• Oscyloskop do serwisu

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Oscyloskop do serwisu

by Lesio23 16 February 2018, 00:18
Witam,
Tym razem potrzebuję rady dotyczącej oscyloskopu do domowego serwisu. Czy warto mieć takie sprzęt na wyposażeniu?, czy to jednak "zabawka" która czasami zadziała ( spotkałem się z takimi opiniami w necie).
Tak na szybko znalazłem UNI-T UTD2025CL.

Budżet to ok 1500 zł brutto.

Zapraszam do dyskusji.

Re: Oscyloskop do serwisu

by Google Adsense [BOT] 16 February 2018, 00:18

#2 Re: Oscyloskop do serwisu

by michalmwp 17 February 2018, 17:46
Jeśli masz na myśli serwis laptopów to jak najbardziej przyrząd jest potrzebny. Bez niego nie zdiagnozujesz szybko lub w ogóle nie ruszysz wielu napraw. Ja używam go prawie tak często jak programatora.
Najczęstsze sytuacje:
- pomiar tętnień na przetwornicach (problemy ze startem, wyłączenia, zwisy, czasem zakłócenia obrazu)
- obserwacje magistrali LPC (diagnostyka mostów zanim je podgrzeję i stracę punkt wyjściowy)
- obserwacja i pomiar przebiegów na kwarcach (problemy ze startem, brak urządzeń PCI)
- obserwacja magistrali SMBUS przy problemach z bateriami i matrycami LCD (można wstępnie ocenić taśmę LCD)
- obserwacja przebiegów wizyjnych na złączu LCD (oprócz eDP)
- śledzenie sekwencji startowych zanim ruszy POST
i wiele innych.
Wg mnie jest to bardzo potrzebny przyrząd.

Co do wskazanego modelu to poszukaj czegoś lepszego. Minimum na nasze potrzeby jest próbkowanie na poziomie 1Gs/s. Zwróć uwagę że będziesz obserwował przebiegi szybkozmienne i niepowtarzalne (żadna piła czy sinusoida) więc ten parametr jest bardzo ważny.
Zdecydowanie lepiej kupić chwalonego przez wielu (i mnie też) Rigola DS1052E. Możesz również zastanowić się nad tańszym przyrządem Hantek DSO5102BM.

#3 Re: Oscyloskop do serwisu

by Lesio23 18 February 2018, 00:02
michalmwp wrote:Zdecydowanie lepiej kupić chwalonego przez wielu (i mnie też) Rigola DS1052E

Z tym Rigol to problem z dostępnością.
Znalazłem taki: RIGOL DS1054Z - pytam ponieważ nigdy nie używałem oscyloskopu, a tak naprawiający laptopy to widzę, że coraz częściej by mi się przydał jednak, i zaoszczędził trochę mojego czasu.

#4 Re: Oscyloskop do serwisu

by michalmwp 18 February 2018, 00:37
Sprawdź w NDN. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie skusił bym się na nowszy model.

#5 Re: Oscyloskop do serwisu

by Lesio23 18 February 2018, 01:15
michalmwp wrote:Sprawdź w NDN. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie skusił bym się na nowszy model.

Poza dostępnością, czy są jakieś znaczące różnice pomiędzy tymi modelami Rigol ??.

#6 Re: Oscyloskop do serwisu  [SOLVED]

by michalmwp 18 February 2018, 12:12
Różnice oczywiście są bo jest to nowszy model, choćby 4 kanały, lepszy ekran i analizator magistral szeregowych. Nigdzie nie doczytałem się ilu bitowy przetwornik jest na pokładzie. W DS1052 jest 8-bitowy choć tu pewnie podobnie.
Z tego co wiem to DS1054 można w prosty sposób podnieść do 100MHz i włączyć więcej zaawansowanych funkcji. Robi się to wpisując kod aktywacyjny który spokojnie znajdziesz w internecie (w poprzedniku wymagane było fleszowanie). Pytanie tylko po co, no może tylko dla interfejsu eDP który lata na 80MHz.

Jeśli masz go używać wyłącznie do napraw cyfrówki to i tak pewnie będziesz korzystał tylko z podstawowych funkcji. Ja mam ustawione pomiary automatyczne (seria mierników wyświetlana na dole ekranu,, np. Vmax, Vpp, f) i czasami korzystam z funkcji przebiegu jednorazowego (oscyloskop robi jeden skan i utrzymuje go na ekranie do czasu ręcznego skasowania). Jak dotąd korzystałem tylko z jednego kanału choć cztery są o tyle ciekawe że jak jeden wysiądzie to są jeszcze trzy życia :)
W budżetowych modelach Rigola włączenie kolejnych kanałów Y powoduje zmniejszenie częstotliwości próbkowania więc nie jest to dla nas korzystne.

#7 Re: Oscyloskop do serwisu

by Lesio23 18 February 2018, 21:57
Decyzja zapadła - zdecydowałem się na zakup DS1054.
Dzięki kol. michalmwp za wyczerpujące odpowiedzi ;).

Re: Oscyloskop do serwisu

by Google Adsense [BOT] 18 February 2018, 21:57