• TL866CS Błąd w trakcie programowania

#1 TL866CS Błąd w trakcie programowania

by ojciec26 10 November 2017, 10:20
Cześć,
Od czasu do czasu borykam się z problemem zaprogramowania kości BIOS wsadami przez programator.

Przećwiczyłem różne podstawki, kable, klipsy. Programuję już dość starym programatorem TL866CS, soft zaktualizowany do najnowszego.

Teraz mam dwie sztuki laptopów z objawami typowo wskazującymi na uszkodzenie wsadu/kości.

Programuję kość W25Q16DVSIG wsadem pobranym z forum i wyskakuje mi błąd jak na zdjęciu poniżej.
Co gorsza ten sam błąd wyskakuje na wsadzie zgranym z kości wyciągniętej z laptopa. Podczas zgrywania wsadu żaden błąd się nie pojawił.
Oczywiście podmieniałem też samą kość.

Image

Tutaj moje pytanie, co się dzieje podczas "Programme Cfg" i co może być przyczyną jego przerwania?

Czy kość z takim błędem będzie działała w 100%, bo miałem już takie przypadki, że działała i bez problemu wszystko się aktualizowało z poziomu windy.

Dziękuję za wszelkie sugestie i zainteresowanie.

Re: TL866CS Błąd w trakcie programowania

by Google Adsense [BOT] 10 November 2017, 10:20

#2 Re: TL866CS Błąd w trakcie programowania

by matic 10 November 2017, 20:07
Hello!

Read this topic ***click***

#3 Re: TL866CS Błąd w trakcie programowania  [SOLVED]

by Vogelek23 10 November 2017, 23:17
ojciec26 wrote:Czy kość z takim błędem będzie działała w 100%
Sam wsad został zaprogramowany, zatem powinien działać poprawnie.

ojciec26 wrote:Tutaj moje pytanie, co się dzieje podczas "Programme Cfg" i co może być przyczyną jego przerwania?
Programator próbuje zapisać bity konfiguracyjne pamięci (patrz foto poniżej), lecz z jakiegoś powodu (tutaj jest to problem samego software do programatora) nie może. Czasami pomaga zmiana pamięci na inną, bliźniaczą.

Image

#4 Re: TL866CS Błąd w trakcie programowania

by ojciec26 13 November 2017, 09:55
matic -> thank you very much.

Vogelek23 -> dziękuję, nurtowało to mnie bo nie byłem stuprocentowo pewien czy układ został zaprogramowany poprawnie.

Teraz mogę być już trochę spokojniejszy.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

Re: TL866CS Błąd w trakcie programowania

by Google Adsense [BOT] 13 November 2017, 09:55