• Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

przez kubas246 21 lipca 2018, 17:35
Cześć, proszę o identyfikacje elementów.
Model karty: N770-TF-2GD5/OC
Oznaczenia na PCB:
Micro-Star
Model MS-V282
APCB M3 94V-0
E230435
E305N8044LM
V282 VER: 3.1

Element 1:
Oznaczenie na elemencie: NIKOS PK616BA GUB5Q0607
Oznaczenie na PCB: Q59

Element 2:
Oznaczenia na elemencie: brak (spalone)
Oznaczenie na PCB: Q39

Jeśli element Q39 jest tym samym co Q42 to oznaczenia na Q42: C2 GNA 7Q0G07
ZDJ:

Obrazek

Teraz moje pytanie odnośnie naprawy. Czy jest szansa dostania gdzieś tych dwóch elementów i ich wymiany? Karta graficzna pewnego dnia przestała dawać obraz, po wsadzeniu do innego PC poszedł dym i przepalił się element Q39. Przy Q59 wydaje mi się, że puściły luty z jednej strony elementu. Wymiana tych dwóch elementów rozwiąże problem czy raczej GPU też ucierpiało?

Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

przez Google Adsense [BOT] 21 lipca 2018, 17:35

#2 Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

przez Vogelek23 22 lipca 2018, 22:43
kubas246 napisał(a):Element 1:
Oznaczenie na elemencie: NIKOS PK616BA GUB5Q0607
Oznaczenie na PCB: Q59

Element 2:
Oznaczenia na elemencie: brak (spalone)
Oznaczenie na PCB: Q39
Nie znam płyty, ale element 1 to N-MOSFET PK616BA - datasheet w załączniku. Drugi element to N-MOSFET P0903BEA, którego można zastąpić AON7408 lub FDMC8884 - datasheet w załączniku.

kubas246 napisał(a):Teraz moje pytanie odnośnie naprawy. Czy jest szansa dostania gdzieś tych dwóch elementów i ich wymiany? Karta graficzna pewnego dnia przestała dawać obraz, po wsadzeniu do innego PC poszedł dym i przepalił się element Q39. Przy Q59 wydaje mi się, że puściły luty z jednej strony elementu. Wymiana tych dwóch elementów rozwiąże problem czy raczej GPU też ucierpiało?
Masz oznaczenia elementów oraz ich datasheet, więc jeśli nie znajdziesz nigdzie oryginałów, polecam tę lekturę, aby znaleźć zamienniki: pytanie-o-element-ntgs4141-nt1g-w-dell-6320-t51922.html#p198619

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

przez kubas246 23 lipca 2018, 07:59
W przypadku tego drugiego elementu oznaczenia na nim mają znaczenie? Znalazłem P0903BEA tylko mają różne oznaczenia: A5 GNB, A5 VNB, A5 GND - przejmować się tym czy to są oznaczenia partii albo coś tego typu? Przepraszam za pytanie, ale nie znam się na tym.

EDIT:
No i ktoś ma pomysł co spowodowało usterkę? Znaczy na co zwrócić jeszcze uwagę, bo mogło być tak że jakiś inny element uległ uszkodzeniu i stąd usterka tych dwóch.

#4 Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

przez Vogelek23 23 lipca 2018, 12:50
kubas246 napisał(a):W przypadku tego drugiego elementu oznaczenia na nim mają znaczenie? Znalazłem P0903BEA tylko mają różne oznaczenia: A5 GNB, A5 VNB, A5 GND - przejmować się tym czy to są oznaczenia partii albo coś tego typu? Przepraszam za pytanie, ale nie znam się na tym.
W Twoim przypadku nie mają.

kubas246 napisał(a):No i ktoś ma pomysł co spowodowało usterkę? Znaczy na co zwrócić jeszcze uwagę, bo mogło być tak że jakiś inny element uległ uszkodzeniu i stąd usterka tych dwóch.
Obawiam się, że to będzie wróżenie z fusów, a to już wykracza poza zakres tematyczny tego forum. Wiadomo, że przed zamontowaniem nowych elementów należy sprawdzić poprawność rezystancji do masy w gałęziach zasilania, w których te elementy zostały uszkodzone. Mogę jedynie przypuszczać, że uszkodzenie mógł spowodować niezbyt dobrej jakości zasilacz, ale - jak wspomniałem - to tylko hipotezy i przypuszczenia. Tak samo jak to, że chip grafiki może (choć nie musi) być uszkodzony.

Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

przez Google Adsense [BOT] 23 lipca 2018, 12:50