• Stacja lutownicza PT 803

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Stacja lutownicza PT 803

by ojciec26 13 November 2017, 10:46
Cześć,
Posiadam dwie stacje lutownicze PT 803 już prawie 10 lat i do tej pory nie było z nimi większych problemów. Wymieniałem kolby, groty i grzałki. Wszystko działało, ale ostatnio zaobserwowałem problemy we wszystkich stacjach groty są niedogrzane. W międzyczasie były wymieniane wielokrotnie groty, kolby i myślałem, że to stacja już niedomaga ze względu na wiek, przepracowane godziny, wymieniane elementy. Części zamienne do tych stacji zawsze mam na miejscu, ale ostatnio zamówiłem całe kolby i ich czas pracy wyniósł nawet niecały jeden dzień.
Zazwyczaj zamawiałem kolby w HotAir.pl, ale ostatnio i od nich kolby dosłownie się łamały pod wpływem temperatury w ręce :shock: .

Dodatkowo sam często używam grotów "igiełek" np. 900M-T-I i z zakupem tych też mam ostatnio problem. Okazuje się ze taki grot po tygodniu robi się dziurawy :wtf: dosłownie wypala się zboku i łamie. Zwyczajowo pobielam groty w trakcie lutowania i po, ale to już nie pomaga.

Czy macie jakieś sprawdzone "źródełko" grotów i kolb do tych już dość wiekowych stacji? Chodzi mi o ich, jakość/wytrzymałość. O odpowiednie dogrzewanie i niewypalanie/łamanie się.
Każdy dostawca mówi by zamówić i sprawdzić od niego, a że trochę dostawców jest nawet na Polskim rynku to zanim zacznę zamawiać chętnie się poradzę.

Pozdrawiam

Re: Stacja lutownicza PT 803

by Google Adsense [BOT] 13 November 2017, 10:46

#2 Re: Stacja lutownicza PT 803

by inventco 14 January 2018, 22:13
Odezwij się do:
www.pohua.pl
Jeżeli mają nadal to byli bezpośrednim importerem aoyue (protoplastą tych wszystkich klonów jak PT, CT itd)
Także jeżeli się nie pogorszyli z jakością to bedą najlepsze mieli i grzałki i groty.

Pozdrawiam Marek

Re: Stacja lutownicza PT 803

by Google Adsense [BOT] 14 January 2018, 22:13
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).