Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Jaką lutownicę kolbową polecacie?
Google Adsense [BOT] • 10 Листопада 2017, 15:01
Pracuję czasami z Quick 236 - nie ma z nią jakichś problemów, dostępna duża ilość różnych grotów, więc można coś pod siebie dopasować. Szybko się nagrzewa. Natomiast te 90W to ma chyba tylko w dokumentacji. Jak potrzebuję grzać coś bardziej masywnego, szczególnie duże masy, to używam do tego starego Elwika RT24/80W
Nie wysyłam schematów e-mailem ani na PW.
Lesio23 написав:I use model "i-CON 1" at work, and works fine. Soldering iron are pretty light weighted and very strong (150W). It heats up very quickly, soldering something on "massive" copper area or on bigger "ground plane" are also no problem.Maybe Ersa i-CON
What model do you mean? Do you use it? Can you talk more about it?
Datasheet at the attachment.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Tylko JBC choć Pace do laptopów i większych elementów jest bardzo OK, miło wspominam pracę z Pace st50
Ja tylko do laptopów będę jej używał.
Czytam, że jednak Pace to klasowa firma, plus skłania mnie duża ilość dostępnych grotów, nie są co prawda tanie, ale mam nadzieję, że wytrzymałe i dają komfort pracy, prawda?.
Jeśli pomogłem to kliknij: POMÓGŁ
Lesio23 написав:Czytam, że jednak Pace to klasowa firma, plus skłania mnie duża ilość dostępnych grotów, nie są co prawda tanie, ale mam nadzieję, że wytrzymałe i dają komfort pracy, prawda?.
Groty są słabsze niż JBC ale trochę wytrzymują, cen nie znam. Zwróć uwagę czy groty, które weźmiesz czy są do bezołowiu, możliwe że te na których ja pracowałem były do ołowiu.
Obecnie używam od roku grotów JBC i nic ich nie rusza, grot od Pace po tym czasie, już znikał.
Hakko FX-951. Użytkuję od pół roku i powiem, że jest rewelacyjna. Najpierw kupiłem "klona" prosto z Chin i po 15minutach pracy się zepsuł. W międzyczasie udało mi się kupić na aukcji używany oryginał Hakko za - uwaga - 330zł i po poprawieniu kilku zimnych lutów działa jak marzenie.
W wolnej chwili naprawiłem "klona" i poza kiepskiej jakości kolbą działa tak samo jak oryginał.
Wybór grotów jest ogromny (T12 lub T15), ale do codziennej pracy ja osobiście używam 4 rodzajów. Mam zamiar ponadto zakupić "szpatułkę" do czyszczenia padów, bo mam coraz więcej zleceń na pracę z BGA. Nie wspomniałem, że groty do tej kolby mają wbudowaną grzałkę co przekłada się na doskonałą kontrolę temperatury.
W wolnej chwili naprawiłem "klona" i poza kiepskiej jakości kolbą działa tak samo jak oryginał.
Wybór grotów jest ogromny (T12 lub T15), ale do codziennej pracy ja osobiście używam 4 rodzajów. Mam zamiar ponadto zakupić "szpatułkę" do czyszczenia padów, bo mam coraz więcej zleceń na pracę z BGA. Nie wspomniałem, że groty do tej kolby mają wbudowaną grzałkę co przekłada się na doskonałą kontrolę temperatury.
RafalB написав:Lesio23 написав:Obecnie używam od roku grotów JBC i nic ich nie rusza, grot od Pace po tym czasie, już znikał.
Witam
Od ponad dwóch lat używam w firmie JBC codziennie po kilkanaście godzin bez przerwy (produkcja i serwis) i mogę potwierdzić że groty są nie do zabicia. Od początku jeszcze żaden grot z wyjątkiem minifali nie uległ uszkodzeniu. Niestety mam problem z minifalą o numerze C245-067 która jest bardzo nietrwała żeby nie powiedzieć beznadziejna i zużywa się mechanicznie ale w dziwny sposób tj. po krótkim czasie po wlutowaniu kilkunastu układów 208-nóżkowych, no może max 30szt powstaje zadzior wokół wgłębienia. Grot się rozwarstwia tak jakby sama końcówka wykonana była z dwóch elementów i lutowanie staje się prawie niemożliwe z uwagi na częste zahaczanie o nóżki układu i wykrzywianie ich. Doszło do tego że obok JBC stoi najtańszy model ersy (nie pamiętam typu ale to jest ten bez podświetlenia lcd) tylko z minifalą która według mnie jest idealna i na pewno nie kupię kolejnego (już czwartego) JBC C245-067.
Re: Jaką lutownicę kolbową polecacie?
Google Adsense [BOT] • 18 Лютого 2018, 21:54
Подібні Теми |
---|
Jaką stację lutowniczą kupić? |
LENOVO ThinkBook 14 G6 IRL 21KG jaka matryca? [РІШЕНО] |
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.