• Naprawa laminatu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Naprawa laminatu

inv4der 1 Лютого 2018, 14:46
Witam, nawiązując do swojego tematu hp-elitebook-840-g2-po-podlaniu-t51994.html
szukam jakiegoś izolatora "kleju" wysokotemperaturowego którym mógłbym uzupełnić wypalone miejsce i mieć możliwość postawienia układu bez narażenia na zwarcie międzywarstwowe - jakieś propozycje..? myślałem o "solder masce" kilka warstw oczywiście część ścieżek trzeba będzie podstawić ale to nie problem chodzi mi o wypełnienie spalonego laminatu.

Pozdrawiam

Re: Naprawa laminatu

Google Adsense [BOT] 1 Лютого 2018, 14:46

#2 Re: Naprawa laminatu

matic 1 Лютого 2018, 15:12
Hello!

Use the red glue, which is using for gluing the SMD components on the board (datasheet in the attachment). I use NE8800T.
It is extremely strong and heat resistant.
The board should be clean of flux before applying it.

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

#3 Re: Naprawa laminatu  [РІШЕНО]

RafalB 1 Лютого 2018, 23:53
Używam soldermasek UV w różnych kolorach np. do Apple czarnych, a do innych laminatów zielonych. Kolorów jest więcej.

#4 Re: Naprawa laminatu

inv4der 5 Лютого 2018, 14:11
@RafalB jaki czas naświetlania??

#5 Re: Naprawa laminatu

matic 5 Лютого 2018, 15:38
I think that, the UV curable solder mask is not good for bonding the copper paths on the PCB, because the UV light cannot penetrate under the path, so the solder mask remains fresh there.

#6 Re: Naprawa laminatu

RafalB 5 Лютого 2018, 17:01
inv4der написав:@RafalB jaki czas naświetlania??

Na oko, aż się utwardzi ~kilkanście do kilkudziesięciu sekund :)

#7 Re: Naprawa laminatu

inv4der 5 Лютого 2018, 18:39
No robiłem próbę na innej pcb i ładnie się utwardziło, po podgrzaniu do 200°C maska sztywna - myślę że to będzie dobre rozwiązanie do tego typu uzupełnień-napraw pcb.

#8 Re: Naprawa laminatu

fifi88 5 Лютого 2018, 20:58
inv4der написав:No robiłem próbę na innej pcb i ładnie się utwardziło, po podgrzaniu do 200°C maska sztywna - myślę że to będzie dobre rozwiązanie do tego typu uzupełnień-napraw pcb.

Próbę robiłeś rozumie na kleju termoutwardzalnym, a nie na soldermasce UV ??

#9 Re: Naprawa laminatu

inv4der 5 Лютого 2018, 21:05
Na soldermasce UV oczywiście - po utwardzeniu :) przy grubszym uzupełnieniu lepiej dać 2/3 warstwy niż jedna grubszą. Co do kleju termoutwardzalnego też mogło by się to sprawdzić ale skończyła się ważność :) Na pewno warto mieć UV nawet do napraw urwanych padów zawsze może się przydać.

#10 Re: Naprawa laminatu

inv4der 6 Лютого 2018, 21:17
Dziś przyszła przetwórnica z UK. Izolacja solder-maską i odtworzenie wkoło postawiło laptop na nogi. UV się sprawdza i na pewno nie raz będę korzystał. Dzięki za rady zamykam.

Re: Naprawa laminatu

Google Adsense [BOT] 6 Лютого 2018, 21:17

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей