• Problem z boardview .ASC

#1 Problem z boardview .ASC

by Lesio23 28 December 2017, 22:47
Witam, co jakieś kilka prób otworzenia boardview do asusa z rozszerzeniem .ASC, mam problem, a dokładnie pojawiają mi się znaki zapytania w np. menu, nie mogę zidentyfikować elementu, ponieważ gdy kliknę na niego nic się nie pojawia. Najgorsze w tym jest to, że ten problem pojawia się co jakiś czas. Przeinstalowanie programu tsict nie pomaga, ponieważ problem co jakiś czas powraca, czasami to po 2-3 otwarciach pliku a czasami po 10 razach.
Testowane na W7 i W10, oraz na dwóch różnych komupterach.. Program pobieram z otwieranie-plikow-boardview-board-viewer-aplikacje-t9464.html

Re: Problem z boardview .ASC

by Google Adsense [BOT] 28 December 2017, 22:47

#3 Re: Problem z boardview .ASC

by Lesio23 3 January 2018, 20:32
sebastiank wrote:TSICT to nie jedyny program otwierający .asc.
Spróbuj np. Openboardview (http://openboardview.org/) lub BoardViewer (http://boardviewer.net/).

Tak wiem, że są takie programy, ale jakoś mi nie "leżą", a chciałbym mimo wszystko móc korzystać z tsict.
Czyli nikt z użytkowników nie spotkał się z takim samym problemem jak mój ?.

#4 Re: Problem z boardview .ASC

by amorphe 4 January 2018, 00:04
Lesio23 wrote: a dokładnie pojawiają mi się znaki zapytania w np. menu, nie mogę zidentyfikować elementu, ponieważ gdy kliknę na niego nic się nie pojawia.

Dzieje się tak przy otwieraniu jednego i tego samego pliku ?

Ogólnie, to spotkałem się z tymi znakami zapytania - do czasu, aż natknąłem się na jakąś modyfikowaną, "zangielszczoną" wersję TSICT.

Poza tym, to co widzisz po otwarciu BV, zależy od samej zawartości plików w tym boardview - niektóre wyświetlają oznaczenie elementu (np. L1001) numerację pinu czy nazwę sygnału (np.+VCCP).
Na innych zdarza się oznaczenie elementu łącznie z informacją w jakiej jest obudowie.

Czasami też wystarczy otworzyć w np. notatniku plik parts.ASC lub jeśli jest plik .bom - w tym często nawet jest info o oznaczeniu elementu SMD (marking).

#5 Re: Problem z boardview .ASC

by Lesio23 4 January 2018, 00:12
Dzieje się tak przy otwieraniu jednego i tego samego pliku ?

Przy różnych BV. Czasami ten sam BV otworzy się prawidłowo i wszystko jest ok, ale właśnie co kilka otwarć pojawia się problem z tymi "???"

Ogólnie, to spotkałem się z tymi znakami zapytania - do czasu, aż natknąłem się na jakąś modyfikowaną, "zangielszczoną" wersję TSICT.

Masz może taką wersję?. Lub wiesz gdzie ją zdobyć ?.

Czasami też wystarczy otworzyć w np. notatniku plik parts.ASC lub jeśli jest plik .bom - w tym często nawet jest info o oznaczeniu elementu SMD (marking).

Tego nie wiedziałem, dzięki za cenną wskazówkę.

#7 Re: Problem z boardview .ASC

by Lesio23 6 January 2018, 12:01
amorphe wrote:
Lesio23 wrote:Masz może taką wersję?. Lub wiesz gdzie ją zdobyć ?.

Tutaj: post197610.html#p197610

Od kilku dni testuję Twoją wersję i nie ma żadnego problemu, także uważam, że temat można zamknąć. Dzięki bardzo za pomoc.

Re: Problem z boardview .ASC

by Google Adsense [BOT] 6 January 2018, 12:01