• Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

elkamel 16 Лютого 2011, 16:43
Problem jak w temacie. Chciałbym zapytać starszych stażem o pastę przewodzącą którą można by stosować przy serwisie..
Ewentualnie gdzie można ją dostać..

// Przeniosłem do właściwego działu. Vogelek23

Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

Google Adsense [BOT] 16 Лютого 2011, 16:43

#2 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

arvika 16 Лютого 2011, 17:10
Arctic Silver Ceramique. Zalety to duże tubki, dobra jakość, stosunkowo tania.

#3 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

michallus 16 Лютого 2011, 18:18
Osobiście stosuję Arctic Silver 5 do wszystkich notebooków trafiających na serwis.

#4 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

katar83 16 Лютого 2011, 18:57
A ja polecam zdecydowanie Zalman ZM-STG1. Nic wygodniejszego w użyciu nie udało mi się do tej pory znaleźć a to o to w zasadzie chodzi bo w tej klasie wszystkie pasty mają podobne właściwości.

#5 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

DjDave 16 Лютого 2011, 19:16
Jeżeli na serwis to również polecam Arctic Ceramique w tubce 22g, jednak przed każdym użyciem zalecam włożyć tubkę do szklanki z gorącą wodą gdyż w temp. pokojowej pasta jest dość gęsta. Wydajnościowo prawie w ogóle nie ustępuje Arctic Silver 5 a za to nie przewodzi prądu. Jeżeli szukasz pasty nie do masowego użytku najlepszą i bezkonkurencyjną jest Coollaboratory Liquid Ultra. Niestety można ją stosować jedynie na miedziane radiatory. W przypadku aluminiowych, najlepsza będzie ic diamond 7 (24, 48) carat.

#6 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

arvika 16 Лютого 2011, 19:20
Pasta ma być gęsta. Na co nam pasta która wypłynie poza układ?
No i wspomniałeś o tym o czym zapomniałem, nie przewodzi prądu ;)

#7 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

greg464 16 Лютого 2011, 19:26
Pasta raczej nie powinna być za gęsta i to dobrze, że wypływa poza rdzeń.
Im cieńsza warstwa pasty tym lepiej.

#8 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

chprzemo 16 Лютого 2011, 19:32
Witam szanowne grono...

Skorzystam z okazji i zapytam co sądzicie koledzy o paście "REVOLTEC THERMAL GREASE DIAMOND (RZ034)". Właśnie takiej używam i jestem zadowolony, może ktoś z dłuższym stażem i doświadczeniem wypowiedzieć się na temat tej pasty?

dziękuję i pozdrawiam

#9 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

opelr 16 Лютого 2011, 19:46
Od dwóch lat stosuje Revoltec Thermal Grease Nano, nie zauważyłem problemów.

#10 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

DjDave 16 Лютого 2011, 19:49
arvika написав:Pasta ma być gęsta. Na co nam pasta która wypłynie poza układ?

Poniekąd racja, jednak bez rozrzedzenia nieco pasty, poprzez jej rozgrzanie, jest problem z jej aplikacją. Przy dociśnięciu robi się zbyt gruba warstwa gdy pasta jest zbyt gęsta. Z drugiej jednak strony najlepsza pasta, którą niewątpliwie jest Coollaboratory Liquid Ultra, jest tak rzadka, że trzeba ją aplikować pędzelkiem. Wyglądem i konsystencją przypomina rtęć.

#11 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

opelr 16 Лютого 2011, 19:56
Też uważam, że pasta powinna być rzadka, tak aby nałożyć pędzelkiem(jak właśnie Revoltec), gęstsze jak np. do stacjonarnych rozsmarowuje palcem, ja nakładam "film" pasty, staram się unikać wypływania pasty poza rdzeń.

#12 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

Serg0 16 Лютого 2011, 20:09
Very good results with HTC thermal paste from Electrolybe. Thermal conductivity coefficient=0.9 W/m.K
Excellent results will be obtained with HTSP paste - thermal conductivity coefficient= 2.5 W/m.K
These are non-silicone compounds
They have also silicone-based compound HTSP with thermal conductivity coefficient= 3.0 W/m.K

#13 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

willyvmm 16 Лютого 2011, 20:42
Panowie, nie popadajmy w skrajności. To nie jest forum overclokerskie :P

#14 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

sisk1 16 Лютого 2011, 21:32
Forum overklokerskie nie, ale to jedna z najczęściej używanych rzeczy w serwisie. Z Arctic ceramique wyleczyłem się po zużyciu 22g. Jest za gęsta do używania na co dzień. Jako następstwo zakupiłem ARCTIC COOLING MX-2. Jest rzadsza, łatwa w aplikacji, łatwo sie rozsmarowuje, nie przewodzi prądu. To dla mnie klasa średnia. Na ekstra okazje stosuję REVOLTEC THERMAL GREASE DIAMOND (zawsze na grafiki laptopów). Poprawia temperatury o 1-5 stopni. Lepszych nie używam. Szukam teraz sobie jeszcze pasty "taniej", ot do serwisu starych Pentium 4, czy testowania procków. Ktoś zaproponuje pastę tanią, nie przewodzącą prądu, łatwą w użyciu i do wyczyszczenia?

#15 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

willyvmm 16 Лютого 2011, 21:37
Proszę bardzo:

http://www.dealextreme.com/p/stars-prof ... pack-13915

Tania, łatwa w nanoszeniu, nie przewodzi prądu, jakość średnia - aczkolwiek pewnie zależy od partii.

#16 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

elkamel 16 Лютого 2011, 22:33
Po szybkiej lekturze jestem za Revoltec. Aplikacja ceramicznej jest trudna a jak przedmówcy pisali ma być cienko aby było optymalnie..

#17 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

zbyszek 16 Лютого 2011, 23:44
Nie tylko pasta jest ważna ale także jej prawidłowe rozprowadzenie.
Ciekawe porównanie kilku metod: http://www.youtube.com/watch?v=ffK7L0Qj13Q

#18 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

kamil198405 20 Лютого 2011, 22:07
Pasta ma za zadanie wypełnienie luk w strukturze radiatora oraz procesora. Osobiście używałem pastę termo-przewodzącą typu H polskiego producenta Agchemia niestety wszystko zależało od partii i jak była przechowywana na magazynie w tej chwili używam AAB COOLING TG1 oraz ARCTIC CERAMIQUE

#19 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

oneeye 20 Лютого 2011, 22:47
Revoltec Thermal Grease Nano

* Pojemność: 6g
* Gęstość: ~ 2.5g/cm3
* Przewodność cieplna: 4W/m °K
* Przewodność elektryczna: Nie
* Rezystancja cieplna: 0.265°C/W
* Zakres temperatur: -50°C do +150°C

Revoltec Thermal Grease Diamond

* Pojemność: 6g
* Gęstość: ~ 2.4 g/cm3
* Przewodność cieplna: 4 W/m °K
* Przewodność elektryczna: Nie
* Rezystancja cieplna: 0.087 °C/W !!!
* Zakres temperatur: -50°C do +240°C

Najistotniejszym parametrem past termo-przewodzących spośród wymienionych jest rezystancja cieplna - im mniejsza jak wiadomo - lepsza. Możemy napisać, których używamy, napiszmy też kilka słów o ich parametrach. Ja używam powyższych i raczej nie potrzebuję lepszych.

Zalety - duży pojemnik, łatwa aplikacja dołączonym pędzelkiem, gęstość jak na mój gust idealna.
Wady - nigdy nie zużyjemy 100% opakowania

#20 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

opelr 22 Лютого 2011, 00:12
Paste Revoltec nano jeszcze mam, zużyję, zkupię diamond, malutka tubka 5 starcza na rok przy jednym chłodzeniu dziennie.

Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

Google Adsense [BOT] 22 Лютого 2011, 00:12
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість