• Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez adikomp 4 grudnia 2017, 17:28
Witam kolegów.
Próbuję naprawić zasilacz jak w temacie zasilacz nie startuje, i nie daje napięć po stronie wtórnej , niestety nie mam do niego schematu. Zasilacz oparty na FSCQ1265RT, niestety nie mogę sobie z nim poradzić. Wymieniony powyższy układ, transoptor, rezystor 1Ω/2W na lini Vcc układu. Diody i kondensatory posprawdzane, nie znalazlem anomalii. Obecnie na układzie są napięcia:

1- 319V
2- 0V
3- 10.5V-12.8V tętni
4- 1,5V-2V tętni
5- 0V

Będę wdzięczny za pomoc w dalszej naprawie.

Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2017, 17:28

#2 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2

przez amorphe 4 grudnia 2017, 17:46
Zrób i zamieść tutaj zdjęcia obu stron płyty tego zasilacza.

Na stronie wtórnej nie masz zwarć na obciążeniu ?

#3 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2

przez Vogelek23 4 grudnia 2017, 21:43
Zmierz napięcia (do "gorącej" masy) na katodzie D3 oraz anodzie i katodzie D10. Schemat masz tutaj: schemat-zasilacza-tak-f265-t51470.html

#4 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2

przez adikomp 5 grudnia 2017, 10:44
Vogelek23 napisał(a):Zmierz napięcia (do "gorącej" masy) na katodzie D3 oraz anodzie i katodzie D10. Schemat masz tutaj: schemat-zasilacza-tak-f265-t51470.html

Niestety nie mogę pobrać schematu gdyż moderator zabrał mi punkty, bo nie podobał mu się post a ja niestety nie jestem poetą :(

Brak napięcia na D3 oraz D10 wzgledem "gorącej" masy.

Do "amorphe" zamieszczam foto zasilacza z obu stron, starałem się zrobić jak najlepiej.

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o zwarcie po wtórnej, to myslalem ze końcówka może być uszkodzona, ale po wymontowaniu brak zmian.

#5 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez Vogelek23 5 grudnia 2017, 14:04
adikomp napisał(a):Niestety nie mogę pobrać schematu gdyż moderator zabrał mi punkty (...)
Taaaa? A miałbyś wystarczającą ilość punktów, gdyby moderator nie "zabrał" Ci tego 1 punktu, skoro teraz masz 0.49? Poza tym, coś tam masz na lokacie, więc nie jesteś tak kompletnie bez punktów.

adikomp napisał(a):Jeśli chodzi o zwarcie po wtórnej, to myslalem ze końcówka może być uszkodzona, ale po wymontowaniu brak zmian.
A nie prościej by było po prostu zmierzyć rezystancje do masy na złączach CN3 i CN4 oraz cewce L3? Ta przetwornica generuje sporo więcej napięć, niż tylko zasilanie końcówki mocy.

adikomp napisał(a):Brak napięcia na D3 oraz D10 wzgledem "gorącej" masy.
A co masz na katodzie D2? Spróbuj zmierzyć składową zmienną na katodzie D3. Tam musi być jakiś potencjał. Spróbuj uruchomić przetwornicę w trybie bezpiecznym - zewrzyj transoptor po stronie pierwotnej i pomierz raz jeszcze napięcia do masy na IC1.

#6 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez adikomp 5 grudnia 2017, 17:24
Witam
napiecia IC1 do masy w trybie bezpiecznym:

1 - 319V
2 -0V
3 - 17,5V
4 - 0V
5 - 0V

niestety, nie mam obecnie jak zmierzyć składowej zmiennej D3,

Rezystancje do masy na zlaczach CN3 i CN4 bez zwarć, rezycrancja na L3 ok 12 Mohm

#7 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez matic 5 grudnia 2017, 19:27
Check all traces on the board at the primary side. The board seems to be in a pretty bad condition.
Check out the traces in feedback part. One trace of chip U1 (TL431) seems to be damaged (picture below).

Obrazek

#8 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez adikomp 5 grudnia 2017, 19:42
Unfortunately is not a virgin board :( is after someone failure.
I check traces on a primary site and looks fine.
Yes I noticed that damage, and i fixed but thanks.
Unfortunately still not working.

#9 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez matic 5 grudnia 2017, 22:50
Clean the flux residues at primary side with isopropyl alcohol and dry the board.

If it still doesn't work check resistors R4 (470Ω) and R5 (680Ω). If it is ok replace diode D10 (1N4148) and capacitor C5 (2.7nF).

#10 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez adikomp 9 grudnia 2017, 12:04
matic napisał(a): check resistors R4 (470Ω) and R5 (680Ω). If it is ok replace diode D10 (1N4148) and capacitor C5 (2.7nF).

Hi i check part that you wrote and replace broken R4 but not much better,
actually on IC1 i have

1 -320V
2 -0V
3 - around 12V pulsing from 10,75-12,60V
4 - 2 V pulsing
5 - 0v

i looked that on secondary side inverter start for a half second because a fan try to spin, maybe this can give a new look on this case.

#11 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez matic 9 grudnia 2017, 13:51
Replace diode D10 (1N4148) on the primary side.

Remove inductor L3 on the secondary side, then connect 24V low power light bulb (or 2x 12V bulbs in series) directly to capacitor C17 (1000µF) for the test. Keep disconnected connectors CN3 and CN4 during the test.

Don't forget to remove the jumper at the primary side of the optocoupler, which was suggested by @Vogelek23 in post #5.

Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 9 grudnia 2017, 13:51
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).