• Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez Grzechquu 30 sierpnia 2018, 21:49
Dzień dobry,
mam problem z moim ASUSEM jak w temacie matryca emituje paski poziome widoczne tylko na ciemnym, szarym tle.
Wygląda to identycznie tak jak nagrywa się kamerą obraz z LCD lecz jest widoczne gołym okiem na wspomnianym ciemnym tle.
Efekt tych pasków zmniejsza się gdy przełączę w Windowsie stan baterii z wysokiej wydajności na oszczędzanie baterii ale sama bateria czy jest włożona, czy nie nic nie zmienia.
Paski znikają po przełączeniu częstotliwości odświeżania matrycy z 60Hz na 40Hz ale nie po to ona obsługuję takie odświeżanie by z niego nie korzystać..
Prosił bym o jakieś rady, naprowadzenie mnie co może być przyczyną wyżej wymienionego problemu.
Na pokładzie znajduje się:
- procesor i7 4700HQ
- grafika Geforce GTX 770M z 3gb pamięci na złączu MXM
- ram 32GB DDR3 1600MHz
- matryca 17 cali matowa FHD 1920x1080 IPS

Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez Google Adsense [BOT] 30 sierpnia 2018, 21:49

#2 Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez mayss 31 sierpnia 2018, 09:02
Proszę zobaczyć czy takie same objawy są na podłączonym zewnętrznym monitorze pod hdmi lub displayport lub vga albo usb-c. Zawsze można podstawić taśmę matrycy lub inną matrycę. ;)

#3 Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez Grzechquu 31 sierpnia 2018, 11:54
Zapomniałem dodać iż na zewnętrznym monitorze problem nie występuje.

#4 Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez Lesio23 31 sierpnia 2018, 11:57
Idealnym rozwiązaniem byłoby podstawić inna sprawną matrycę.
Czy na samym zasilaczu bez baterii również taki objaw występuje?

#5 Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez Grzechquu 31 sierpnia 2018, 14:26
Niestety nie jestem w posiadaniu takowej.
Tak jak napisałem w głównej wiadomości sama bateria czy jest włożona, czy nie nic nie zmienia.

#6 Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez jurek1980 2 września 2018, 10:09
Efekt tych pasków zmniejsza się gdy przełączę w Windowsie stan baterii z wysokiej wydajności na oszczędzanie baterii ale sama bateria czy jest włożona, czy nie nic nie zmienia.

Najwyraźniej masz problem po prostu ze sterownikami i/lub BIOS. Po pierwszej aktualizacja BIOS do najnowszej wersji, po drugie aktualizacja sterowników kart graficznych. Takie problemy często występują na sterownikach Intel, wtedy wystarczy w tym sterowniku włączyć maksymalną wydajność dla karty graficznej. MS od dawna ma problem ze sterownikami dla INtel VGA i dają w update często jakieś problematyczne. Można o tym poczytać wpisując frazę "Intel driver lcd flickering" czy podobnie. Od problemu nie uchroniło się nawet ich Surface Pro:)

#7 Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez Grzechquu 3 września 2018, 09:58
Bios mam w najnowszej wersji sterowniki Nvidia też ale zobaczę dziś jeszcze czy wyszły jakieś nowe.
Ps. mowa o jednej karcie GTX 770M. Asus nie posiada przełącznika karty na tą zintegrowaną w i7...

Sterownik zaktualizowany, problem nadal występuje.

https://communities.intel.com/thread/127506
Intel driver lcd flickering to nie jest mój problem mój wygląda tak:
https://www.dropbox.com/s/tflpxpt61gs7s ... 1.mp4?dl=0
Rzecz jasna jest to trochę przesadzone gdyż każda kamera nagra takie paski ale ustawiając częstotliwość odświeżania 60Hz i czarne tło to tak mniej więcej wygląda moja usterka.

Właśnie odkryłem że rozjaśnienie matrycy sprawia iż paski znikają.. analogicznie zmniejszając podświetlenie pojawiają się z powrotem.

Re: Asus ROG G750JX Migocząca matryca na ciemnym tle

przez Google Adsense [BOT] 3 września 2018, 09:58
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).