• Czym przykleić touchpada ?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Czym przykleić touchpada ?

kwak 19 Грудня 2013, 15:58
Witam

Mam problem z touchpadem w laptopie samsung q330. Było zwarcie więc kupiłem identyczny touchpad tylko problemem jest to ze laptop ma powłokę zintegrowaną z obudową, więc zerwałem srebrną powłokę z nowego touchpada, wyczyściłem go z kleju i teraz nie wiem jaki klej lub coś podobnego można tam zastosować ?

Re: Czym przykleić touchpada ?

Google Adsense [BOT] 19 Грудня 2013, 15:58

#2 Re: Czym przykleić touchpada ?

Usunięty Użytkownik 402 19 Грудня 2013, 20:27
Czy jak przyłożysz TP na miejsce to da się tak sterować kursorem? Jeżeli tak to podkleił bym go od strony elementów do obudowy. Jeżeli będzie słabo reagował na dotyk to pozostaje szukanie odpowiednio mocno klejącej taśmy i wyjątkowo cienkiej.

#3 Re: Czym przykleić touchpada ?

kwak 19 Грудня 2013, 20:32
No właśnie nie reaguje w ogóle, wykluczam tutaj uszkodzenie touchpada ponieważ po wyjęciu go z obudowy i dotykaniu bezpośrednio palcem kursor myszy reaguje. Znalazłem na "alledrogo" touchpad do tego modelu który ma naklejoną taśmę 3M 468MP a znów w "HAWK-u" taśma ta jest sprzedawana w malutkich kawałkach jako termopad. Jak myślicie nada się ???

#4 Re: Czym przykleić touchpada ?

Usunięty Użytkownik 402 19 Грудня 2013, 20:59
Z tego co pamiętam to cała powierzchnia musi być równomiernie przyklejona. Nie wiem czy TP mają różne czułości. wymieniłeś na taki sam?
Porównaj drobnice czy ma takie same wartości.

#5 Re: Czym przykleić touchpada ?

kwak 19 Грудня 2013, 21:05
Tak wymieniłem na identyczny. Ten sam symbol na płytce od touchpada
Taka taśma 3M się nada ??

#6 Re: Czym przykleić touchpada ?

Usunięty Użytkownik 402 19 Грудня 2013, 21:11
Nie wiem, nie kleiłem nic oprócz szkiełek taką taśmą.

#7 Re: Czym przykleić touchpada ?

mar244 20 Грудня 2013, 00:57
kwak написав:Tak wymieniłem na identyczny. Ten sam symbol na płytce od touchpada
Taka taśma 3M się nada ??

Tak ta taśma 3M się nada, przyklejam taką digitalizery w telefonach, i idealnie wszystko się trzyma, nawet bym tego nie nazwał taśmą tylko taką warstwą kleju :)

#8 Re: Czym przykleić touchpada ?

kwak 20 Грудня 2013, 08:34
A miałby może kolega odsprzedać taki kawałek 4cm x 6,5cm ???

#9 Re: Czym przykleić touchpada ?

mar244 20 Грудня 2013, 11:29
Ja mam tylko taką rolkę tej taśmy, 1cm szerokości jak chce ci się bawić to mogę ci podesłać, możesz jeszcze spróbować klej w taśmie np firmy Tetis.

Зображення

On też nakłada taką leciutka warstewkę kleju, ogólnie daje radę :)

#10 Re: Czym przykleić touchpada ?

mikesh 20 Грудня 2013, 12:01
Korzystam z 3M Błona klejowa nr 924, mogę śmiało polecić.

#11 Re: Czym przykleić touchpada ?

kwak 20 Грудня 2013, 12:23
A mógłby kolega mikesh dać namiar gdzie to kupić ? lub ewentualnie odsprzedać kawałek ? :)

#13 Re: Czym przykleić touchpada ?

kwak 7 Січня 2014, 12:35
niestety ta się nie nadaje, musi być dwustronna

czy ma ktoś odsprzedać kawałek 3M 468MP ??

#14 Re: Czym przykleić touchpada ?

franekx6 25 Вересня 2018, 10:46
Witam
Odgrzeję temat. Jaką taśmę Koledzy na dzień dzisiejszy polecają do klejenia touchpadów?

#15 Re: Czym przykleić touchpada ?

Vogelek23 25 Вересня 2018, 12:02
Poszukaj "3M 7955MP" w arkuszach. Ja znalazłem w Semicon-ie arkusz 100x70cm za nieco ponad 50zł brutto: https://sklep.semicon.com.pl/shop2/blon ... 4619,c1482

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей