• Odczyt danych z zaszyfrowanego dysku przy użuciu prawidłowo funkcjonującego hasła

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Odczyt danych z zaszyfrowanego dysku przy użuciu prawidłowo funkcjonującego hasła

от Marek87K 13 Февраль 2018, 11:05
Witam forumowiczów i liczę na Waszą pomoc i wiedzę ;)
W swoim PC posiadam dwa dyski wewnętrzne. Dysk0 posiada jedną całą partycję "G:", która jest zaszyfrowana programem DiskCryptor do której cały czas znam hasło. Natomiast Dysk1 podzielony jest na cztery partycje "C:" (system Win7), "D:". "E:" oraz "F:". Postanowiłem zainstalować Windows 10 na partycji "E:", a po realizacji wchodząc w "Ten komputer" ujrzałem możliwość swobodnego wejścia w "G:" i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu partycja była pusta, szybko zrestartowałem komputer i odpaliłem Siódemkę nie wierzyłem własnym oczom, że ta sytuacja także tutaj miała miejsce :( . Uruchamiając program DiskCryptor przy pozycji "G:" pojawia się tylko opcja "Encrypt", nie pomaga nawet pozycja wykonawcza "mount all" z podaniem prawidłowego hasła. Skorzystałem również z opcji "Przywracanie systemu" ale i ona nie przyniosła żadnych efektów. Wykonałem również całkowitą analizę dysku programem "DMDE" ale nie za bardzo w nim się odnajduję i z listy obok nie znalazłem nigdzie własnych plików (raport ze skanu mam zapisany w pliku txt). Idąc w innym kierunku użyłem polecenia diskpart z wiersza poleceń cmd, przy komendzie list disk pozycja Dysk 0 wcale nie posiada całkowitego wolnego miejsca, tylko Wolne 0 B, tak jak to zwykle miało miejsce przy zaszyfrowanym dysku. Czy istnieje jakiś zastępczy program do rozkodowania przy użyciu mojego hasła? Czy ma to związek z bootloaderem? Szukałem również rozwiązania w Google ale wyniki wyświetla w większości w języku angielskim, w którym nie jestem biegły. Bardzo proszę o pomysły, sugestię po prostu o pomoc, ponieważ posiadam tam ważne dokumenty, których nigdzie nie zabezpieczyłem nie przewidując takiego nieprzewidywalnego obrotu sprawy, ponieważ nie używałem (przenosząc, formatując czy otwierając) przed czy w trakcie instalacji Win10 z dysku 0 / partycji G: :| :| :|

Re: Odczyt danych z zaszyfrowanego dysku przy użuciu prawidłowo funkcjonującego hasła

от Google Adsense [BOT] 13 Февраль 2018, 11:05

#2 Re: Odczyt danych z zaszyfrowanego dysku przy użuciu prawidłowo funkcjonującego hasł

от cod 14 Февраль 2018, 09:45
Na wstępie kilka info dla wszystkich osób, które zajmują się takimi tematami a przede wszystkim robią coś dla klientów za pieniądze.

Pierwsze zasada: Zawsze rób kopie po sektorowe nośników klienta zanim zaczniesz robić jakiekolwiek operacje na jego nośnikach
Druga zasada: Zawsze rób kopie po sektorowe nośników klienta zanim zaczniesz robić jakiekolwiek operacje na jego nośnikach
......
Ostatnia zasada/myśl:Jeśli myślisz że to cię nie dotyczy prędzej czy później będziesz w podobnej sytuacji jak autor.

Kolejna sprawa to jak juz nawet coś się nabroi to zanim podejmie się jakiekolwiek kroki naprawcze powinno się porobić kopie po sektorowe. Musisz wziąć pod uwagę że jakiekolwiek operacje na dyskach mogą je dodatkowo zmodyfikować.

Wracając do tematu. Przypuszczam że dysk został zmodyfikowany podczas instalacji. Najpewniej, ale to tylko domysł początek, dysku.
Samo DMDE nic nie da bo dysk jest zaszyfrowany.
Trzeba go zamontować. Jeśli jest tam opcja jakaś montowania uszkodzonych woluminów, albo forsowania montowania mimo błędów to trzeba jej użyć. Dopiero po zamontowaniu można użyć programu typu DMDE do analizy woluminu.

Kolejna sprawa to trzeba by sprawdzić zawartość dysku w HEXIE - czy przypadkiem nie został on omyłkowo sformatowany pełnym formatem. Jeśli wszystkie komórki mają wpis 00 lub FF lub DE lub powtarzające się takie same znaki to nic już nie zrobisz.

Re: Odczyt danych z zaszyfrowanego dysku przy użuciu prawidłowo funkcjonującego hasł

от Google Adsense [BOT] 14 Февраль 2018, 09:45
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).