Jak w temacie. Płyta PSPWB (Oznaczenie płyty MPW3076 PCPS1318) nie podaje napięcia +5DC i +24DC. Początkowo wywalała bezpiecznik. Podmieniłem Q501 i Q502 i zwarcie znikło. Po stronie wysokiego napięcia wygląda na ok. Na transformatory idzie 300V+ (nie wiem dlaczego nie 220). Natomiast po drugiej stronie nie ma nic (0V). Nie mam doświadczenia z zasilaczami impulsowymi i dlatego nawet nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Od strony niskiego napięcia prawie nic nie ma więc nie powinno być trudno zdiagnozować a jednak.
Jak podłączę trafo tylko do wysokiego napięcia (miernik pokazuje 300+ ) to po drugiej stronie na poszczególnych zwojach pojawia mi się 5V (aąle da się zmierzyć jako domniemam, że to kwestia częstotliwości) Jednak jak wlutuje trafo w płytę gdzie zwoje są zmostkowane to już niczego nie pokazuje.
Nie mam kompletnie doświadczenia z zasilaczem impulsowym stąd każda pomoc bądź objaśnienie się przyda. Załączam fotki zasilacza (niestety takie sobie bo zrobione telefonem ale w razie co powiększę wybrany fragment)
Jak podłączę trafo tylko do wysokiego napięcia (miernik pokazuje 300+ ) to po drugiej stronie na poszczególnych zwojach pojawia mi się 5V (aąle da się zmierzyć jako domniemam, że to kwestia częstotliwości) Jednak jak wlutuje trafo w płytę gdzie zwoje są zmostkowane to już niczego nie pokazuje.
Nie mam kompletnie doświadczenia z zasilaczem impulsowym stąd każda pomoc bądź objaśnienie się przyda. Załączam fotki zasilacza (niestety takie sobie bo zrobione telefonem ale w razie co powiększę wybrany fragment)