• MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

#1 MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by SebastianR 24 September 2018, 19:50
Witam :)

Dostałem do "naprawy" od znajomego starego IMac-a Model A1200. Naprawa polega na zainstalowaniu systemu operacyjnego MAC OSX w wersji 10.6.8.

Znajomy poległ na temacie ponieważ do instalacji próbował użyć nośnika z systemem 10.6.3. (dysk został wcześniej sformatowany z poziomu Disk Utility ;)) z tą wersją OSX komputer odpala się z DVD, uruchamia instalatora po czym informuje że ten system nie może być zainstalowany na tym komputerze.

Udało mi się pobrać z internetu i wypalić wersję OSX "lion" 10.7.5 jednak z tym nośnikiem komputer rozpoczyna bootowanie z nośnika DVD po czym po chwili wyświetla "znak zakazu postoju" ;)

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów mógłby podpowiedzieć co można w tej sytuacji począć? Udać się do autoryzowanego serwisu czy poddać komputer utylizacji? z uwagi na wiek? ;))

Może ktoś poratuje wersją OSX 10.6.8?

Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by Google Adsense [BOT] 24 September 2018, 19:50

#2 Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)  [SOLVED]

by serwislaptop 24 September 2018, 20:37
Spróbuj poszukać na torrentach. Nie wiem czy mogę wstawić bezpośredni link ale w razie czego widziałem obraz na isohunt

#3 Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by Vogelek23 24 September 2018, 21:27
Sprawdź ten instalator: *** Install_OS_X_Snow_Leopard.dmg *** (pełny, sprawdzony obraz instalatora offline dla DVD oraz pendrive USB). Jeśli chcesz odpalić na tej maszynie instalator z USB, konieczne może się okazać uruchomienie jej w trybie Open Firmware (CMD + Option + O + F).

Po drugie - ile ta maszyna ma RAMu? To dość istotne, bo 10.7.x nie zainstalujesz, mając mniej, niż 2GB - a ta maszyna fabrycznie wychodziła chyba tylko z 1GB (2x 512MB).

#4 Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by SebastianR 25 September 2018, 06:41
Witam,

@Vogelek23 Na wstępie bardzo dziękuję za udostępnienie obrazu :)

Niestety i na tym Instalatorze wyświetla zakaz postoju.

Co do tej pory zrobiłem:

- Pobrałem wskazany przez Vogelek23 obraz DMG
- Utworzyłem pendrive za pomocą oprogramowania "Trans MAC" - opcja restore image
- Komputer widzi pendrive, można wystartować instalatora który po chwili wywala opisany wyżej błąd.
- Testuję komputer na 2 wersjach instalatora MAC OS X 10.6.3 oraz ten wskazany przez Vogelek na obu próba instalacji kończy się fiaskiem.

(jedyna różnica polega na tym, że na 10.6.3 można się dostać chociaż do pierwszego ekranu instalatora ;) oraz do disk utility (Przy okazji: sprawdzanie dysku nie wykazało problemów z dyskiem... :D)

Odnośnie RAMu:

- komputer ma na podkładzie sumarycznie 3 GB RAM-u. Idąc tym tropem próbowałem wyciągać po kolei moduły i startować instalatora - niestety bez pozytywnego efektu. Zamiana kości miejscami również nie pomaga.

Czy to jednak kwestia instalatora czy może usterka sprzętu?

ehhh... Apple :)

#5 Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by mayss 25 September 2018, 08:42
Możliwe uszkodzenie karty graficznej NVIDIA GeForce 7300GT więc instalator nie załaduje sterowników i nie ruszy. Podgrzej diagnostycznie rdzeń i wtedy sprawdź.

#6 Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by SebastianR 25 September 2018, 20:48
@mayss To niestety wykracza poza moje kompetencje, niemniej dziękuję za sugestię.

Komputer teoretycznie przed formatem działał - ale to oczywiście nie potwierdzone info.

Póki co komputer zostaje u Mnie (właściciel stwierdził, że nie potrzebuje aż tak dużego przycisku do papieru :DD) więc mam chwilę na eksperymenty w wolnym czasie.

To co dodatkowo udało mi się ustalić po lekturze Internetu to to, że ta wersja I-Mac`a (6.1) wyszła fabrycznie z systemem 10.4 (Tiger) - spróbuję jeszcze chyba tym tropem.

Gdyby ktoś Miał jeszcze jakieś pomysły jak ożywić tego trupa - poproszę uprzejmie o sugestię :)

#7 Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by SebastianR 28 September 2018, 21:35
Witam,

Wygląda na to, że komputer naprawiony! :)

Rozwiązanie problemu: (Dla przypomnienia: Imac 2006r model 2011)

1. Instalacja systemu OS X 10.4 (Tiger)
2. Instalacja wszystkich aktualizacji dostępnych z poziomu Software update
3. Aktualizacja do wersji 10.6 (Snow Leopard)
4. Instalacja aktualizacji dostępnych z poziomu software update (podnosi system do wersji 10.6.8)
5. Aktualizacja do wersji 10.7 (Lion) + aktualizacje z poziomu Software update

W moim przypadku zadziałało, komputer jak na swoje lata śmiga aż miło ;)

Poczekam jeszcze z zamknięciem watku aż Właściciel odbierze MAC-a i potwierdzi że wszystko ok, niemniej wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.

Niestety, pomógł można przyznać tylko raz a przyczynili się właściwie wszyscy bioracy udział w dyskusji. Niemniej jednak, pomógł finalnie powędruje do @serwislaptop za wskazanie w 100% działającego obrazu instalatora "Snow Leoparda".

Obraz DMG od @Vogelek23 przy próbie instalacji na tym IMAC-u wyświetla "znak postoju". Nie mniej oczywiście za obraz ponownie bardzo dziękuję :)

Aktualizacja (29.09.2018):

Właściciel odebrał komputer i potwierdził, że wszystko śmiga :)

Z Waszą pomocą, udało mi sie naprawić swojego pierwszego "ogryzka" :)

Wszystkim jeszcze raz bardzo dziękuję!

Re: MAC OS X 10.6.8 (nośnik instalacyjny)

by Google Adsense [BOT] 28 September 2018, 21:35