• Naprawa laminatu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Naprawa laminatu

przez inv4der 1 lutego 2018, 14:46
Witam, nawiązując do swojego tematu hp-elitebook-840-g2-po-podlaniu-t51994.html
szukam jakiegoś izolatora "kleju" wysokotemperaturowego którym mógłbym uzupełnić wypalone miejsce i mieć możliwość postawienia układu bez narażenia na zwarcie międzywarstwowe - jakieś propozycje..? myślałem o "solder masce" kilka warstw oczywiście część ścieżek trzeba będzie podstawić ale to nie problem chodzi mi o wypełnienie spalonego laminatu.

Pozdrawiam

Re: Naprawa laminatu

przez Google Adsense [BOT] 1 lutego 2018, 14:46

#2 Re: Naprawa laminatu

przez matic 1 lutego 2018, 15:12
Hello!

Use the red glue, which is using for gluing the SMD components on the board (datasheet in the attachment). I use NE8800T.
It is extremely strong and heat resistant.
The board should be clean of flux before applying it.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Naprawa laminatu  [ROZWIĄZANY]

przez RafalB 1 lutego 2018, 23:53
Używam soldermasek UV w różnych kolorach np. do Apple czarnych, a do innych laminatów zielonych. Kolorów jest więcej.

#4 Re: Naprawa laminatu

przez inv4der 5 lutego 2018, 14:11
@RafalB jaki czas naświetlania??

#5 Re: Naprawa laminatu

przez matic 5 lutego 2018, 15:38
I think that, the UV curable solder mask is not good for bonding the copper paths on the PCB, because the UV light cannot penetrate under the path, so the solder mask remains fresh there.

#6 Re: Naprawa laminatu

przez RafalB 5 lutego 2018, 17:01
inv4der napisał(a):@RafalB jaki czas naświetlania??

Na oko, aż się utwardzi ~kilkanście do kilkudziesięciu sekund :)

#7 Re: Naprawa laminatu

przez inv4der 5 lutego 2018, 18:39
No robiłem próbę na innej pcb i ładnie się utwardziło, po podgrzaniu do 200°C maska sztywna - myślę że to będzie dobre rozwiązanie do tego typu uzupełnień-napraw pcb.

#8 Re: Naprawa laminatu

przez fifi88 5 lutego 2018, 20:58
inv4der napisał(a):No robiłem próbę na innej pcb i ładnie się utwardziło, po podgrzaniu do 200°C maska sztywna - myślę że to będzie dobre rozwiązanie do tego typu uzupełnień-napraw pcb.

Próbę robiłeś rozumie na kleju termoutwardzalnym, a nie na soldermasce UV ??

#9 Re: Naprawa laminatu

przez inv4der 5 lutego 2018, 21:05
Na soldermasce UV oczywiście - po utwardzeniu :) przy grubszym uzupełnieniu lepiej dać 2/3 warstwy niż jedna grubszą. Co do kleju termoutwardzalnego też mogło by się to sprawdzić ale skończyła się ważność :) Na pewno warto mieć UV nawet do napraw urwanych padów zawsze może się przydać.

#10 Re: Naprawa laminatu

przez inv4der 6 lutego 2018, 21:17
Dziś przyszła przetwórnica z UK. Izolacja solder-maską i odtworzenie wkoło postawiło laptop na nogi. UV się sprawdza i na pewno nie raz będę korzystał. Dzięki za rady zamykam.

Re: Naprawa laminatu

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2018, 21:17