• Oscyloskop do serwisu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Oscyloskop do serwisu

Lesio23 16 Лютого 2018, 00:18
Witam,
Tym razem potrzebuję rady dotyczącej oscyloskopu do domowego serwisu. Czy warto mieć takie sprzęt na wyposażeniu?, czy to jednak "zabawka" która czasami zadziała ( spotkałem się z takimi opiniami w necie).
Tak na szybko znalazłem UNI-T UTD2025CL.

Budżet to ok 1500 zł brutto.

Zapraszam do dyskusji.

Re: Oscyloskop do serwisu

Google Adsense [BOT] 16 Лютого 2018, 00:18

#2 Re: Oscyloskop do serwisu

michalmwp 17 Лютого 2018, 17:46
Jeśli masz na myśli serwis laptopów to jak najbardziej przyrząd jest potrzebny. Bez niego nie zdiagnozujesz szybko lub w ogóle nie ruszysz wielu napraw. Ja używam go prawie tak często jak programatora.
Najczęstsze sytuacje:
- pomiar tętnień na przetwornicach (problemy ze startem, wyłączenia, zwisy, czasem zakłócenia obrazu)
- obserwacje magistrali LPC (diagnostyka mostów zanim je podgrzeję i stracę punkt wyjściowy)
- obserwacja i pomiar przebiegów na kwarcach (problemy ze startem, brak urządzeń PCI)
- obserwacja magistrali SMBUS przy problemach z bateriami i matrycami LCD (można wstępnie ocenić taśmę LCD)
- obserwacja przebiegów wizyjnych na złączu LCD (oprócz eDP)
- śledzenie sekwencji startowych zanim ruszy POST
i wiele innych.
Wg mnie jest to bardzo potrzebny przyrząd.

Co do wskazanego modelu to poszukaj czegoś lepszego. Minimum na nasze potrzeby jest próbkowanie na poziomie 1Gs/s. Zwróć uwagę że będziesz obserwował przebiegi szybkozmienne i niepowtarzalne (żadna piła czy sinusoida) więc ten parametr jest bardzo ważny.
Zdecydowanie lepiej kupić chwalonego przez wielu (i mnie też) Rigola DS1052E. Możesz również zastanowić się nad tańszym przyrządem Hantek DSO5102BM.

#3 Re: Oscyloskop do serwisu

Lesio23 18 Лютого 2018, 00:02
michalmwp написав:Zdecydowanie lepiej kupić chwalonego przez wielu (i mnie też) Rigola DS1052E

Z tym Rigol to problem z dostępnością.
Znalazłem taki: RIGOL DS1054Z - pytam ponieważ nigdy nie używałem oscyloskopu, a tak naprawiający laptopy to widzę, że coraz częściej by mi się przydał jednak, i zaoszczędził trochę mojego czasu.

#4 Re: Oscyloskop do serwisu

michalmwp 18 Лютого 2018, 00:37
Sprawdź w NDN. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie skusił bym się na nowszy model.

#5 Re: Oscyloskop do serwisu

Lesio23 18 Лютого 2018, 01:15
michalmwp написав:Sprawdź w NDN. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie skusił bym się na nowszy model.

Poza dostępnością, czy są jakieś znaczące różnice pomiędzy tymi modelami Rigol ??.

#6 Re: Oscyloskop do serwisu  [РІШЕНО]

michalmwp 18 Лютого 2018, 12:12
Różnice oczywiście są bo jest to nowszy model, choćby 4 kanały, lepszy ekran i analizator magistral szeregowych. Nigdzie nie doczytałem się ilu bitowy przetwornik jest na pokładzie. W DS1052 jest 8-bitowy choć tu pewnie podobnie.
Z tego co wiem to DS1054 można w prosty sposób podnieść do 100MHz i włączyć więcej zaawansowanych funkcji. Robi się to wpisując kod aktywacyjny który spokojnie znajdziesz w internecie (w poprzedniku wymagane było fleszowanie). Pytanie tylko po co, no może tylko dla interfejsu eDP który lata na 80MHz.

Jeśli masz go używać wyłącznie do napraw cyfrówki to i tak pewnie będziesz korzystał tylko z podstawowych funkcji. Ja mam ustawione pomiary automatyczne (seria mierników wyświetlana na dole ekranu,, np. Vmax, Vpp, f) i czasami korzystam z funkcji przebiegu jednorazowego (oscyloskop robi jeden skan i utrzymuje go na ekranie do czasu ręcznego skasowania). Jak dotąd korzystałem tylko z jednego kanału choć cztery są o tyle ciekawe że jak jeden wysiądzie to są jeszcze trzy życia :)
W budżetowych modelach Rigola włączenie kolejnych kanałów Y powoduje zmniejszenie częstotliwości próbkowania więc nie jest to dla nas korzystne.

#7 Re: Oscyloskop do serwisu

Lesio23 18 Лютого 2018, 21:57
Decyzja zapadła - zdecydowałem się na zakup DS1054.
Dzięki kol. michalmwp za wyczerpujące odpowiedzi ;).

Re: Oscyloskop do serwisu

Google Adsense [BOT] 18 Лютого 2018, 21:57

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Majestic-12 [Bot] і 0 гостей