• Płyta główna w wersji UMA oraz DESCRETE co oznaczają te "skróty"?

#1 Płyta główna w wersji UMA oraz DESCRETE co oznaczają te "skróty"?

от SebastianR 29 Июнь 2018, 21:04
Witam,

Po raz kolejny mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu nurtującego mnie pytania jak w tytule.

Zdążyłem załapać, że płyta główna z oznaczeniem UMA posiada zintegrowaną kartę graficzną a wersja DISCRETE osobny (w moim rozumieniu ;)) układ GPU. (tylko nie wiem czemu nazywa się dyskretny :)

Oczywiście jeżeli się mylę, to bardzo poproszę o wyprowadzenie mnie z błędu :mrgreen:

I tutaj moje pytania:

1. Co dokładnie oznacza skrót (o ile to skrót :D) UMA? (Czy ma on jakieś rozwinięcie, jak np. USB - uniwersal serial BUS)

2. Dlaczego jest DESCRETE a nie np. DEDICATED GPU?

Jak zwykle, bardzo uprzejmie poproszę szanownych Forumowiczów o pomoc w rozgryzieniu sprawy.

Pozdrawiam,
SebastianR

Re: Płyta główna w wersji UMA oraz DESCRETE co oznaczają te "skróty"?

от Google Adsense [BOT] 29 Июнь 2018, 21:04

#2 Re: Płyta główna w wersji UMA oraz DESCRETE co oznaczają te "skróty"?

от Usunięty Użytkownik 402 29 Июнь 2018, 21:30
Muszę wkleić link, bo zbyt dużo żeby zacytować. https://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_ ... d_graphics

UMA-Unified memory architecture
GPU-Graphics Processing Unit

#3 Re: Płyta główna w wersji UMA oraz DESCRETE co oznaczają te "skróty"?

от SebastianR 30 Июнь 2018, 13:27
Serdecznie dziękuję koledze LAZY za link do ciekawej lektury. (Nie wiem dlaczego nie udało mi się znaleźć tego samodzielnie :( )

Dzięki temu iż artykuł po angielsku, odkryłem iż skrót discrete znaczy po prostu... oddzielny :)

Zatem wszystkie wątpliwości rozwiane :)

Bardzo dziękuję za pomoc!

Sebastian

Re: Płyta główna w wersji UMA oraz DESCRETE co oznaczają te "skróty"?

от Google Adsense [BOT] 30 Июнь 2018, 13:27