• Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by strusmig 8 March 2018, 00:06
Witam,
rozglądam się za nową baterią do Samsunga RF511. Jakiej firmy zamienniki polecacie?

Oryginalna bateria to Samsung AA-PB9NC6B 48 Wh (4400 mAh).

Aktualnie mam na oku dwie baterie firmy Green Cell:
  • 5200 mAh na ogniwach Samsunga za ~140 zł
  • 6800 mAh na ogniwach Panasonica za ~200 zł

Może ktoś poleci coś innego sprawdzonego i godnego zaufania?

Pozdrawiam!

Re: Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by Google Adsense [BOT] 8 March 2018, 00:06

#2 Re: Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by Vogelek23 8 March 2018, 00:19
strusmig wrote:5200 mAh (...)
6800 mAh (...)
Oryginał to 4400mAh - proszę mieć na uwadze, że nie wszystkie laptopy "lubią" baterie o większych pojemnościach (zwłaszcza, gdy jest to różnica ponad 50%). Jest spore prawdopodobieństwo, że taka bateria będzie nieprawidłowo ładowana i szybko zakończy swój żywot. Ponadto oryginalna, nowa bateria kosztuje około 250zł - czy warto ryzykować dla 50zł oszczędności?

#3 Re: Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by matisblu 8 March 2018, 10:29
Witam
https://www.movano.pl/bateria-mitsu-sam ... ng%20RF511
https://www.movano.pl/bateria-movano-sa ... ng%20RF511

Witam ponownie ;)

Jakieś 7 lat temu szukałem dobrych zamienników zasilaczy i baterii do laptopów. Kilku "przerobiłem" i od 7 lat sprzedaję zarówno zasilacze jak i baterie z MOVANO. Przez ten okres zdarzyła się jedna reklamacja na baterie 3 miesiące po zakończeniu gwarancji. Raz zdarzyła się sytuacja że bateria nie była kompatybilna z nowym laptopem i po zatym żadnych problemów.

Pozdrawiam

#4 Re: Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by Lesio23 8 March 2018, 10:48
Jeśli chodzi o zamienniki to ja od pewnego czasu kupuje właśnie firmy Green Cell, i nigdy nie było z nimi problemu. Nie zdarzyło mi się na nie żadne reklamację, natomiast na producentów innych zamienników już tak.

#5 Re: Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by strusmig 8 March 2018, 23:13
Vogelek23 wrote:Oryginał to 4400mAh - proszę mieć na uwadze, że nie wszystkie laptopy "lubią" baterie o większych pojemnościach (zwłaszcza, gdy jest to różnica ponad 50%).
Ten laptop wychodził również w wariancie z baterią AA-PB9NC6W 5200 mAh (57 Wh).

Vogelek23 wrote:Ponadto oryginalna, nowa bateria kosztuje około 250zł - czy warto ryzykować dla 50zł oszczędności?
Nawet troszkę więcej bo około 300 zł. Problemem jest to, że taka bateria może być kilkuletnim leżakiem magazynowym. Te baterie trafiały do Samsungów już od ok. 2009-2010 roku, więc ryzyko trafienia na kilkuletniego leżaka jest dosyć spore według mnie :(.

#6 Re: Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by Vogelek23 9 March 2018, 09:36
strusmig wrote:Ten laptop wychodził również w wariancie z baterią AA-PB9NC6W 5200 mAh (57 Wh).
Bardziej chodziło mi o tę drugą baterię, która ma ponad 50% większą pojemność. Jeśli fabrycznie ten model wychodził z 5200mAh, to można zakupić taką pojemność. Kwestia tylko tego, czy zadziała poprawnie - ale o tym niżej.

strusmig wrote:Problemem jest to, że taka bateria może być kilkuletnim leżakiem magazynowym.
Mówiąc szczerze - to, co się dzieje na rynku baterii, jest po prostu jakimś okropnym snem. Dość często kupowałem tańsze zamienniki baterii, bo klient chciał taniej (cóż, jego wybór). Najgorsze jednak jest to, że wiele z tych baterii puchło w przeciągu 6 miesięcy od zamontowania. Pal licho baterię - ryzyko uszkodzenia obudowy, nie wspominając o zagrożeniu dla klienta, zmusiło mnie do podjęcia radykalnych kroków. I tak od roku z okładem kupuję baterie OEM - do tej pory miałem jeden zwrot, a baterii wymieniam średnio 30-40 w miesiącu.

Jeśli bateria jest tzw. leżakiem magazynowym, to w programie do odczytu parametrów baterii (a nierzadko i na obudowie baterii) wyjdzie to szybko na jaw - data produkcji sprzed np. 5 lat, jeśli bateria jest sprzedawana jako fabrycznie nowa, to manipulacja sprzedającego, także taką baterię możemy zwrócić ze stosowną oceną. To tak jak z autem - na liczniku masz 50.000km, a w programie diagnostycznym skrzynia biegów pokazuje 70.000km i dwa logowania. Taki samochód najpewniej będzie miał faktyczny przebieg dużo wyższy, niż te 70.000km, zapisane w skrzyni (o liczniku nawet nie wspominając), chyba, że jest to powypadkowy składak.

Re: Jakiej firmy zamiennik oryginalnej baterii Samsung AA-PB9NC6B?

by Google Adsense [BOT] 9 March 2018, 09:36
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).