Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
Re: Stacja BGA
by Google Adsense [BOT] • 6 November 2017, 17:45
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Myślę, że nic lepszego w tej kwocie nie znajdziesz. Profesjonalne maszyny do lutowania BGA na skalę przemysłową (np. OKi APR-5000XL) kosztują duuuuuużo ponad Twój budżet, zaś "gwizdki" typu Jovy Re-7500 nadają się raczej do napraw płytek telefonów komórkowych/smartfonów (choć mówiąc szczerze, ostatnie trendy w laptopach wydają się kierować ku minimalizowaniu płyt głównych, czego przykładem jest płyta od 12-calowego Apple A1534, która to jest wielkości iPhone'a 5, albo nawet nieco mniejsza). W zasadzie dużo jednak zależy od tego, co chcesz robić i jaki rodzaj grzania preferujesz (IrDA czy gorące powietrze). Jeśli będziesz naprawiał również płyty desktopowe (lub inne większych gabarytów), to HR460 jest wyborem niemal oczywistym (są także nieco tańsze klony tej stacji, jak np. Techot TH-W430, ale o jakości się nie wypowiem, bo nie miałem ich "w ręku"). Jeśli jednak wolisz stację na podczerwień, to musi się wypowiedzieć ktoś, kto na takich stacjach długo pracuje, bo ja nie preferuję podczerwieni i zbyt krótko pracowałem na takich stacjach, by o ich jakości lub kulturze pracy cokolwiek powiedzieć.
P.S. Niektórzy polecają stację Wisdomshow WDS-620 (tylko IrDA). Z optyką ta stacja powinna zmieścić się cenowo w Twoim limicie, a optyka to bardzo fajna rzecz przy naprawach BGA. Myślę, że warto się zainteresować tą stacją, popytać, zobaczyć opinie na forach, pooglądać filmy na Youtube z działania tej stacji.
P.S. Niektórzy polecają stację Wisdomshow WDS-620 (tylko IrDA). Z optyką ta stacja powinna zmieścić się cenowo w Twoim limicie, a optyka to bardzo fajna rzecz przy naprawach BGA. Myślę, że warto się zainteresować tą stacją, popytać, zobaczyć opinie na forach, pooglądać filmy na Youtube z działania tej stacji.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Może taka stacja Termopro Ik-650 Pro Ciebie zainteresuje od naszych wschodnich sąsiadów i ponoć kosztuje 1000 EUR, choć trzeba by było do nich napisać i dowiedzieć się samemu jaka jest cena.
Stacja wydaje się być dość interesująca, tylko jest na podczerwień o ile takową jesteś zainteresowany.
Tutaj na kanale youtube ДжастНоут - ремонт ноутбуков widać jak stacja radzi sobie ze "ściąganiem" układu BGA, swoją drogą bardzo przyjemnie na tym kanale ogląda się jak wykonuje się profesjonalnie diagnozę oraz naprawę sprzętu elektronicznego, tylko niestety o ile się nie mylę po Rosyjsku
Stacja wydaje się być dość interesująca, tylko jest na podczerwień o ile takową jesteś zainteresowany.
Tutaj na kanale youtube ДжастНоут - ремонт ноутбуков widać jak stacja radzi sobie ze "ściąganiem" układu BGA, swoją drogą bardzo przyjemnie na tym kanale ogląda się jak wykonuje się profesjonalnie diagnozę oraz naprawę sprzętu elektronicznego, tylko niestety o ile się nie mylę po Rosyjsku