• Yamaha PSR9000 - nie startuje.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Yamaha PSR9000 - nie startuje.

przez HotIce 11 lutego 2018, 22:04
Witam kolegów!
Kupiłem ze dwa lata temu uszkodzoną psr9000 za 700zł. Zapalało się tylko podświetlenie ekranu. Po rozebraniu, pomierzeniu napięć wyszło że zasilacz jest całkowicie sprawny. Instrument zawiera 3 najważniejsze płyty:
DM
Obrazek

TG
Obrazek

DP
Obrazek

Płyty te wysłałem do Pana Metelskiego z serwisu KeyStore. Sprawdził te płyty w innej sprawnej PSR9000
-Płyta DM nie startuje - możliwe że uszkodzone oprogramowanie eprom, ale nie ma możliwości aby wgrać ponownie do kości.
- Płyta DP sprawna.
- Płyta TG - w komplecie ze sprawną DM - wyświetlacz pokazuje brak oprogramowania tej płyty, może trzeba wgrać z dyskietek? a może te płyty są jakoś parowane/zakodowane ze sobą i wyjęta z innego instrumentu nie zadziała?
W Ameryce na portalu KeyboardKountry znalazłem sprawną DM z demontażu za 400zł. Po motażu okazało się że kupiona płyta też nie działa, albo mnie oszukali albo problem jest jeszcze w innym miejscu poza płytą DM. Kupiłem czyste pamięci flash takie jak są na płycie DM - IC6, IC7, mam możliwość programowania tych kości programatorem RT809H ale nie mam wsadu.. kupiłem nawet CPU do płyty DM, wlutowałem go ale potem doczytałem że jest on programowany, ma wewnętrzny eprom i bez wcześniejszego zaprogramowania może nie ruszyć, zamieniłem na ten co był. Następnie odczytałem kości IC6, IC7 z płyty oryginalnej i tej przysłanej z ameryki i widać że ich zawartość się różni, są to inne wersje oprogramowania. W kolejnym kroku podmieniłem IC6, IC7 pomiędzy płytami -dalej brak reakcji, obserwacja oscyloskopem rezonatorów ukazuje że wszystkie 3 pracują, są jakieś przebiegi na nogach flashy, ROM, RAM, CPU ale wyświetlacz ma tylko podświetlenie, wydałem na to wszystko już z 1500zł i można to wyrzucić na śmietnik... Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów może mi poradzić w jaki sposób wykonywać dalsze diagnozy? Wydaje mi się że sprawna płyta DM niezależnie od sprawności innych płyt powinna dać jakiś komunikat na wyświetlaczu i skupiam się tylko na tej płycie. Service manual ze schematami jest łatwo dostępny dla tego modelu w sieci, np. na stronie elektrotanya.

Re: Yamaha PSR9000 - nie startuje.

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2018, 22:04

#2 Re: Yamaha PSR9000 - nie startuje.

przez Usunięty Użytkownik 402 14 lutego 2018, 01:05
Robiłeś test ze strony 26? Wyświetlacz cały, zasilanie prawidłowe? Połączenie jego do cpu jest?

#3 Re: Yamaha PSR9000 - nie startuje.

przez HotIce 10 marca 2018, 17:30
Zasilanie wygląda na prawidłowe, dociera w kluczowe punkty płyty głównej. Test na stronie 26 jest opisany tak:
Use the stereo plugs and connect a 33 ohm load at the [PHONES] terminal.
Unit settings:
MASTER VOLUME: Maximum
TRIM VR: Maximum
MIC INPUT VOLUME: Maximum
*LOOP SEND, SUB1, and SUB2 should be disconnected.
2. How to enter the Test Program
[AUTO MODE]
While pressing the [DEMO], [EXIT], and [INTRO A] buttons, turn on the power switch.
[MANUAL MODE]
While pressing the [DEMO], [EXIT], and [INTRO B] buttons, turn on the power switch.

Podłączyłem rezystancję 33Ohm do wtyczki słuchawek ale tylko prawy kanał, czy tu chodzi o prawy i lewy jednocześnie, każdy po 33Ohm?
Co to jest "TRIM VR:" ?
Dałem maximum głośności głównej oraz wejścia mikrofonu, wciskam jednocześnie demo,exit, intro b, potem zasilanie ale nic się nie dzieje. Nie wiem jak przetestować czy wyświetlacz ma połączenie z CPU. Możliwe że to uszkodzenie jest takie że nawet start trybu serwisowego nie jest możliwy - to tak jak komputer z uszkodzonym biosem... Przypominam że po włączeniu nie zapalają się żadne diody, tylko podświetlenie wyświetlacza.

Re: Yamaha PSR9000 - nie startuje.

przez Google Adsense [BOT] 10 marca 2018, 17:30
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).