• Dell e5430 Wysoka temp procesora i dysku hdd

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Dell e5430 Wysoka temp procesora i dysku hdd

by marcinusek 2 December 2017, 13:54
Cześć,
Nabyłem używanego Della e5430 z procesorem i3-3110m oraz dyskiem talerzowym wd2500bekt 250GB i zauważyłem problem z podwyższonymi temperaturami. HWmonitor przedstawia to tak:
Procesor 60stC w idlu, 78 st.c jak coś przeglądam w necie przeglądarką firefox, co ciekawe jak chcę zmęczyć procek programem linx to temp nie przekracza 70stc a obciążony jest na 100%.
Dysk w idlu 52stC jak go obciążam programem testującym to max miał 57stC ( zakres temp pracy 0-60stC)
Oudowa od spodu jest gorąca od spodu, jak zdejmę klapkę osłaniającą to faktycznie dysk i chłodzenie procka są gorące.

Dysk przełożyłem do obudowy zewn i w teście temp nie przekracza 28stC.

Teraz rodzi się pytanie czy m spowodowane jest że te elementy się tak grzeją w laptopie? Dysk zainstalowany jest przy procesorze ale nie stykają się bezpośrednio, są odizolowane przegrodą plastikową.
Wada fabryczna czy uszkodzony jakiś element w laptopie? Może przerabiał to ktoś? Mam gwarancję uruchomieniową od sprzedawcy tego lapka i jak coś to mogę go oddać.
Prośba o opinie i rady.

//Posty scalono

Na mój gust jest to problem softwarowy, tylko w np w biosie nie ma w ogóle opcji związanej chłodzeniem czy też podkręcaniem procka.

Re: Dell e5430 Wysoka temp procesora i dysku hdd

by Google Adsense [BOT] 2 December 2017, 13:54
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).