• Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwisu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwisu

przez elkamel 11 lutego 2011, 17:56
Witam
Co koledzy mogą doradzić w kwestii zakupu wanny ultradźwiękowej do zastosowania w serwisie PC/notebook.
Jaki wymiar wanny gwarantuje że wszystkie płyty i klawiatury się zmieszczą..

Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwisu

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2011, 17:56

#2 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez michallus 11 lutego 2011, 18:08
Płyty myje się zazwyczaj na dwa razy a to dlatego, że myje się je na sztorc.
Nie można myć płyt na "leżąco" w porządnych wannach.

240 x 300 x H 200 mm taki wymiar w zupełności mi wystarcza.

#3 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez willyvmm 11 lutego 2011, 18:29
michallus napisał(a):Płyty myje się zazwyczaj na dwa razy a to dlatego, że myje się je na sztorc.
[...]

Mógłby kolega wyjaśnić dlaczego ?

#4 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez elkamel 12 lutego 2011, 12:17
A może mały przegląd rynku, może ktoś mógłby coś polecić?

#5 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez simek10 12 lutego 2011, 15:18
U siebie na serwisie mam InterSonic IS-14 http://www.intersonic.pl/myjnie_komorowe_ultradzwiekowe_wodne.php, która w zupełności wystarcza. Nie wiem jak inne wanienki tej wielkości, ale ta jest głośna w czasie pracy. Póki co nie miałem problemu z myciem duzych płyt. Co jeszcze przemawia za nią to cena w porównaniu z innymi. Osobno niestety trzeba dokupić kosz i pokrywę.

#6 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez gathor 12 lutego 2011, 16:35
willyvmm napisał(a):
michallus napisał(a):Płyty myje się zazwyczaj na dwa razy a to dlatego, że myje się je na sztorc.
[...]

Ja również chciałbym się dowiedzieć dla czego nie powinno się myć płyt "na leżąco"

#7 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez Rufio 12 lutego 2011, 17:18
gathor napisał(a):
willyvmm napisał(a):
[...]

Ja również chciałbym się dowiedzieć dla czego nie powinno się myć płyt "na leżąco"

Witam!
Z tego co ja wiem, w silnych myjkach nie powinno się myć płyt bezpośrednio leżących na spodzie ze względu na siłę generatorów ultradźwięków i możliwe w ich wyniku uszkodzenia mechaniczne - pęknięcia w strukturze spoiwa.

Ja mam myjkę 22litrową o wymiarach 500x300x150h i mocy 600W. Po położeniu na spodzie folii aluminiowej i włączeniu po 2 sekundach w miejscach gdzie są zamontowane generatory jest sito zamiast folii. Dlatego płyty powinno się myć ułożone w koszyku – wówczas są oddalone w pewnej odległości od generatorów. Dodatkowo należy bezwzględnie przestrzegać minimalnej ilości płynu jaka jest przewidziana do mycia w konkretnym egzemplarzu myjki (zazwyczaj 3/4 całkowitej pojemności).

Obrazek

Co do mycia na stojąco, sprawa jest oczywista, wówczas brudy w naturalny sposób opadają na dno myjki. Jak mam więcej płyt myję na stojąco, ale jeżeli potrzebuję umyć jedną myję ma leżąco w koszyku.

pzdr

#8 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez gathor 12 lutego 2011, 17:37
Rufio napisał(a):Po położeniu na spodzie folii aluminiowej i włączeniu po 2 sekundach w miejscach gdzie są zamontowane generatory jest sito zamiast folii. Dlatego płyty powinno się myć ułożone w koszyku – wówczas są oddalone w pewnej odległości od generatorów.

Właśnie... Nie pomyślałem, że ktoś może chcieć włożyć płytę bezpośrednio na dno myjki.
W każdym razie dzięki za info ;)

#9 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez michallus 12 lutego 2011, 22:17
Dokładnie jak napisał Rufio. Nie dotyczy tanich myjek :)

#10 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez Rufio 13 lutego 2011, 01:59
Do autora i wszystkich zainteresowanych tematem.

Jeżeli interesujesz się profesjonalnymi myjkami i masz na to spore fundusze, to zerknij na ofertę poniższych polskich producentów:

InterSonic, tutaj
Bionovo: tutaj
RECCO: tutaj
Renex : tutaj
lub szukaj okazji na Aledrogo…

Optymalna moim zdaniem wielkość komory do serwisu to 300x240(300)x150(200)h i min. moc ultradźwięków 240W + możliwość ogrzewania płynu oczywiście, bo bez tego efekty mycia są niewystarczające. Cała konstrukcja powinna być wykonana ze stali, bo w przeciwnym wypadku w którymś momencie popęka Ci obudowa.

Możesz zainteresować się też importem myjki z Chin, np. PS-40A:
tutaj

Myjki to jest ciekawy temat, bo fascynuje mnie tak naprawdę, jak nasi krajowi producenci kroją nabywców praktycznie za nic. Myjka tak naprawdę to żadna filozofia. Można byłoby ją wykonać na bazie aluminiowego zlewu. Od dołu przykleić zakupione generatory, sterowanie umieścić na spodzie konstrukcji a zlew wykorzystać na bazie dolnego otworu. Na Elce były już zresztą próby konstrukcji takich urządzeń…

Jeżeli ktoś chciałby się tym zająć to proszę bardzo, umieszczam link do przykładowego Chińczyka, u którego kupicie wszystkie potrzebne komponenty:
tutaj

Ja miałem właśnie taki plan, aby zbudować sobie myjkę we własnym zakresie, bo ceny profesjonalnego zestawu wraz z koszykiem i pokrywą rzędu 3000-5000 tyś netto to moim zdaniem jest zwykła kradzież…

Miałem jednak to szczęście, że udało mi się kupić w bardzo atrakcyjnej cenie na Aledrogo dużą myjkę Genesis GS9600TH (wymiarami odpowiednik IS-20) - praktycznie już niedostępną na rynku. Poczciwa myjka oparta na 12 generatorach, sterowana dwoma oddzielnymi modułami po 300W opartymi na tranzystorach 2SC3949. Grzanie sterowane termostatem, a czas regulowany jest zwykłym wyłącznikiem czasowym. Konstrukcja praktycznie nie do zajechania…

Obrazek

Nie wiem jaka była historia tej myjki, ale zapewne poszła na sprzedaż bo w którymś momencie zaczęła słabo czyścić. W jeden ze sterowników podłączony został wewnętrzny chłodzący wentylator, który się uszkodził, poszło zwarcie i spaliło bezpiecznik jednego z modułu…

No cóż, pech nieświadomego sprzedawcy a moje szczęście…

Proponuje, zatem śledzić oferty na Alledrogo, czasami można nabyć tam takie ciekawe kwiatki.. Nawet dzisiaj znalazłem tam ciekawą ofertę, bo w życiu nie zapłaciłbym cen, które wołają producenci za te urządzenia…

Pzdr
Rufio

#11 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez arvika 13 lutego 2011, 02:13
Warto zazanaczyć żeby wanienka miała zawór spustowy. Wylewanie np. 20 litrów izopropanolu górą nie jest zbytnio praktyczne.

#12 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez Rufio 13 lutego 2011, 02:35
arvika napisał(a):Warto zazanaczyć żeby wanienka miała zawór spustowy. Wylewanie np. 20 litrów izopropanolu górą nie jest zbytnio praktyczne.

Trafne spostrzeżenie, o którym zapomniałem wspomnieć !

Ja aktualnie szukam jakiejś małej stalowej myjki 1-2 litrowej ze spustem, do mycia układów po reballingu. Czy któryś z kolegów może coś polecić ?

#13 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez arvika 13 lutego 2011, 09:00
Polecam Ci coś takiego:

Obrazek

Niestety bez spustu. Ale przy tej pojemności nie jest on konieczny.

#14 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez Rufio 13 lutego 2011, 22:38
Arvika dzięki, słyszałem dobre opinie na jej temat, ale boję się jednak, że nie jest trwała. Kosztuje coś ok. 350zł a plastik prędzej czy później popęka, szybka zmatowieje o ile w ogóle nie pęknie - mam już takie jedno podobne popękane maleństwo. :(

Optymalna była by np taka 1,5l 100W, tylko tyle że ten model jest bez grzania. Ta jest dedykowana do warsztatów samochodowych do mycia wtrysków, ma spust i na oko widać, że to porządna konstrukcja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W każdym bądź razie, jak moja aktualna mała wyzionie ducha, co niechybnie czekaj ją wkrótce, a nie znajdę nic lepszego to kupię w/w model.

pzdr
:D

#15 Re: Wanna ultradźwiękowa jakie gabaryty i parametry do serwi

przez barcio 13 lutego 2011, 22:50
Rufio napisał(a):Arvika dzięki, słyszałem dobre opinie na jej temat, ale boję się jednak, że nie jest trwała. Kosztuje coś ok. 350zł a plastik prędzej czy później popęka, szybka zmatowieje o ile w ogóle nie pęknie - mam już takie jedno podobne popękane maleństwo.
[...]

W poprzedniej firmie używaliśmy taką wanienkę ponad 3 lata i w żaden sposób się nie uszkodziła (fizycznie), grzałka również działała bez zarzutu. Ogólnie dobrze nadaje się do mycia mniejszych rzeczy - scalaki, sita, płyty mniejszego rozmiaru. Mogę śmiało polecić.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).