• Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by wonik 11 March 2018, 14:28
Witam.
Mam problem z drukarką. Podczas skanowania był zanik prądu. Po ponownym włączeniu drukarki na ekranie pojawiły się białe pasy, zadzwonił raz fax i to wszystko. Dodam że w panelu sterownia pojawiła mi się pozycja Brother Maintenance USB oraz
USBPRINT\BrotherBHL2-MaintenaE3D8.

Udało mi się znaleźć do tego sterowniki i mam PJL ale niestety nie mogę znależć żadnych informacji na temat wgrania nowego firmware i samego firmware.
Może ktoś się spotkał z podobną sytuacją?

Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by Google Adsense [BOT] 11 March 2018, 14:28

#2 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by novitech 11 March 2018, 16:39

#3 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by wonik 11 March 2018, 20:28
Możesz mi podesłać krok po kroku co klikasz bo ten link nie chce działać.

#4 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by Vogelek23 11 March 2018, 20:35
wonik wrote:Możesz mi podesłać krok po kroku co klikasz bo ten link nie chce działać.
1. Kliknij w link, podany przez kol. novitech - w nowej karcie otworzy się linkowana witryna.
2. Kliknij guzik, zaznaczony czerwoną strzałką na obrazku poniżej - po jego kliknięciu natychmiast rozpocznie się pobieranie pliku.

Image

Czy naprawdę potrzebujesz tej instrukcji ściągnięcia pliku? Bo jeśli tak, to ja serdecznie Ci współczuję :(

#5 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by wonik 11 March 2018, 21:06
Image

Nie potrzebuję instrukcji. Po prostu u mnie ten link się nie otwiera. Nie każdy jest taki jak Ty sprytny.

Poza tym ten sposób nie wykrywa drukarki, już to sprawdziłem.

#6 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by Vogelek23 11 March 2018, 22:43
wonik wrote:Poza tym ten sposób nie wykrywa drukarki, już to sprawdziłem.
Daj screena z Menedżera Urządzeń, z rozwiniętą pozycją, na której jest drukarka, i drugiego screena z oknem właściwości urządzenia, zakładka Szczegóły, z listy wybrana pozycja Identyfikator sprzętu.

#7 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by jurek1980 12 March 2018, 18:10
Potrzebowałbyś firmware i program wgrywający do pracy w maintance mode. O ile program na pewno znajdziesz - filedg32.exe O tyle niestety ale z firmware w pliku .dfj (chyba) będzie ciężko.
Pytanie czy możesz po prostu wyjść z maintance mode wciskając 99 ?

"Exit from the Maintenance Mode (Function code 99)
<Function>
Exit from the Maintenance Mode.
<Operating Procedure>
(1) Press the 9 button twice in the initial stage of the maintenance mode.
(2) The machine exits from the maintenance mode and returns to the ready state."

#8 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by SebastianR 12 March 2018, 21:29
Proszę zerknąć na tę stronę, może ta instrukcja nieco rozjaśni:

http://support.brother-usa.com/VirData/ ... _F1301.PDF

Wg opisu na tej stronie pionowe pasy po odpaleniu drukarki oznaczają "przerwanie wgrywania firmewaru" :) - nie ma to jak pech przy awarii prądu...

Ale do rzeczy:

W instrukcji jest napisane (jeżeli dobrze zrozumiałem), że w tym trybie maintanace mode aby można było wgrać FW trzeba mieć zainstalowany maintanace driver, to z kolei znalazłem tu:

http://www.helpjet.net/Fs-33236229-2556 ... 24897.html

(nie wiem niestety czy działa - nie mam żadnej drukarki brother na sprawdzenie, sprawdziłem jedynie pod kątem wirusów - archiwum czyste.

No i najważniejsze, czy udało się koledze zorganizować plik z firmware do drukarki?

#9 Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by wonik 14 March 2018, 20:43
Witam.
Niestety opcja 99 nie działa.
Nie wgrywałem firmware i padł mi prąd. Zdarzenie miało miejsce podczas skanowania dokumentu. W tym momencie padł prąd. Po włączeniu prądu i drukarki wyskoczyły pasy. Samego firmware nie odnalazłem. Brother trzyma to na swoich serwerach i tylko dzięki ich aplikacji... oraz działającej drukarce można zrobić upgrade firmware co oczywiście mnie nie ratuje.

Maintance usb driver zainstalowałem. Ostatecznie drukarka ma nowy drajver, jest wykrywana jako Brother Maintance USB printer jednakże soft aktualizujący firmware w tym modelu nie wykrywa jej.

Re: Brother mfc-j480dw - Wgranie nowego firmware

by Google Adsense [BOT] 30 June 2018, 06:40
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).