Dawno nie odwiedzałem strony svod i nie wiedziałem, że już jest wersja 8.
Wracając do płyty rozumiem że, konfigurowałeś ją zgodnie ze zdjęciem, czyli dodawałeś i zdejmowałeś niektóre rezystory. Ja w swojej miałem podobną sytuację z IDCODE. Ponieważ zanim znalazłem swój schemat i boardview mnóstwo czasu spędziłem na necie. Zaznaczam, że piszę to co zapamiętałem z tematu podobnego nie pamiętam na jakiej stronie. Autor tematu pisał, że tak samo czytał mu IDECODE, nie chciał zaprogramować podobnie jak u Ciebie. Dopiero wymiana na nowy pozwoliła poprawnie go zaprogramować. Ja na swoim miałem do rozwiązania problem hasła na biosie i dlatego starałem się odczytać kbc. W biosie to hasło nie było umiejscowione. Ponieważ za 45zł kupiłem nową płytę temat zostawiłem a jedynie sczytałem zawartość kbc z nowej płyty. Starą jeszcze mam gdzieś w kącie i spróbuję ją przeprosić i sczytać svod na nowym sofcie.
Tutaj jeszcze pisałem
programator-do-nowych-kbc-z-wewnetrznym-flash-em-t42774.htmlTeraz dopiero zajarzyłem, że postawiłeś nowy układ.
Nie mam schematu na tablecie ale wydaje mi się, że do programowania nie potrzeba żadnego innego napięcia niż to z LDO.
Przyszła mi jeszcze jedna myśl-może ta konfiguracja ma za zadanie wymuszenie ALW_ON i uruchomienie przetwornic głównych?.
EDIT
18.11.2018
Informacja pewna z opisu programowania mbx-237 /w oknie programu/ vertyanov. Piszę wszystko nawet to co jest wiadomo.
nFWP przez rezystor 2k do +3V
Boot_mode# - do GND.
Wszystkie VTR muszą mieć zasilanie +3V /więc miałeś rację z +3ALW/ - w toshibie cały układ jest zasilany z S3V więc nie musiałem nic dodatkowo zasilać
Zwrócić uwagę żeby jtag_rst#_ec - nie był podciągany do GND rezystorem 0Ω /R66 ma 100Ω/.
Nie trzeba usuwać R430-100k do gnd.
Jest jeszcze dopisek, że może być problem z zapisem dla mec1619.
Więc w stosunku do powyższych rodzą się pytania:
- czy usuwać R66
- czy dołożyć R426, który podciąga jtag_rst#_ec do +3V./może reset nie jest prawidłowo wykonany/
EDIT 20.11.2017
Wygrzebałem swoja starą plytę. Mam dokładnie to samo na swojej płycie. Mieszanie ID, odczytywanie niezgodne z rzeczywista zawartością (odczytanie wsadu, kasowanie wsadu, blanck check - uzyskuję FF, wyłączam płytę i odczytuję - znów jest poprzedni wsad, więc nie zmieniła się zawartośći.
Sprawdziłem znów na forum svod-projekt. Były wpisy o takich problemach ale bez odpowiedzi. Dodałem nowe. Zobaczę jaki będzie efekt.
Z tego mozna wysnuć wniosek - svod nie programuje lub niepoprawnie programuje układy MEC.
Być może Vertyanov robi to poprawnie.