• Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

przez lyseek8 21 listopada 2017, 08:25
Witam. Przez przypadek sformatowałem partycję, która była zabezpieczona DiskCryptor. Jak mogę odzyskać z niej dane?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Piotr.

Re: Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

przez Google Adsense [BOT] 21 listopada 2017, 08:25

#2 Re: Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

przez Vogelek23 21 listopada 2017, 16:36
Jeśli formatowanie było pełne, nie odzyskasz danych. Jeśli formatowanie było szybkie, lecz dane zostały nadpisane, też ich nie odzyskasz. Jeśli żadne dane nie zostały nadpisane, to jest szansa, że odbudujesz poprzednią partycję, ale czy jest to możliwe w przypadku zaszyfrowanych partycji, to już musi się wypowiedzieć osoba, która robi to na co dzień.

#3 Re: Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

przez lyseek8 21 listopada 2017, 19:14
Na partycji zostało wykonane szybkie formatowanie, żadne pliki nie były nadpisywane. Dysk nie był odblokowany DiskCryptor widniał system plików jako RAW i przez przypadek został wykonany szybki format.

#4 Re: Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

przez Vogelek23 23 listopada 2017, 06:34
lyseek8 napisał(a):Na partycji zostało wykonane szybkie formatowanie, żadne pliki nie były nadpisywane.
Każda operacja zapisu na dysku nadpisuje jego powierzchnię - kwestia tylko tego, czy akurat w miejscu, gdzie nastąpił zapis, były jakieś istotne (z punktu widzenia możliwości odzyskania partycji) dane. Z uwagi na to, że nie jestem biegły w temacie odzyskiwania zaszyfrowanych partycji lub danych z takich partycji, sugeruję skontaktować się przez PW z użytkownikiem "arvika" i poprosić go o dołączenie do dyskusji w tym temacie (podaj mu linka do tego wątku w PW).

#5 Re: Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

przez cod 12 grudnia 2017, 16:53
Czytając wątek postanowiłem dokonać rejestracji i może trochę podpowiedzieć.

Nie znam tego programu ale jeśli działa podobnie do truecrypta to można zrobić następujące czynności
1. Zrobić obraz partycji do pliku
2. Za pomocą programu spróbować zamapować partycję do systemu. Po podaniu hasła może wystąpić monit o jakiś problemach więc zaakceptować montowanie z błędami
3. Użyć jakiegoś programu typu R-Studio, DMDE do odczytu lub przeskanowania i odczytu zamapowanej partycji.

Pozdrawiam i mam nadzieję że uda się coś poradzić z problemem.

Re: Sformatowana partycja zabezpieczona DiskCryptor

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2017, 16:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).