• Znikające grafiki w laptopach.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Znikające grafiki w laptopach.

Usunięty Użytkownik 402 17 Липня 2018, 13:06
Przykładowy pacjent to Lenovo Y50-70. Objaw: grafika GTX960 niewidoczna w systemie.
Przykładowy pacjent to Clevo W230SS. Objaw:grafika GTX960 niewidoczna w systemie.
Czynności sprawdzające: Nowy system i sterowniki, wgrany najnowszy bios z pod systemu.
Zasilanie obecne, nie znaleziono upalonych rezystorów w torze zasilania układu. Układ wstępnie wygrzany do testu.
Nie chcę w ciemno wymieniać układu więc pytam czy ktoś walczył już z podobnym problemem i skutecznie go zwalczył?

Nie wiem czy ten układ nie jest podatny na podgrzewanie, czy też np jest jakiś problem ze sterowaniem zasilaniem tego układu.

Re: Znikające grafiki w laptopach.

Google Adsense [BOT] 17 Липня 2018, 13:06

#2 Re: Znikające grafiki w laptopach.

mayss 17 Липня 2018, 16:19
U mnie na stole Acer VN7-792G grafika N16P-GX-A2 (GTX960M). Wyłącza się w losowych momentach ale tylko raz udało się postawić system, podejrzany układ graficzny. Płyta wstawała sporadycznie z obrazem. Po reballingu płyta wstaje teraz w ogóle bez obrazu. Napięcia prawidłowe na cewkach. Zamówiony nowy układ za granicą. Na razie tyle z mojej strony na temat GTX960M więc czekam na układ i reakcję płyty po wlutowaniu.

#3 Re: Znikające grafiki w laptopach.

pawel80 17 Липня 2018, 17:06
Adam zauważ, że za przełączanie grafiki odpowiedzialny jest CPU i PCH bynajmniej w Lenovo (LA-B111P), ja bym tam obstawia winę, bardziej po stronie procesora.
Tak patrząc na PDF CPU,oraz LA-B111P istotnym sygnałem może jest +VCOMP_OUT. Tak tylko strzelam, mało naprawiam ostatnio laptopów ze stajni Windows. :mrgreen:

#4 Re: Znikające grafiki w laptopach.

Usunięty Użytkownik 402 17 Липня 2018, 20:44
Most dość konkretnie się nagrzewa, a nie ma on chłodzenia. Tak się zastanawiam właśnie czy od niego nie zacząć. W tym VN7 też ci się ostro most grzeje?

#5 Re: Znikające grafiki w laptopach.

mayss 18 Липня 2018, 08:28
U mnie w Acerze jest most Intel GLHM170 SR2C4 ale on się nie grzeje. Po prostu pobór prądu wynosi ponad 1.4A startują wentylatory i po dłuższej chwili wchodzą na full obroty. Chłodzenie i rurki heatpipe zimne. Można wyłączyć z guzika. Bios jest ok ponieważ przed reballingiem wstawał z obrazem.

Układ dotarł i jest już wlutowany (N16P-GX-A2) drugi i zachowanie podobne. Po kilku godzinach udało mi się zlokalizować przyczynę wyłączania także płyta działa i grafika jest widoczna w systemie oraz przetestowana. Poprzedni wylutowany układ jest również sprawny i widoczny. :)

#6 Re: Znikające grafiki w laptopach.

mariodemarco 26 Липня 2018, 14:34
Witam Mam tą sama płytę w serwisie LA-B111P. Kiedy włączona jest grafikia dedykowana N16P-GX-A2 notebook się zawiesza. Sprawdzone na różnych sterownikach. Przy wyłączone notebook chodzi prawidłowo. Po reballing brak obrazu. Przy odłączeniu zasilania grafiki (podniesione 3 dławiki) obraz jest na zintegrowanej. Wychodzi że te układy są bardzo podatne na przegrzewanie.

Czy ktoś montował nowy układ N16P-GX-A2 na tej płycie ?

#7 Re: Znikające grafiki w laptopach.

Usunięty Użytkownik 402 26 Липня 2018, 21:19
Wstawiałem nową i nowe v-ramy, efekt tego był taki że w pewnych sytuacjach sypała artefaktami.
Odpuściłem tam temat i wyłączyłem ją. Tam pod V- ramami jest klej który spowodował że wystrzeliła cyna przy wymianie układu. Musiałem wszystkie kostki zdejmować.

#8 Re: Znikające grafiki w laptopach.

mayss 31 Липня 2018, 10:35
mayss написав:U mnie w Acerze jest most Intel GLHM170 SR2C4 ale on się nie grzeje. Po prostu pobór prądu wynosi ponad 1.4A startują wentylatory i po dłuższej chwili wchodzą na full obroty. Chłodzenie i rurki heatpipe zimne. Można wyłączyć z guzika. Bios jest ok ponieważ przed reballingiem wstawał z obrazem.

Układ dotarł i jest już wlutowany (N16P-GX-A2) drugi i zachowanie podobne. Po kilku godzinach udało mi się zlokalizować przyczynę wyłączania także płyta działa i grafika jest widoczna w systemie oraz przetestowana. Poprzedni wylutowany układ jest również sprawny i widoczny. :)
Przyczyna leżała gdzieś indziej i nie była to winna grafiki w moim przypadku. U mnie w Acerze chodziło o zasilanie pamięci ram.

#9 Re: Znikające grafiki w laptopach.

Usunięty Użytkownik 402 31 Липня 2018, 11:45
mayss написав:U mnie w Acerze jest most Intel GLHM170 SR2C4 ale on się nie grzeje. Po prostu pobór prądu wynosi ponad 1.4A startują wentylatory i po dłuższej chwili wchodzą na full obroty. Chłodzenie i rurki heatpipe zimne. Można wyłączyć z guzika. Bios jest ok ponieważ przed reballingiem wstawał z obrazem.

Zdradzisz tajemnicę czy raczej do grobu zabierzesz? Mam zamiar most wyrywać.

#10 Re: Znikające grafiki w laptopach.

mayss 31 Липня 2018, 12:33
Jeśli to ważne to oczywiście że odpowiem. To było rozwiązanie mojego problemu akurat w Acer VN7-792G-7785 płyta Newgate i co do tematu "znikających grafik" w systemie kiedy ten działa nie ma wiele wspólnego. U mnie płyta wyłączała się sporadycznie i działało zabezpieczenie przeciwprądowe na zasilaczu serwisowym ale tylko wtedy kiedy była podłączona bateria główna. Na samym zasilaczu pykała tylko któraś z przetwornic ale na słuch nie dało się wykryć która. W momencie kiedy udało się wystartować płytę pomierzyłem szybko napięcia i na cewce zasilającej pamięć ram czasami zaniżone było napięcie. Uszkodzony okazał się podwójny mosfet FDMS3600S który czasami miał przebicie. Został zastąpiony nowym i wszystko wróciło do normy i działa prawidłowo teraz. Powtarzam że obydwa układy graficzne są sprawne i widoczne w systemie (specjalnie lutowałem jeszcze raz stary układ grafiki żeby sprawdzić) więc usterka leżała w zasilaniu przetwornicy pamięci ram DDR4.

#11 Re: Znikające grafiki w laptopach.

michalmwp 6 Вересня 2018, 22:54
Czy może coś się wyjaśniło w temacie?
Mam dwie płyty LA-B111P z problemami z grafiką GTX960. W jednej bez ruszania grafiki wymiana PCH rozwiązała problem ale w drugiej mimo nowego kompletu PCH/GPU nadal brak jakiejkolwiek poprawy.

#12 Re: Znikające grafiki w laptopach.

Usunięty Użytkownik 402 8 Вересня 2018, 00:53
Niestety temat z mojej strony został porzucony. Nie zamykam wątku, jak się trafi kolejna sztuka to opiszę co w niej odkryłem.

#13 Re: Znikające grafiki w laptopach.

michalmwp 11 Вересня 2018, 22:33
michalmwp написав:W jednej bez ruszania grafiki wymiana PCH rozwiązała problem

Drążąc temat wstawiłem z powrotem oryginalny PCH i płyta zachowywała się normalnie więc to raczej zły trop. Teraz nie mam już na czym testować ale jak wpadnie mi w ręce taki laptop to wrócę do sprawy.

Re: Znikające grafiki w laptopach.

Google Adsense [BOT] 11 Вересня 2018, 22:33

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей