• Tani mikroskop do serwisu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Tani mikroskop do serwisu

Lesio23 19 Грудня 2017, 21:55
Witam,
Planuje zakup mikroskopu do domowego warsztatu. Chce na ten cel przeznaczyć 1300 zł. Czytałem wątki i znalazłem 2 mikroskopy:
1. OPTEK MST C-2D
2. Mikroskop Levenhuk 3ST

Jest sens kupować taki tańszy mikroskop czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego?. Który z powyższych będzie się nadawał najbardziej ?, a może macie jakąś inną propozycję?. Za udział w dyskusji z góry dziękuję ;) ;) .

Re: Tani mikroskop do serwisu

Google Adsense [BOT] 19 Грудня 2017, 21:55

#2 Re: Tani mikroskop do serwisu

Usunięty Użytkownik 402 20 Грудня 2017, 17:01
Dwudziestokrotne powiększenie jest wystarczające czyli x10, x20 i to wystarcza. Statyw to już dowolna sprawa i zależy to w sumie od potrzeb. Ja wolę tradycyjny, jak w drugim mikroskopie co podałeś.

#3 Re: Tani mikroskop do serwisu

Lesio23 20 Грудня 2017, 18:54
Ja wolę tradycyjny, jak w drugim mikroskopie co podałeś

A jak wygląda kwestia lutowania z takim statywem ??. Czy komfort pracy jest wporzadku?.

#4 Re: Tani mikroskop do serwisu

Usunięty Użytkownik 402 20 Грудня 2017, 20:10
Jeżeli kładziesz coś większego to można powiększyć blat mikroskopu lub podeprzeć płytę czymś żeby nie spadała. Jak nie chcesz niszczyć mikroskopu to większy blat naklejasz na taśmę dwustronną.

#5 Re: Tani mikroskop do serwisu

Lesio23 20 Грудня 2017, 21:51
W tym Mikroskop Levenhuk 3ST brakuje powiększenia 10X (czy jest to duży problem??), a jest 20x i 40x, z kolei MST C-2D ma 10x i 20 x ale nie ma żadnych opinii na jego temat.

#6 Re: Tani mikroskop do serwisu

Usunięty Użytkownik 402 22 Грудня 2017, 00:17
Przy powiększeniu 20x widzisz dość mały obszar płyty, w sumie to dany element i najbliższą jego okolicę. Do bardzo precyzyjnego lutowania jest ok. Jeżeli natomiast chciałbyś na takim powiększeniu przejrzeć płytę to będzie trudniej.

#7 Re: Tani mikroskop do serwisu

Lesio23 22 Грудня 2017, 11:03
Jeżeli natomiast chciałbyś na takim powiększeniu przejrzeć płytę to będzie trudniej.

Tego się właśnie obawiałem ;/.

#8 Re: Tani mikroskop do serwisu

inventco 14 Січня 2018, 21:45
Polecam takie coś:
http://www.hotair.pl/pl/sklep/mikroskop ... ry-30.html
Osobiście zrobiłem małą przeróbkę i wydłużyłem ramię (ma teraz jakieś pół metra do osi pionowej). Da radę nawet całą płytę upchnąć pod spodem.

Mikroskop tani a jakość obrazu naprawdę fajna.
Ps. link tylko przykładowy ... można go kupić taniej i drożej :D
Powiększenie od 10x - 60x
Fakt, że trzeba zmieniać szkiełka nie da się pokręcić gałką... ale jako tani a dobry polecam.

#9 Re: Tani mikroskop do serwisu

Lesio23 15 Січня 2018, 20:59
Osobiście zrobiłem małą przeróbkę i wydłużyłem ramię (ma teraz jakieś pół metra do osi pionowej).

Możesz się pochwalić swoją przeróbką ?.

Fakt, że trzeba zmieniać szkiełka nie da się pokręcić gałką...

Rozwiń myśl :D.

#10 Re: Tani mikroskop do serwisu  [РІШЕНО]

inventco 25 Січня 2018, 00:56
Witam ponownie.

Statyw lub przeróbka wygląda następująco:

Зображення
Зображення

Oświetlacz to kit AVT (niestety nie pamiętam numeru - ale to miał być oświetlacz do fotografii makro. Cena około25zł , jeśli dobrze pamiętam).

Osobiście robię tym masę różnych rzeczy nie tylko KBC :) ale i drobniejsze...
ps
zawsze można soczewkę barlowa dołożyć :)

#11 Re: Tani mikroskop do serwisu

Lesio23 25 Січня 2018, 19:54
Niestety nigdzie nie ma dostępnego tego mikroskopu Delta Optical Discovery 30 :cry: , więc poszukiwania nadal trwają. :x

#12 Re: Tani mikroskop do serwisu

Lesio23 14 Лютого 2018, 21:00
Jednak znalazłemsklep który ma mikroskop Delta Optical Discovery 30, i go kupiłem. Powiem szczerze, że zaskoczyłem sie bardzo, na plus :)

Зображення

Dzięki za udział w dyskusji i pomoc.

Re: Tani mikroskop do serwisu

Google Adsense [BOT] 14 Лютого 2018, 21:00

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість