• LG47LB650V, płyta EBT62800458 - wadliwy firmware?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 LG47LB650V, płyta EBT62800458 - wadliwy firmware?

przez HotIce 24 marca 2018, 12:53
Witam!
TV był normalnie wyłączony pilotem, następnego dnia po włączeniu po chwili kręcenia kolorowymi kropkami, pokazuje się animacja startowa, napis "gotowe" oraz ekran konfiguracji początkowej z wyborem, kraju, języka i strefy czasowej. Problem w tym że na liście rozwijanej tych opcji nie pokazuję się żadne pozycje, brak kraju, języka, można wybrać tylko strefę. Oprogramowanie ze strony producenta nagrałem na pendrive ale tv nie startuje tego pliku, brak reakcji, pewnie musi być zakończona konfiguracja początkowa. Wykonałem reflow procesora oraz pamięci flash, ale nic to nie zmieniło. Wygląda to nas wadę oprogramowania ale jak go wgrać skoro z pendrive nie idzie( 8GB, FAT32)? przygotowałem firmware wg procedury:

⑤ Załaduj plik z oprogramowaniem do pamięci USB.
- Po pobraniu rozpakuj plik.
- Zainstaluj pamięć USB w komputerze.
- Załóż na pamięci USB folder o nazwie LG_DTV .
- Skopiuj plik z oprogramowaniem do stworzonego katalogu LG_DTV

Tak wygląda ekran wyboru, po najechaniu na opcje nic się nie rozwija, wartości się nie ładują, nie można wybrać i nie jest aktywny przycisk "ok".
Obrazek

Re: LG47LB650V, płyta EBT62800458 - wadliwy firmware?

przez Google Adsense [BOT] 24 marca 2018, 12:53

#2 Re: LG47LB650V, płyta EBT62800458 - wadliwy firmware?

przez naprawimyto 17 kwietnia 2018, 17:02
ten model miał bardzo wadliwe płyty główne, możesz spróbować wymienić NAND FLASH ale w większości przypadków konieczna jest wymiana całej płyty.

#3 Re: LG47LB650V, płyta EBT62800458 - wadliwy firmware?

przez HotIce 13 maja 2018, 19:00
Płyta została wysłana do człowieka który wgrał wsad od modelu z matrycą 42 cale, twierdząc że to nie ma znaczenia. Niestety teraz płyta zatrzymuje się na logo LG i nie dochodzi już do ekranu konfiguracji. Sprawdziłem w domu bo Pan który to wgrał nie miał matrycy aby to sprawdzić, podpowiedział że jeśli to nie pomoże to tylko wina może być w procesorze. Kupiłem procesor w chinach, podstawiłem i dalej jest tylko logo LG. Podejrzewam że CPU to mam oba sprawne tylko problem jest w oprogramowaniu. Czy jest jakaś metoda aby tanim sposobem wgrać poprawny wsad do kości eMMC bez kupowania drogiego programatora i wylutowywania układu z płyty? w serwisówce wyczytałem że jest to układ IC8100 - THGBMAG6A2JBAIR, u mnie jest oznaczony JW963 prawdopodobnie Micron. Mam programator TL866A. Ewentualnie czy można by się wpiąć w złącze P103 - JTAG?

Re: LG47LB650V, płyta EBT62800458 - wadliwy firmware?

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2018, 19:00
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).