• Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez deha 6 stycznia 2010, 20:36
Zastanawiam się nad zakupem karty diagnostycznej na mini pci i express, takiej za 180 złotych co ktoś oferuje na allegro
, czy dać sobie spokój i nie zawracać sobie głowy.Wiem że ogólnie to takie karty nie sprawują się najlepiej ale może ktoś ma inne doświadczenia/. Wiem że najlepszym rozwiązaniem do testowania plyty pod kątem działania transmisji pomiędzy poszczególnymi podzespołami jest zastosowanie oscyloskopu najlepiej cyfrowego ale na razie nie stac mnie na taki zakup, chyba że koledzy stosują w swojej pracy analogowe , np ,rosyjskie , bo taki mogę kupić 2x100mhz w dobrych pieniążkach.Tyle że w pomiarach oscyloskopowych jestem zielony , coś ogólnie wiem ale nic wiecej.

//Link do aukcji usunęłam. Irmina

Obrazek

Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Google Adsense [BOT] 6 stycznia 2010, 20:36

#2 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Vogelek23 6 stycznia 2010, 20:55
1. Karta diagnostyczna, o którą pytasz, jest to karta uniwersalna miniPCI/miniPCI-e.
O ile przez miniPCI jako tako działa, o tyle przez miniPCI-e już znacznie rzadziej można cokolwiek z niej odczytać. Po prostu producenci laptopów stosują własne karty diagnostyczne i własne interfejsy DEBUG, które w przypadku miniPCI-e nie są ujednolicone.
Reasumując - karta będzie dobra w przypadku napraw starszych modeli, natomiast nie nadaje się do większości nowszych modeli, gdzie nie ma miniPCI.

2. Najlepszym sposobem testowania płyty pod kątem transmisji magistral wewnętrznych jest... obserwacja prądu pobieranego przez płytę.
W zasadzie amperomierz w 80% przypadków daje odpowiedź, gdzie szukać usterki w przypadku problemów z procedurą POST.
Co do oscyloskopu - według mnie analogowy jest tu bezużyteczny, jeśli nie ma pamięci przebiegu.
Wiele pomiarów opiera się bowiem na obserwacji impulsów, których "analog" nie jest w stanie rozsądnie przedstawić nam na ekranie.

Nową "cyfrówkę" można kupić już za około 1000zł - używany jeszcze taniej.

#3 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Tomek 8 stycznia 2010, 14:32
A co kolega może polecić z oscyloskopów cyfrowych w granichach 1000zł. Chyba tylko 25MHz ?. A może ktoś wie gdzie kupić oscyloskop cyfrowy używany lub sam ma na sprzedaż - w dobrej cenie ?

#4 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez deha 8 stycznia 2010, 19:29
No własnie, gdzie można tanio kupic używany oscyloskop cyfrowy?

#5 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Vogelek23 8 stycznia 2010, 20:42
Tomek napisał(a):A co kolega może polecić z oscyloskopów cyfrowych w granichach 1000zł. Chyba tylko 25MHz?

Zgadza się. Niestety, szybsze kosztują więcej.
Z nowych - nieco powyżej 1000zł: TUTAJ.

Używane - widziałem niedawno na znanym portalu aukcyjnym za 700-800zł.

#6 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 12 kwietnia 2010, 02:14
A moje hobby to ...latarki.
Co mają wspólnego z karta POST? A sporo, bo sklep w którym często zaopatruję się w latarki to Dealextreme. Jest pewny, sprawdzony i darmowa wysyłka.
Karty POST też mają, zdecydowanie tańsze!
http://www.dealextreme.com/search.dx/search.post
sam jedną nabyłem.

#7 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez simek10 15 kwietnia 2010, 22:01
Calineczka i jak ta karta się sprawuje? Kupiłem do serwisu na alledrogo na nPCI/LPT/USB do zasilania i niestety jakoś nie za bardzo jestem z niej zadowolony. Co polecacie ogólnie?

#8 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 16 kwietnia 2010, 06:06
simek10 napisał(a):Calineczka i jak ta karta się sprawuje? Kupiłem do serwisu na alledrogo na nPCI/LPT/USB do zasilania i niestety jakoś nie za bardzo jestem z niej zadowolony. Co polecacie ogólnie?

Na codzień naprawiam raczej stacjonarne od dłuższego czasu i przydała mi się dwa razy, wyświetlony kod pomógł mi zdiagnozować problem. Raz w jakimś IBM-ie korzystałem, wyraźnie zatrzymały się testy na grafice, co było zgodne z prawdą. Negatywnych doświadczeń nie mam....tylko że mam w domu dwie takie karty i teraz trudno by mi było chyba znaleźć i pokazać tą od laptopów....ale w razie potrzeby chyba do zrobienia. Musiałbym tylko przekopać swój bałaganik ;-)

#9 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez sivel 16 kwietnia 2010, 15:14
Mam taką kartę jak w poście nr 1, przydała mi się kilka razy - pomogła szybciej ustalić usterkę, ale zazwyczaj nic nie daje bo :
1. brak procedury post
2. wymagana jest specjalna karta diagnostyczna producenta
3. brak obsługi kart debug przez płytę na złączu miniPCI/miniPCI-e

P.S ściągnięcie takiej karty z Hongkongu to jakieś 60-70zł

#10 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 16 kwietnia 2010, 22:04
sivel napisał(a):P.S ściągnięcie takiej karty z Hongkongu to jakieś 60-70zł

nie wiem sąd bierzesz te ceny i skąd ściągasz...i jaką kartę masz na mysli.
Podałem linka do sklepu który wysyła za FREE i jest sprawdzony.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25101 9$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.23013 8$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.23009 13$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.23012 7,5$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.23011 11$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.23014 9$

Polecam od nich jeszcze pensety, zresztą sami obejrzyjcie sobie dział DIY.

#11 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez sivel 16 kwietnia 2010, 22:52
Wpisz na ebay-u:
Mini PCI-E Express & PCI PC Diagnostic Post Card Tester to zobaczysz.

Karty które tu podałeś są na LPT i miniPCI a to już niestety nie pasuje do nowych płyt.

#12 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Usunięty Użytkownik 402 16 kwietnia 2010, 22:57
Ja w tych linkach widzę karty do starych komputerów ze złączem mini pci , nie widzę żadnej karty ze złączem mini pci-e
jakie mają aktualnie produkowane komputery.
Te karty z linków dobre były do komputerów pentium II, III i podobnych.

Jakby kolega deczko się przyjrzał na zdjęcie to zauważyłby, że karta posiada oba typy złącz + LPC

Obrazek

Byki poprawiłem :)

//"Byki" były już poprawione, dlatego poprawiłam raz jeszcze :) - Irmina

#13 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez chrusc 17 kwietnia 2010, 08:36
Witam.
Jak z przydatnością tej karty do nowszych płyt. Zastanawiam się nad kupnem, diagnozowanie po prądzie ma swoje zalety pod warunkiem poznania zasady wstawania płyty (może znajdzie się ktoś, kto opisze zwięźle procesy zachodzące od naciśnięcia Power – z uwzględnieniem zmian poboru prądu?) naprawą lapków zajmuję się hobbistycznie (znajomi, znajomi znajomych itd., sam coś kupię jako wyzwanie, jest tego tyle a noce takie krótkie).
Pozdrawiam chrusc.

#14 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 17 kwietnia 2010, 09:22
Skoro chodzi o mini pci-E to przepraszam

#15 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez oneeye 20 kwietnia 2010, 11:04
Ok, to może podsumujmy. Sam zastanawiam się nad kupnem i tak naprawdę po tych postach nie wiem co kupić/wybrać :).
Co Wam się sprawdza i ewentualnie gdzie się zaopatrzyliście, co polecacie?
Pomijając przypadki braku POST.

#16 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Usunięty Użytkownik 402 20 kwietnia 2010, 23:02
Mi taka karta czasem się przydaje, niewiele z kodów wnioskuję ale wiem że płyta żyje. Brak mi na niej diody reset jak w starszej wersji na PCI.

#17 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 21 kwietnia 2010, 07:07
LAZY napisał(a): niewiele z kodów wnioskuję

A masz książeczkę z informacjami który kod co oznacza?

#18 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Usunięty Użytkownik 402 21 kwietnia 2010, 11:14
Mam.

#19 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 21 kwietnia 2010, 11:19
Na szybko znalazłem na Ebay-u, cena przystępna chyba? Koło 30$, darmowa wysyłka
link do aukcji usunąłem //oneeye
wychodzi 2x taniej niż na allegro.

#20 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez ronson4 21 kwietnia 2010, 11:37
+ odprawa celna 70-80zł netto

Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Google Adsense [BOT] 21 kwietnia 2010, 11:37
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).