• Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 25 kwietnia 2018, 10:51
Witam,

Poszukuję elementu, który został zerwany przez poprzednika razem z kondensatorem filtrującym. Układ zaznaczony na zdjęciu poniżej (fotografia poglądowa - układu nie ma fizycznie na płycie), 6-nózkowy, obudowa po zmierzeniu odległości i rozstawu padów wygląda na SOT-563 (ale nie mam 100% pewności). Piny 1 oraz 2 (lub 4 i 5) połączone z masą, pin 3 (lub pin 6) jest prawdopodobnie wejściem, pin 5 (lub pin 2) to zasilanie. Generalnie komputerek martwy, brak reakcji na przycisk zasilania (choć sam przycisk działa i SMC "rozpoznaje" jego wciśnięcie). Podejrzewam związek przyczynowo-skutkowy braku w/w układu z brakiem reakcji na włącznik. Bateria RTC = 3.1V, reset CMOS nic nie dał. Myślę, że pomocne będzie także zdjęcie makro tego układu z wyraźnie widocznymi jego oznaczeniami.

Obrazek

Dla osoby, która poda poprawne oznaczenie układu, przewiduję nagrodę: 50 Punktów, z możliwością zamiany na 50zł (PayPal).

Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

przez Google Adsense [BOT] 25 kwietnia 2018, 10:51

#2 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

przez pawel80 25 kwietnia 2018, 12:55
Łukasz a nie jest to czasami PBUS Voltage Sense & Enable (VP0R) na układzie NTUD3169CZ, ale 2 noga mi coś nie pasuje. Chyba że masz tam zwarcie. Ewentualnie może zamontowany jest tam podwójny ale N-chanel. ;)

#3 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 25 kwietnia 2018, 23:16
Niestety, to nie to - sprawdzałem już większość możliwych układów podwójnych tranzystorów (zarówno N- jak i P-CHANNEL) i wszędzie nogi 1 oraz 2 (lub 4 i 5) to bramki i źródła (lub bazy i emitery). Na płycie te piny są połączone z masą (widać po ścieżkach, że fizycznie połączone ze sobą), więc podwójny tranzystor w takim połączeniu byłby nonsensem. Dodatkowo, na żadnej innej nodze nie ma masy. Sprawdziłem także sporo modeli stabilizatorów LDO w takiej obudowie, ale zwykle mają one VCC na n. 1 a GND na n. 2 oraz 4 - jakby nie przyłożył do płyty, nie będzie pasować.

#4 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

przez pawel80 15 sierpnia 2018, 09:50
Łukasz trochę czasu minęło ale mam taką płytkę przed sobą układzik ma oznaczenia 59 poniżej zdjęcia podglądowe. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drugiej stronie płyty pod kryształkiem znajduje się taki sam układzik.

Obrazek

Może komuś się jeszcze przydadzą te informacje. Troszkę przesadziłem z rozdzielczością zdjęć. :mrgreen:

#5 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 15 sierpnia 2018, 11:51
Ja również mam inną płytkę o tym oznaczeniu kodowym przed sobą - tych układów jest więcej, sześć na samej płycie głównej (tej okrągłej właśnie). Wciąż szukam pełnego oznaczenia układu - po marking code nic nie można niestety znaleźć. Po analizie połączeń pozostałych układów wnioskuję, że pin 2 to GND, pin 5 to VCC, pin 4 to ENABLE (wyzwalany stanem wysokim). Sprawdziłem chyba ze 20 not katalogowych różnych diod TVS i do żadnej nie pasują wyniki pomiarów między pinami elementu, więc skłaniam się ku tezie, że to nie jest zespół diod TVS. Nie jest to także czujnik temperatury, bo te układy leżą sobie w mało newralgicznych punktach, czasami nawet 5mm od siebie. Wygląda to bardziej na stabilizator lub switch.

#6 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 15 sierpnia 2018, 12:58
Problem rozwiązany - poszukiwany układ to 74AUP1T97GM w obudowie SOT886 (a nie jak zakładałem na początku SOT-563). Dziękuję jednakże za chęć pomocy. Temat zamykam. Datasheet dla potomnych umieszczam w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 15 sierpnia 2018, 12:58