• Zasilacz serwisowy PS-305D brak regulacji prądu.

#1 Zasilacz serwisowy PS-305D brak regulacji prądu.

przez lock99 11 kwietnia 2018, 10:59
Witam.
Proszę o pomoc w naprawie zasilacza serwisowego PS-305D. Po uruchomieniu zasilacz ustawia sobie stałą wartość prądu na 5A i nie mogę tego zmienić kręcąc potencjometrem, dopiero gdy obydwa potencjometry (Fine i Coarse) skręcę do zera to wartość prądu ustala się na 0,4A. Regulacja napięcia działa poprawnie od 0 do 30V. Co ciekawe, mimo tego że 5A jest ustawione przez dłuższy czas, nie uruchamia się w ogóle wentylator.
Miernikiem (na teście diod) pomierzyłem większość diod i tranzystorów i wyglądają na OK.
Przy ustawieniu 30V gorący jest rezystor R74.
To co pomierzyłem zaznaczyłem na zdjęciach, proszę o poradę na dalsze czynności. :frustry:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Zasilacz serwisowy PS-305D brak regulacji prądu.

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2018, 10:59

#2 Re: Zasilacz serwisowy PS-305D brak regulacji prądu.

przez Usunięty Użytkownik 402 13 maja 2018, 22:30
Sprawdź potencjometry od regulacji prądu czy nie mają przerwy lub czy nie przerywają. Sprawdź czy pod izolacją przewodu idącego do potencjometru ten nie jest urwany- wystarczy lekko za niego pociągnąć.

#3 Re: Zasilacz serwisowy PS-305D brak regulacji prądu.

przez lock99 15 maja 2018, 17:23
Dzięki Lazy na chęć pomocy, poradziłem sobie już jakiś czas temu z nim. Problemem było złe połączenie lutownicze na tym miedzianym zawijanym drucie (lewy górny róg, na lewo od rezystora nastawnego 105). Każdemu kto ma problemy z tym zasilaczem polecam dokładne sprawdzanie połączeń lutowniczych. ;)
Pozdrawiam

Re: Zasilacz serwisowy PS-305D brak regulacji prądu.

przez Google Adsense [BOT] 15 maja 2018, 17:23