• Tani mikroskop do serwisu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Tani mikroskop do serwisu

przez Lesio23 19 grudnia 2017, 21:55
Witam,
Planuje zakup mikroskopu do domowego warsztatu. Chce na ten cel przeznaczyć 1300 zł. Czytałem wątki i znalazłem 2 mikroskopy:
1. OPTEK MST C-2D
2. Mikroskop Levenhuk 3ST

Jest sens kupować taki tańszy mikroskop czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego?. Który z powyższych będzie się nadawał najbardziej ?, a może macie jakąś inną propozycję?. Za udział w dyskusji z góry dziękuję ;) ;) .

Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Google Adsense [BOT] 19 grudnia 2017, 21:55

#2 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Usunięty Użytkownik 402 20 grudnia 2017, 17:01
Dwudziestokrotne powiększenie jest wystarczające czyli x10, x20 i to wystarcza. Statyw to już dowolna sprawa i zależy to w sumie od potrzeb. Ja wolę tradycyjny, jak w drugim mikroskopie co podałeś.

#3 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Lesio23 20 grudnia 2017, 18:54
Ja wolę tradycyjny, jak w drugim mikroskopie co podałeś

A jak wygląda kwestia lutowania z takim statywem ??. Czy komfort pracy jest wporzadku?.

#4 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Usunięty Użytkownik 402 20 grudnia 2017, 20:10
Jeżeli kładziesz coś większego to można powiększyć blat mikroskopu lub podeprzeć płytę czymś żeby nie spadała. Jak nie chcesz niszczyć mikroskopu to większy blat naklejasz na taśmę dwustronną.

#5 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Lesio23 20 grudnia 2017, 21:51
W tym Mikroskop Levenhuk 3ST brakuje powiększenia 10X (czy jest to duży problem??), a jest 20x i 40x, z kolei MST C-2D ma 10x i 20 x ale nie ma żadnych opinii na jego temat.

#6 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Usunięty Użytkownik 402 22 grudnia 2017, 00:17
Przy powiększeniu 20x widzisz dość mały obszar płyty, w sumie to dany element i najbliższą jego okolicę. Do bardzo precyzyjnego lutowania jest ok. Jeżeli natomiast chciałbyś na takim powiększeniu przejrzeć płytę to będzie trudniej.

#7 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Lesio23 22 grudnia 2017, 11:03
Jeżeli natomiast chciałbyś na takim powiększeniu przejrzeć płytę to będzie trudniej.

Tego się właśnie obawiałem ;/.

#8 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez inventco 14 stycznia 2018, 21:45
Polecam takie coś:
http://www.hotair.pl/pl/sklep/mikroskop ... ry-30.html
Osobiście zrobiłem małą przeróbkę i wydłużyłem ramię (ma teraz jakieś pół metra do osi pionowej). Da radę nawet całą płytę upchnąć pod spodem.

Mikroskop tani a jakość obrazu naprawdę fajna.
Ps. link tylko przykładowy ... można go kupić taniej i drożej :D
Powiększenie od 10x - 60x
Fakt, że trzeba zmieniać szkiełka nie da się pokręcić gałką... ale jako tani a dobry polecam.

#9 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Lesio23 15 stycznia 2018, 20:59
Osobiście zrobiłem małą przeróbkę i wydłużyłem ramię (ma teraz jakieś pół metra do osi pionowej).

Możesz się pochwalić swoją przeróbką ?.

Fakt, że trzeba zmieniać szkiełka nie da się pokręcić gałką...

Rozwiń myśl :D.

#10 Re: Tani mikroskop do serwisu  [ROZWIĄZANY]

przez inventco 25 stycznia 2018, 00:56
Witam ponownie.

Statyw lub przeróbka wygląda następująco:

Obrazek
Obrazek

Oświetlacz to kit AVT (niestety nie pamiętam numeru - ale to miał być oświetlacz do fotografii makro. Cena około25zł , jeśli dobrze pamiętam).

Osobiście robię tym masę różnych rzeczy nie tylko KBC :) ale i drobniejsze...
ps
zawsze można soczewkę barlowa dołożyć :)

#11 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Lesio23 25 stycznia 2018, 19:54
Niestety nigdzie nie ma dostępnego tego mikroskopu Delta Optical Discovery 30 :cry: , więc poszukiwania nadal trwają. :x

#12 Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Lesio23 14 lutego 2018, 21:00
Jednak znalazłemsklep który ma mikroskop Delta Optical Discovery 30, i go kupiłem. Powiem szczerze, że zaskoczyłem sie bardzo, na plus :)

Obrazek

Dzięki za udział w dyskusji i pomoc.

Re: Tani mikroskop do serwisu

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2018, 21:00