Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
- Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
- Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
- Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
- It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
- Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Ipad 2 16GB A1395 nie ładuje, resetuje się
by Google Adsense [BOT] • 3 October 2017, 18:22
Coreix - Colocation, Dedicated Servers, VPS, 24h/365 Human Technical Support https://coreix.net.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
10W jeżeli oryginalna to ok, ale lepsza by była 12W. Zostaw iPada pod ładowarką na dłużej, najlepiej przez kilka godzin. Nie raz już miałem, że bateria bardzo rozładowana potrzebuje trochę czasu aby poprawnie zaczęła się ładować.
Jaki prąd jest pobierany w czasie ładowanie, na wyłączonym iPadzie.
Jeżeli pozostawienie na kilka godzin ładowania nic nie da, to bateria do wymiany. Przed zakupem nowej, możesz jeszcze spróbować ją podładować bezpośrednio z zasilacza serwisowego (napięciem 4V natężenie na 1A), a następnie sprawdzić, czy tajemniczy próg 3% zostanie przekroczony.
Jaki prąd jest pobierany w czasie ładowanie, na wyłączonym iPadzie.
Jeżeli pozostawienie na kilka godzin ładowania nic nie da, to bateria do wymiany. Przed zakupem nowej, możesz jeszcze spróbować ją podładować bezpośrednio z zasilacza serwisowego (napięciem 4V natężenie na 1A), a następnie sprawdzić, czy tajemniczy próg 3% zostanie przekroczony.
Coreix - Colocation, Dedicated Servers, VPS, 24h/365 Human Technical Support https://coreix.net.
SPIOH1979 wrote:Nie mogę powiedzieć niestety jaki jest pobór prądu bo nie jest otwarty jeszcze.No chyba żartujesz? Allegro, aukcja 6127988655. Narzędzie niezbędne przy naprawach telefonów, tabletów i innych, zasilanych/ładowanych z USB.
Ładowarka 10W powinna wystarczyć do naładowania wyłączonego iPada 2. Niestety, musisz otworzyć urządzenie, bo samo się nie naprawi (chyba, że jeszcze nie próbowałeś to zrób najpierw twardy reset - przytrzymaj Power button i Home button do momentu, aż po zgaśnięciu pojawi się logo Apple, wtedy szybko puść oba przyciski). Jak reset nie pomoże, to zmierz napięcie baterii.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Łukasz wyprzedziłeś mnie z tym zdjęciem, miałem właśnie przed chwilą je zamieścić.
Wracając do problemu ładowania, to jeżeli twardy reset nie pomoże, a ty w dalszym ciągu nie będziesz miał chęci go otwierać. To można pokusić się o Update systemu iPada z pod Recovery. Dokonać tego można w ten sposób, że wyłączamy tablet na początek, następnie odłączamy kabel zasilania. Później wciskamy przycisk Home i trzymając go w pozycji wciśniętej podłączamy kabel zasilający. iPad po krótkiej chwili powinien wejść w tryb recovery, a na ekranie pojawi się logo iTunes z prośbą podłączenia sprzętu do komputera i przeprowadzenia aktualizacji.
Oczywiście pamiętaj o tym, że ten proces niesie ze sobą pewne ryzyko np. kabel lub złącze nie będzie ze sobą wystarczająco dobrze stykać i w czasie instalacji może dojść do przerwania komunikacji, wtedy Apple może przestać z nami już gadać obrazkowo. To samo się tyczy softu jeżeli miał np. robiony Jailbreak to po aktualizacji może się okazać, że masz ładną cegłę.
Odnośnie ładowarek do tabletów np. Apple ja osobiście od oryginalnej 12W wolę niezastąpioną ładowarkę Asusa AD2022M20 5V/2A or 9V/2A. Niejednokrotnie odratowała baterie w dużo szybszym czasie i bezproblemu, niż od firmy z pod znaku ugryzionego jabłka.
Wracając do problemu ładowania, to jeżeli twardy reset nie pomoże, a ty w dalszym ciągu nie będziesz miał chęci go otwierać. To można pokusić się o Update systemu iPada z pod Recovery. Dokonać tego można w ten sposób, że wyłączamy tablet na początek, następnie odłączamy kabel zasilania. Później wciskamy przycisk Home i trzymając go w pozycji wciśniętej podłączamy kabel zasilający. iPad po krótkiej chwili powinien wejść w tryb recovery, a na ekranie pojawi się logo iTunes z prośbą podłączenia sprzętu do komputera i przeprowadzenia aktualizacji.
Oczywiście pamiętaj o tym, że ten proces niesie ze sobą pewne ryzyko np. kabel lub złącze nie będzie ze sobą wystarczająco dobrze stykać i w czasie instalacji może dojść do przerwania komunikacji, wtedy Apple może przestać z nami już gadać obrazkowo. To samo się tyczy softu jeżeli miał np. robiony Jailbreak to po aktualizacji może się okazać, że masz ładną cegłę.
Odnośnie ładowarek do tabletów np. Apple ja osobiście od oryginalnej 12W wolę niezastąpioną ładowarkę Asusa AD2022M20 5V/2A or 9V/2A. Niejednokrotnie odratowała baterie w dużo szybszym czasie i bezproblemu, niż od firmy z pod znaku ugryzionego jabłka.
Ipad po podłączeniu pod ładowarkę pobiera 0.83A następnie po zgaszeniu ekranu pobór prądu waha się przez chwilę pomiędzy 0.10A a 0.23A i po chwili urządzenie w ogóle nie pobiera prądu lub bardzo mało w około 0.02A. Po wzbudzeniu pobiera około 0.75A. Po którymś z kolei kilkugodzinnym ładowaniu pozom naładowania baterii od razu wskoczył na 76% odłączyłem tablet od ładowania i rozpocząłem rozładowywanie baterii Youtube itp. co ciekawe po kilkunastu minutach poziom naładowania baterii nie zmniejszał się dopiero po restarcie poziom naładowania baterii się zmienił. Czy to może wskazywać na uszkodzenie baterii ?
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Wym
Wymieniłem baterię niestety problem pozostał Ipad nadal nie ładuje. W trybie stand-by pobór prądu 0,01A albo żaden po wzbudzeniu 0.54A i systematycznie spada.
Z tego co widzę to ktoś już tu był dotyk nie był oryginalny i jedna z osłon jest trochę pogięta jednak pod nią nie widać śladów ingerencji w komponenty.
Vogelek23 wrote:Pozostaje Ci zatem otworzyć iPada, spisać dane, wymagane zasadami działu (i uzupełnić nimi post #1) oraz podstawić nową baterię
Wymieniłem baterię niestety problem pozostał Ipad nadal nie ładuje. W trybie stand-by pobór prądu 0,01A albo żaden po wzbudzeniu 0.54A i systematycznie spada.
Z tego co widzę to ktoś już tu był dotyk nie był oryginalny i jedna z osłon jest trochę pogięta jednak pod nią nie widać śladów ingerencji w komponenty.
Urządzenie co jakiś czas restartuje się samoczynnie.Takie zachowanie może wskazywać na uszkodzony PMU, choć sprawdziłbym port ładowania, jak sugeruje kol. RafalB. Pomiary baterii są w porządku, napięcia takie, jakie powinny być. Czy urządzenie restartuje się bez względu na to, czy ładowarka jest podłączona czy nie?
Re: Ipad 2 16GB A1395 nie ładuje, resetuje się
by Google Adsense [BOT] • 18 November 2017, 20:29
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).