• Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

przez bpjl 27 grudnia 2017, 17:07
Witajcie.

Dostałem wczoraj w ręce "tablet" Acer N15P1 żeby postawić na nim system na nowo. Z tym problemu nie było jednak pojawił się on przy próbie inicjalizacji dodatkowego dysku 500Gb znajdującego się w części z klawiaturą:

Obrazek

I tak jest za każdym razem niezależnie czy robię to w tym Acerze czy podłączam go do swojego komputera.

Cóż to może być i jak to pokonać?

Re: Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

przez Google Adsense [BOT] 27 grudnia 2017, 17:07

#2 Re: Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

przez arvika 27 grudnia 2017, 17:22
Jeśli na tym dysku nie ma danych i jeśli jest widoczny w DMDE to wyzeruj w nim pierwsze 1000 sektorów, następnie odłącz i połącz po chwili i zainicializuj.

#3 Re: Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

przez bpjl 27 grudnia 2017, 17:38
Po uruchomieniu DMDE i wybraniu dysku po chwili mam taki efekt:
Obrazek
Korzystam z opcji "Przerwij" bo nie zajezy mi na tym aby szukał partycji czy danych.

Dalej postępuje według tego poradnika wpisując jako sektor końcowy 1000 - https://www.youtube.com/watch?v=cgPnbgnFLwQ
Dostaje takim samym błędem:
Obrazek

#4 Re: Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

przez arvika 27 grudnia 2017, 22:33
Wygląda mi to na uszkodzony dysk (uwalona strefa serwisowa) lub hasło na dysku.

#5 Re: Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

przez bpjl 28 grudnia 2017, 06:21
Aha, dodam że nie zależy mi na danych bo ich tam po prostu nie było. Tak więc czekam na sugestie co i jak można przetestować żeby się dowiedzieć czy dalsza zabawa z tym dyskiem ma sens.

-=edit=-

No nie wierzę! Ten dysk rzeczywiście jest jakoś szyfrowany albo coś. Szukając w sieci informacji o możliwych rozwiązaniach natknąłem się na pewnym forum na podobny problem. Rozwiązaniem okazało się zainstalowanie na tym tablecie programu Acer Quick Acces. Dysk automatycznie pojawił się w "moim komputerze" wraz z całą zawartością.

Fajnie że sprawa jest rozwiązana ale z 2 strony do bani że robią coś takiego. Padnie komputer i nie jesteś w stanie odzyskać niczego z jego dysku :/

Dziękuję koledze @arvika za zainteresowanie tematem. Zamykam.

Re: Seagate ST500LT012-1DG142 - błąd inicjalizacji

przez Google Adsense [BOT] 28 grudnia 2017, 06:21