• Stacja BGA

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Stacja BGA

MARIO2015 6 Листопада 2017, 17:45
Witam,

poszukuję stacji bga do 10 tysięcy zł. Czy jesteście w stanie coś wypróbowanego polecić? Myślałem nad GM590. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Będzie to pierwsza stacja bga w moim serwisie.

Pozdrawiam

Re: Stacja BGA

Google Adsense [BOT] 6 Листопада 2017, 17:45

#2 Re: Stacja BGA

Vogelek23 6 Листопада 2017, 19:55
Dość przyzwoita stacja za ok. 6.000zł (+ wysyłka) to Scotle HR460 - pracuję na trzech takich stacjach i do tej pory (prawie dwa lata) żadna nie zawiodła.

#3 Re: Stacja BGA

MARIO2015 6 Листопада 2017, 22:14
Czyli jeśli chodzi o kwestie cena/jakość to Twoim zdaniem najlepszy wybór?

#4 Re: Stacja BGA

Vogelek23 7 Листопада 2017, 00:55
Myślę, że nic lepszego w tej kwocie nie znajdziesz. Profesjonalne maszyny do lutowania BGA na skalę przemysłową (np. OKi APR-5000XL) kosztują duuuuuużo ponad Twój budżet, zaś "gwizdki" typu Jovy Re-7500 nadają się raczej do napraw płytek telefonów komórkowych/smartfonów (choć mówiąc szczerze, ostatnie trendy w laptopach wydają się kierować ku minimalizowaniu płyt głównych, czego przykładem jest płyta od 12-calowego Apple A1534, która to jest wielkości iPhone'a 5, albo nawet nieco mniejsza). W zasadzie dużo jednak zależy od tego, co chcesz robić i jaki rodzaj grzania preferujesz (IrDA czy gorące powietrze). Jeśli będziesz naprawiał również płyty desktopowe (lub inne większych gabarytów), to HR460 jest wyborem niemal oczywistym (są także nieco tańsze klony tej stacji, jak np. Techot TH-W430, ale o jakości się nie wypowiem, bo nie miałem ich "w ręku"). Jeśli jednak wolisz stację na podczerwień, to musi się wypowiedzieć ktoś, kto na takich stacjach długo pracuje, bo ja nie preferuję podczerwieni i zbyt krótko pracowałem na takich stacjach, by o ich jakości lub kulturze pracy cokolwiek powiedzieć.

P.S. Niektórzy polecają stację Wisdomshow WDS-620 (tylko IrDA). Z optyką ta stacja powinna zmieścić się cenowo w Twoim limicie, a optyka to bardzo fajna rzecz przy naprawach BGA. Myślę, że warto się zainteresować tą stacją, popytać, zobaczyć opinie na forach, pooglądać filmy na Youtube z działania tej stacji.

#5 Re: Stacja BGA

RedFox01 7 Листопада 2017, 11:08
Może taka stacja Termopro Ik-650 Pro Ciebie zainteresuje od naszych wschodnich sąsiadów i ponoć kosztuje 1000 EUR, choć trzeba by było do nich napisać i dowiedzieć się samemu jaka jest cena.
Stacja wydaje się być dość interesująca, tylko jest na podczerwień o ile takową jesteś zainteresowany.
Tutaj na kanale youtube ДжастНоут - ремонт ноутбуков widać jak stacja radzi sobie ze "ściąganiem" układu BGA, swoją drogą bardzo przyjemnie na tym kanale ogląda się jak wykonuje się profesjonalnie diagnozę oraz naprawę sprzętu elektronicznego, tylko niestety o ile się nie mylę po Rosyjsku :|

#6 Re: Stacja BGA

MARIO2015 8 Листопада 2017, 01:51
Vogelek orientujesz się czy jakaś firma w PL ma dostępne HR460 ? Bo z tego co zdążyłem się zorientować to może być ciężko. Zależy mi na zakupie z polskiej dystrybucji. Diolut i reball bardzo zachęcają do TH-W430. Czy znajdzie się ktoś kto korzysta ze wspomnianej stacji?

#7 Re: Stacja BGA  [РІШЕНО]

Vogelek23 8 Листопада 2017, 10:09
MARIO2015 написав:Diolut i reball bardzo zachęcają do TH-W430.
Jeśli zachęcają i dają minimum 2 lata gwarancji, to brałbym tego Techot'a, skoro zależy Ci na polskiej dystrybucji. Patrząc po wielu zdjęciach w sieci, to praktycznie taka sama stacja, więc jakość powinna być na podobnym poziomie.

#8 Re: Stacja BGA

MARIO2015 30 Листопада 2017, 23:53
Stacja zakupiona. Wybór padł na Techot TH-W430. Dzięki za pomoc! :)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей