• Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez gathor 25 lutego 2011, 13:13
Witam.
Dokładnie jak mówi tytuł, zniknęła mi partycja z systemem w laptopie. Powodem na 99% jest uszkodzenie laptopa (sam dysk jest sprawny).
Problem tkwi nie w samym odzyskaniu danych, bo to nie jest duzy problem, ale potrzebuję je odzyskać wraz ze strukturą dysku.
Czy znają kloedzy jakiś sposób na to?
Czy program DMDE potrafi odzyskać dane wraz ze strukturą?

Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2011, 13:13

#2 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez wojtas 25 lutego 2011, 13:33
Proszę zainteresować się programem testdisk.
Naprawiałem tym programem uszkodzoną tablicę partycji wiele razy z powodzeniem.
Oczywiście DMDE też to potrafi, lecz nie jest darmowy;)

Pozdrawiam.

#3 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez arvika 25 lutego 2011, 13:50
Podepnij dysk jako drugi do jakiegoś komputera z łączem internetowym. Wyslij dane do TeamViewera na PW. Zobaczę co się tam z tym podziało.

#4 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez gathor 25 lutego 2011, 14:15
wojtas napisał(a):Proszę zainteresować się programem testdisk.

Pozdrawiam.

Pobawiłem się tym programem... teraz dysk jest widoczny jako partycja, ale woła że trzeba go sformatować :(

#5 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez wojtas 25 lutego 2011, 14:26
Pobawiłem się tym programem... teraz dysk jest widoczny jako partycja, ale woła że trzeba go sformatować

Masz uszkodzony system plików.
Zakładam, że system plików to ntfs, uruchom komputer z płyty instalacyjnej windows i użyj dostępnych tam narzędzi (chkdsk) do naprawy sys. plików.

#6 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez gathor 25 lutego 2011, 14:58
Dokładnie... System plików to NTFS.
Narzędzia MS używałem, ale w tym przypadku nic mi to nie dało. Spróbuję jeszcze raz dla pewności i zobaczymy co się będzie działo.

#7 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez arvika 25 lutego 2011, 15:02
Panowie stop z takimi radami. Można tym wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Kopia posektorowa wcześniej wykonana?

#8 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez wojtas 25 lutego 2011, 15:30
arvika napisał(a):Panowie stop z takimi radami. Można tym wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Kopia posektorowa wcześniej wykonana?

Odpowiednie użycie chkdsk do katastrofy nie powinno doprowadzić;).
Inna sprawa, to że ntfs jest na tyle uszkodzony, że chkdsk nie jest w stanie z nim nic zrobić lub odtworzenie tablicy partycji nie przebiegło prawidłowo.

#9 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez arvika 25 lutego 2011, 15:36
wojtas napisał(a):Odpowiednie użycie chkdsk do katastrofy nie powinno doprowadzić;).

Chkdsk ingeruje w zapis na dysku, wobec tego bez zdiagnozowanie poprawne co się dzieje z dyskiem, uważam taką poradę za szkodliwą.

#10 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez wojtas 25 lutego 2011, 15:47
arvika napisał(a):
wojtas napisał(a):Odpowiednie użycie chkdsk do katastrofy nie powinno doprowadzić;).

Chkdsk ingeruje w zapis na dysku, wobec tego bez zdiagnozowanie poprawne co się dzieje z dyskiem, uważam taką poradę za szkodliwą.

Szanowny kolega zapomniał dodać, że chkdsk zapisuje na dysku dopiero po uruchomieniu z odpowiednim przełącznikiem, uruchomiony bez przełączników może dostarczyć informacji o stanie woluminu, ot tyle.

#11 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez ablacon64 25 lutego 2011, 19:21
Ten program nie jest wolny, ale działa bardzo dobrze (Get Data Back for NTFS):
http://www.runtime.org/data-recovery-software.htm

Można odzyskać partycji, odzyskiwanie danych, nawet po sformatowaniu lub ataku wirusa.

To nie jest drogie, w zależności od wagi danych, to nic nie warte swojej ceny.

#13 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez Vogelek23 25 lutego 2011, 20:57
gathor - w pierwszej kolejności wykonaj kopię posektorową całego dysku, dopiero potem "baw się" programami!
W przeciwnym razie możesz pogrzebać nadzieje na bezbolesne odzyskanie partycji.

Pomimo tego, że program Partition Table Doctor pomógł w moim przypadku, nie znaczy to, że pomoże w Twoim.

#14 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez sivel 25 lutego 2011, 21:49
gathor napisał(a):
wojtas napisał(a):Proszę zainteresować się programem testdisk.

Pozdrawiam.

Pobawiłem się tym programem... teraz dysk jest widoczny jako partycja, ale woła że trzeba go sformatować

"Bawiąc się" programem Testdisk, jest opcja podglądu danych na partycji - czemu kolega nie sprawdził czy dane są widoczne przez zapisem struktury partycji ? DMDE widzi dane ?

#15 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez opelr 25 lutego 2011, 22:10
Napisał, że dmde widzi dane i dane można odzyskać, autor chce przywrócić pierwotny stan dysku, Arvika i Vogelek napisał co trzeba zrobić, inne zabawy skończą się na tym, że nawet dmde może nie odzyskać danych jak uszkodzisz mft.

#16 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez sivel 25 lutego 2011, 22:53
opelr napisał(a):Napisał, że dmde widzi dane i dane można odzyskać, autor chce przywrócić pierwotny stan dysku, Arvika i Vogelek napisał co trzeba zrobić, inne zabawy skończą się na tym, że nawet dmde może nie odzyskać danych jak uszkodzisz mft.

Gdzie kolega napisał, że DMDE widzi dane i można je odzyskać ?? arvika i Vogelek napisali co nie należy robić - nie należy się "bawić" bez wykonania kopii.

#17 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez opelr 25 lutego 2011, 22:59
sivel napisał(a):
opelr napisał(a):Napisał, że dmde widzi dane i dane można odzyskać, autor chce przywrócić pierwotny stan dysku, Arvika i Vogelek napisał co trzeba zrobić, inne zabawy skończą się na tym, że nawet dmde może nie odzyskać danych jak uszkodzisz mft.

Gdzie kolega napisał, że DMDE widzi dane i można je odzyskać ?? arvika i Vogelek napisali co nie należy robić - nie należy się "bawić" bez wykonania kopii.

Hmm, napisał to w pierwszym poście

gathor napisał(a):Witam.
Problem tkwi nie w samym odzyskaniu danych, bo to nie jest duzy problem, ale potrzebuję je odzyskać wraz ze strukturą dysku.

Czyli dane spokojnie widzi i może je mieć lub juz je ma, jeśli pyta o dmde to znaczy że ten program próbował i także dane widzi co jest oczywiste jeśli nikt nie ingerował w mft dysku i nie jest fizycznie uszkodzony

#18 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez sivel 25 lutego 2011, 23:20
opelr napisał(a):
gathor napisał(a):Witam.

Czyli dane spokojnie widzi i może je mieć lub juz je ma, jeśli pyta o dmde to znaczy że ten program próbował i także dane widzi co jest oczywiste jeśli nikt nie ingerował w mft dysku i nie jest fizycznie uszkodzony

Tu już autor musi się wypowiedzieć, bo jeżeli używał DMDE to przecież "widać" czy jest struktura czy nie i tym samym czy uda się odzyskać.

#19 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez opelr 25 lutego 2011, 23:29
Dane są, struktury plików brak, ja zrozumiałem, że kolega chce przywrócić pierwotny stan dysku, ale mniejsza o to :) za mało wiem na dyskusje.

pozdrawiam.

#20 Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez gathor 26 lutego 2011, 11:39
Koledzy... spokojnie.

Dane z dysku mam zrzucone, ale potrzebuję dokładnie odzyskać strukturę.
Klient akurat należy do tych "problematycznych", jeżeli dam mu dane w takiej postaci w jakiej ja je posiadam, będzie z tego niezły dym.
Dane nie uległy uszodzeniu, jednakże kto chciałby zmieniać nazwy tysiąca plików?
O programie DMDE wiem tyle co kot napłakał, ale koega arvika bardzo mi pomaga z tym problemem wygrać

Re: Zaginęła partycja systemowa - jak ją odzyskać?

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2011, 11:39