• Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

swees 4 Грудня 2017, 21:05
Witam. Czy mają koledzy często (lub chociaż raz) styczność z układami sprzedawanymi przez naszych rodzimych dystrybutorów jako "BULK*" *układy nowe, ściągnięte z nowych płyt/kart? Jakiś czas temu kupiłem trzy sztuki 216-0810005 DC16, otrzymałem je odcięte z jednej rolki (trzy razem). Problem w tym, że jeden zadziałał bez zarzutu, natomiast z dwoma są hece. Po zamontowaniu w A1286 oba generowały artefakty (na innym moście ok). Napisałem do sprzedawcy, odpowiedzi nie otrzymałem, a z natłoku obowiązków temat gdzieś przemknął. Teraz zamontowałem jeden z tych mostów na kolejnego A1286, który wstał bez problemu po diagnostycznym dmuchnięciu w stary układ, włączam z rzeczonym BULKiem, a tu standardowy "plimk", ale ekran czarny. Reset NVRAM nic nie daje. Oczywiście ponownie będę nalegał na sprzedawcę o wymianę tych układów, ale chciałbym również poznać wasze doświadczenia z tymi mostami. Dziwną rzeczą jest to, że bardzo łatwo pociemniały (jak stawiam układy na co dzień - wyglądają jak przy zakupie). Czyli może pod nazwą BULK kryją się szlify lub odpady produkcyjne?

Ciekawostka: zostając w temacie 216-0810005, jeden z bardziej znanych sprzedawców posiada w ofercie na portalu aukcyjnym ten most z datą na foto 1656 ;) Czy chińskie lata są dłuższe co do ilości tygodni niż nasze?

Re: Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

Google Adsense [BOT] 4 Грудня 2017, 21:05

#2 Re: Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

arvika 4 Грудня 2017, 22:23
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Układ z DC1656, czyli coś kombinowany. My mamy układy tzw. BULK, są to wyluty seryjne, układy mają takie samo DC i tydzień. Sprzedaliśmy ich bardzo dużo, do tej pory nie było żadnej reklamacji.
Testowanie układów 216-0810005 bulk na płytach 820-2915 to niefortunny wybór. Płyty same w sobie mają często problem z laminatem i mimo nowego układu sieją artefaktami.

#3 Re: Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

swees 6 Грудня 2017, 18:44
Zamontowałem DC17 z innego źródła, opisane jako nowe, niewylutowywane itd. I...? Działa, więc to nie wina laminatu z Apple, tylko niewiadomego pochodzenia i wątpliwej jakości mostków typu BULK.

#4 Re: Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

arvika 6 Грудня 2017, 19:25
Super, bardzo się cieszę że poszło. Monitoruj tą płytę, lubią wracać po 2-3 miesiącach.

#5 Re: Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

swees 6 Грудня 2017, 22:05
Również doświadczyłem kiedyś powrotów tych płyt po wspomnianym przez Ciebie czasie. Dlatego obecnie wraz z układem GPU wymieniam komplet pamięci VRAM, niezależnie od tego, czy to Hynix czy Samsung. Odnoszę wrażenie, że to rozwiązuje problem.

Re: Układy opisane przez sprzedawców jako BULK

Google Adsense [BOT] 6 Грудня 2017, 22:05
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей