• Samsung Grand Prime G530F - nie działa mikrofon

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung Grand Prime G530F - nie działa mikrofon

przez jacekczel 12 kwietnia 2018, 14:35
Witam , posiadam telefon Samsung Grand Prime G530F, w którym wymieniłem gniazdo zasilania. Wymiana przebiegła bez najmniejszego problemu. Po złożeniu telefonu okazało się, że nie działa mikrofon. Proszę o sugestię diagnozy. Zamówiłem już nowy mikrofon. Nie lutowałem takiego mikrofonu, czy normalnie go od góry grzać? Nie uszkodzi się? Możliwe, że po zalaniu izopropanolem przestał działać mikrofon?

Re: Samsung Grand Prime G530F - nie działa mikrofon

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2018, 14:35

#2 Re: Samsung Grand Prime G530F - nie działa mikrofon

przez RafalB 14 kwietnia 2018, 07:27
Te układy(cyfrowe mikrofony) są wrażliwe na temperaturę, nie polecam grzania z góry chyba, że lutujesz na niskotemperaturowe spoiwo. IPA nie powinna tego uszkodzić ale nie jest wskazane zalewanie takich układów jakimikolwiek cieczami.

#3 Re: Samsung Grand Prime G530F - nie działa mikrofon

przez bpijet 14 kwietnia 2018, 21:06
Ja bym bardziej zerknął pod kątem urwania któregoś z elementów w okolicy. Jeśli o samą wymianę chodzi to nic specjalnego to nie jest. Bierzesz pastę lutowniczą (najlepiej z niską temperaturą topnienia, ewentualnie można pocynować pady ale nie wydaje mi się to najlepszą opcją), nakładasz na pady małą ilość (oczywiście tak żeby niczego nie pozwierać), kładziesz i grzejesz. Raz w życiu to wymieniałem i temperatura 300 stopni nic mu nie zrobiła. Natomiast trzeba zaznaczyć że te mikrofony nie lubią się z topnikiem, bo jak się naleje do środka to kaplica. A wylut robiłem hotairem 320 stopni.

#4 Re: Samsung Grand Prime G530F - nie działa mikrofon

przez jacekczel 16 kwietnia 2018, 16:39
Dziękuję wszystkim za informację. Jutro będę lutował nowy mikrofon. Pewnie zalałem mieszanką IP z kalafonią przy czyszczeniu.

Wymiana mikrofonu pomogła. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Re: Samsung Grand Prime G530F - nie działa mikrofon

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2018, 16:39