• Ipad Air A1475 - brak reakcji.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez oneeye 8 marca 2017, 21:21
Witam.

Zwykle nie bawię się w tablety, tym razem przyjaciel poprosił mnie o diagnostykę. Tablet umarł nagle ;)
Pobór pod zasilaczem laboratoryjnym ok. 200mA. Po rozebraniu udało mi się namierzyć spadek napięcia na PPVBUS_PROT, w dalszych pomiarach znalazłem uszkodzoną diodę D8100. Po wylutowaniu, pobór spadł do ok 10mA. Bateria ma 4.23V i czy z nią czy bez niej pobór jest ten sam. Nie reaguje również na włącznik, czy to z baterii, czy z samego zasilacza, nie wchodzi również w tryb awaryjny.

Jakie warunki muszą być spełnione by pojawiło się ładowanie baterii?
Czy płyta musi być uzbrojona? Jeśli tak to bez czego ewentualnie mogę testować, lub czy goła płyta bez włącznika powinna rozpocząć ładowanie baterii, kiedy pojawia się napięcie na L8112?
W ipadach jestem laik :) więc proszę o wyrozumiałość ;)
Wydaje mi się że może być uszkodzony U8100, aczkolwiek nie mam do niego dokumentacji, ani doświadczenia ;)

Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2017, 21:21

#2 Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez rubin714p 10 marca 2017, 11:13
O ile mam dobry schemat to D8100- PMEG40ER Schottky Rectifier, 40 V, 3 A.

#3 Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez oneeye 10 marca 2017, 17:35
Mam schemat i wiem co to D8100, ale do testów zdaje się nie jest potrzebna. Potrzebowałbym raczej info jak podejść do U8100.

#4 Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez rubin714p 11 marca 2017, 10:12
Po podączeniu ładowarki na na C8145 powinno być 5V.Może sprawdz czy jest.

#5 Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez oneeye 11 marca 2017, 12:12
Tak, tak jest tam 5V. Jak napisałem wyżej, miałem tam zaniżone napięcie (ok. 4.8V), razem z poborem 200mA, wskazywało na zwarcie w którejś z kolejnych gałęzi, tak doszedłem do tej D8100.

#6 Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez RafalB 11 marca 2017, 20:59
Za ładowanie odpowiadania U8100 który steruje Q8104, nie ma tutaj osobnego układu chargera, a Tristar nie jest wykorzystywany w takim zakresie jak w iPhone.

Sam mam właśnie takiego u siebie i dostał U8100

Jak byś potrzebował inne połączenia, pisz.

Obrazek

#7 Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez RafalB 11 maja 2018, 08:11
Odpowiem trochę po czasie ale w międzyczasie wymiana U8100 rozwiązała u mnie sprawę i tablet wrócił do pełni sprawności. Układy tylko z wylutu (refurbished), brak nowych na rynku.

Re: Ipad Air A1475 - brak reakcji.

przez Google Adsense [BOT] 11 maja 2018, 08:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).