• Mycie klawiatury - suszenie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#21 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez czorny 22 lutego 2011, 01:42
Zaryzykowałem. Jak tylko doleci to zdam relacje.

Dziękuję i pozdrawiam.

Re: Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez Google Adsense [BOT] 22 lutego 2011, 01:42

#22 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez greg464 22 lutego 2011, 03:03
Oczywiście z tym grzaniem to z wyczuciem inaczej faktycznie można nieodwracalnie odkształcić drugą stronę.

#23 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez gathor 22 lutego 2011, 11:14
czorny napisał(a):Nie orientujesz się czy klawiatura, którą obecnie sprzedają "A1181 or A1185 13" White Palmrest with keyboard" będzie pasowała do tego mojego modelu? Różnią się wiekością entera i klawiszami wokół niego. Na zdjęciu aukcji jest taka klawiatura jaką ja mam uszkodzoną lecz w opis mówi, że sprzedają tą z wielkim enterem. Znalazłem klawiaturę w USA do tego mojego modelu i też enter jest duży. Zastanawiam się czy kupić tą właśnie klawiature czy wszystko będzie ok, a tym bardziej z tą batarią.

ad1. Powinna pasować, jednak lepiej jak wyślesz mi link do aukcji o której mówisz, ale żeby nie łamać regulaminu, prześlij mi go na priv.
ad2. Jeśli chodzi o ładowanie baterii to nie sądzę, żeby miało to jakiś związek z klawiaturą (nie spotkałem się z takim przypadkiem), ale wiem że ludzie nie mający pojęcia jak rozebrać lapka, biorą się za to, a później mówią , że pewnie sprzedali im szajs i przez to nie działa pół laptopa.

Przy uszkodzonej klawiaturze rozumiem, że może się nie włączać, ale żeby nie ładowała baterii? to chyba absurd, wszak nawet bez klawiatury laptop baterię ładuje... no chyba że jest możliwość przy niedopiętej tasiemce, ale tego nie miałem okazji sprawdzać.

#24 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez greg464 22 lutego 2011, 15:12
Mimo wszystko myślę, że warto rozebrać tą klawiaturę, to tylko kilka minut. A może się okazać, że wystarczy ją tylko wytrzeć z soku i będzie działać.

#25 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez Bimer535 22 lutego 2011, 15:14
KBC steruje ładowaniem baterii więc bardzo możliwe że w ogóle bez klawiatury kontroler wariuje i właśnie pokazuje takie błędy z baterią.

#26 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez gathor 22 lutego 2011, 17:26
Bimer535 napisał(a):KBC steruje ładowaniem baterii więc bardzo możliwe że w ogóle bez klawiatury kontroler wariuje i właśnie pokazuje takie błędy z baterią.

Uwierz mi kolego, że ąż tak nie wariuje. Wielokrotnie włączałem mac-ki bez lawiatury i nigdy nie spotkałem się z takim problemem.

#27 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez PitD 28 lutego 2011, 21:06
Ja rozbierałem i myłem klawiaturę Macbooka Pro 13.3" . Da się to zrobić.
Jest tam chyba ze setka śrubek mocujących. Wszystkie pod tą czarną folią.
Niestety trzeba to robić w dużych szkłach powiększających lub pod mikroskopem.
Śrubki są mikroskopijne. Potem są folie. Jak dobrze pamiętam to chyba trzy warstwy + podswietlenie. Każda warstwa jest osobno. A na końcu wychodzą same klawisze.
Folie umyłem wodą z ludwikiem a następnie wysuszyłem.
Klawiatura później działała bez problemów. Włącznik też :)

#28 Re: Mycie klawiatury - suszenie.

przez czorny 3 kwietnia 2011, 16:58
Witam.

Klawiatura założona org. do tego modelu i laptop pracuje z jednym błędem otóż nie ładuje baterii i nie rozpoznaje jej. Płyte można było uruchomić bez klawiatury i były te same obiawy.