• ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

DaCoPL 25 Липня 2018, 08:17
Witam.

W tablecie ASUS T100H bateria bardzo wolno się ładuje. Gdy jest wyłączony oczywiście nieco szybciej, a w windowsie, cały czas pokazuje, że działa na baterii mimo wolnego ładowania. Gdy załączę już jakieś obciążające aplikacje nie nadąża ładować i go rozładowuje.

Próbowałem na innych ładowarkach i to samo. Nie zauważyłem, żeby jakiś układ się grzał.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Google Adsense [BOT] 25 Липня 2018, 08:17

#2 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Lesio23 25 Липня 2018, 09:56
Należałoby wykluczyć na początku samą baterię.
Co pokazuje program batterymon ?
Resetowałeś go poprzez odpięcie baterii ?

#3 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

DaCoPL 25 Липня 2018, 10:03
Зображення

W jakim sensie pytasz o resetowanie?

#4 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Lesio23 25 Липня 2018, 10:28
DaCoPL написав:Зображення

W jakim sensie pytasz o resetowanie?

Miałem identyczny przypadek jak u Ciebie i mi pomogło to rozwiązanie:

"Dlaczego Transformer Book T100HA ładuje się powoli?

1. Upewnij się, że używasz oryginalnego zasilacza, szybkie ładowania działa tylko z oryginalnem zasilaczem ASUS

2. Przy pierwszy użyciu urządzenia proszę ładować je przez jedną godzinę, następnie szybko odpiąć i ponownie podłączyć w ciągu 1s ładowarkę i ładować je przez kolejne 7 godzin (aby być pewnym, że bateria naładuje sie w pełni, proszę ładować 8 godzin łącznie).

3. Jeżeli bateria pozostaje wyczerpana przez dłuższy czas bez ładowania się lub ładuje się bardzo powoli, proszę zrestartować tryb szybkiego ładowania na urządzeniu.

Prosze postępować według instrukcji:

Proszę ładować urządzenie przez jedną godzinę (w celu uruchomienia szybkiego ładowania) następnie odłączyć i ponownie podłączyć szybko ładowarkę w ciągu 1s. Dwie i pół godziny zajmie naładowanie urządzenia do 80% w trybie szybkiego ładowania. Maksymalne naładowanie baterii może zająć 7 godzin. Sugerowany łączny czas to 8 godzin ładowania.

4. Proszę zaktualizować BIOS do wersji 214 oraz SOC Driver Package V102 (2015,12,14)
"
źródło: https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1015067/

#5 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

DaCoPL 25 Липня 2018, 12:12
To łądowanie wykonywałeś na załączonym czy wyłączonym tablecie? Czy nie ma to znaczenia?

#6 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Lesio23 25 Липня 2018, 12:24
DaCoPL написав:To łądowanie wykonywałeś na załączonym czy wyłączonym tablecie? Czy nie ma to znaczenia?

Na włączonym.

#7 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

DaCoPL 26 Липня 2018, 08:42
Nie pomogło.

#8 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Lesio23 26 Липня 2018, 08:53
4. Proszę zaktualizować BIOS do wersji 214 oraz SOC Driver Package V102 (2015,12,14)

To zrobione ?

#9 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

DaCoPL 26 Липня 2018, 10:35
Tak. I bios i ta paczka driverów.

Po paczce tablet zwolnił dość mocno.

Charge rate 150 mW :/

#10 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Lesio23 26 Липня 2018, 20:19
W takim razie odinstaluj sterowniki, skoro tylko pogorszył to sytuację.
Skoro powyższa porada nie rozwiązała problemu, to należałoby teraz podstawić dla testów inna baterię.

#11 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

DaCoPL 27 Липня 2018, 08:03
Niestety nie mam takiej baterii, a nowe nawet zamienniki są kolosalnie drogie. Może ktoś ma do podesłania taką baterię na test? Za przesyłkę płacę w jedną i drugą stronę.

#12 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

DaCoPL 1 Серпня 2018, 08:37
Kupiłem baterię i mogę z czystym sumieniem wykluczyć uszkodzenie oryginalnej.

Pomyślałem... "a może taki transformer ma detekcję zasilacza"?

Miał. Dolutowałem kabelki do transmisji danych przy gnieździe (pady i ścieżki były urwane) i tablet zaczął ładować normalnie i pokazywać, że ładuje!!!!!

Dziękuję za pomoc i chęć pomocy.

Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Google Adsense [BOT] 1 Серпня 2018, 08:37

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей