• Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#21 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

kjedrocha 30 Червня 2011, 08:25
Odgrzebię stary temat.
Mnie się wydaje że jeszcze jednym stosunkowo ważnym parametrem pasty jest wpływ czasu (zapewne czasu w połączeniu z wysoką temperaturą) na jej właściwości.
Zapewne Koledzy również zauważyli, że jedna pasta z czasem twardnieje, a inna nie - niestety zazwyczaj nie wiemy jaka pasta została przez poprzedni serwis/producenta sprzętu nałożona, ale może macie wiedzę na ten temat z własnego doświadczenia (stosowanie pasty we własnych notebookach)?
Co do gęstszych past, to co prawda jak ją nałożymy, to ciężko ją odpowiednio docisnąć, ale chyba, gdy procesor się nagrzeje, a pasta zrzednie, to sprężyny radiatora ładnie ją ukształtują na rdzeniu?
Zauważyłem, że właśnie te gęste pasty chyba częściej są stosowane przez producentów.?

Re: Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

Google Adsense [BOT] 30 Червня 2011, 08:25

#22 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

DjDave 30 Червня 2011, 09:28
Opisana przeze mnie pasta (Arctic ceramique) po 2 latach nie straciła właściwości ani konsystencji.

#23 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

wab 30 Червня 2011, 09:30
Tu jest test kilku past i wyniki po tygodniu pracy
http://pclab.pl/art24195-9.html

#24 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

willyvmm 30 Червня 2011, 10:05
Tydzień pracy to za mało aby obiektywnie określić trwałość pasty. A testy jak testy, overclockerzy mają nastepny temat do sporów :mrgreen:

#25 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

franekx6 26 Червня 2018, 16:14
Odgrzeję temat. Kończy mi się duża tubka ARCTIC COOLING MX-2 , generalnie to nie mam do niej zastrzeżeń, nakłada się łatwo, temperatury wyglądają na prawidłowe. Co na obecną chwilę jest godnego polecenia? oczywiście do serwisu więc stosunek cena/jakość zachowana w godnych proporcjach.

#26 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

drill 27 Червня 2018, 12:38
Jak dla mnie to Arctic MX-2, MX-4 lub Arctic Silver 5. Najlepiej w mojej opinii rozprowadza się MX-4 i na tej podstawie ją wybrałem. Jeśli chodzi o przewodzenie ciepła... zależy kto testuje ;) W ostatecznym rozrachunku, wszystkie wypadają bardzo podobnie.

#27 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

adam1114 27 Червня 2018, 18:31
Co do Arctic lub innych firm, to wiadomo są to tylko handlarze, którzy zamawiają od producentów. Z tego co zauważyłem stara szara MX-2 była kupowana od Lairda, miałem ori pastę Lairda i była identyczna pod każdym względem. Nowa Mx-2 jest jakaś mniej szara a bardziej brązowo zielonkawa, czasem zdarza się także tubka ma jakoś za dużo wody, mam wrażenie, że nie biorą już od Lairda co mnie dość martwi.

#28 Re: Pasta termoprzewodząca dobrej jakości

matic 27 Червня 2018, 19:00
I use "Kerafol Keratherm KP12 or KP98" thermal grease. It works perfect for me and it is much cheaper than "Arctic" thermal greases. Datasheet at the attachment.

It is available on "Conrad" shop.
Conrad part number: 189069 (for KP12) and 189082 (for KP98)

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей