• Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

#1 Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

by luxor15 6 August 2018, 18:04
Od jakiegoś czasu zastanawiam się jaki może być powód że klawiatura w laptopie nie działa poprawnie - chodzi mi o konkretnie przypadek gdzie naciskamy klawisz i brak jest reakcji bądź wciśnięty przycisk wywołuje funkcję innego klawisza, a na klawiaturze na USB wszystko działa poprawnie. Oczywiście odrzucam przypadek gdzie winna jest sama klawiatura. Ostatnio takie lapki na rozbiórki trafiają mi się coraz częściej i chciałbym spróbować coś z tym podziałać i zdobyć jakieś nowe doświadczenie. Ostatnie przypadki to dwa Samsungi: 300V5A i 300E7A. Oczywiście podstawiałem sprawne klawy i bez zmian. Jedyne co przychodzi mi do głowy to PCH, ale czy coś jeszcze może powodować taką kolej rzeczy?

Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

by Google Adsense [BOT] 6 August 2018, 18:04

#2 Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

by xamledyD 6 August 2018, 18:40
Witam.
luxor15 wrote:Jedyne co przychodzi mi do głowy to PCH, ale czy coś jeszcze może powodować taką kolej rzeczy?

Przeanalizuj ścieżki idące od złącza klawiatury do EC (dla NP300E7A EC to MEC1310-NU) - pomocny będzie schemat sprawdzanej platformy. Sprawdź rezystancje do masy na nich, ewentualnie podmień EC na inny. Od tych czynności warto zacząć diagnostykę w takim przypadku.
Pozdrawiam

#3 Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

by perpuchaty 7 August 2018, 07:30
Jeżeli na nowej klawiaturze przekłamania liter są identyczne, sugeruje wypiąć matrycę i sprawdzić czy bez matrycy na zewnętrznym monitorze przekłamania dalej występują.

#4 Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

by luxor15 12 August 2018, 14:43
Przekłamania są identyczne. Testy przeprowadzałem na monitorze zewnętrznym, a płyta podłączona na pajączka (tylko procek, chłodzenie, włącznik, ram, myszka na usb oraz klawiatura). Żadnej zmiany.

W każdym razie dzięki za wskazówki. Jak znajdzie się luźniejszy dzień to się pobawię i jak będą jakieś efekty to na pewno podzielę się przemyśleniami :)

#5 Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

by Vogelek23 13 August 2018, 07:51
Czy wsady BIOS/EC też próbowałeś programować? Wszak klawiatura jest obsługiwana przez EC/KBC, który to z punktu widzenia sprzętu jest zwykłym mikrokontrolerem, jak np. ATmega czy PIC, tylko nieco bardziej wyspecjalizowanym - a jako taki potrzebuje do działania sprawnego programu (firmware).

#6 Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny

by luxor15 14 August 2018, 07:25
Nie, wsadów nie ruszałem i nawet nie pomyślałem że to one mogłyby powodować takie problemy skoro na zewnętrznej klawiaturze jest ok. Sprawdzę w takim razie i ten trop.

#7 Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny  [SOLVED]

by Usunięty Użytkownik 402 28 September 2018, 21:10
Chyba muszę nieco wytłumaczyć. Klawiatura laptopa podpięta jest do KBC, następnie KBC podpięte jest do mostu.
Zatem za wciskanie klawiszy odpowiedzialny jest układ KBC- to on przekazuje informacje dalej. Zdarza się że oprogramowanie układowe KBC ulega uszkodzeniu i klawiatura jest źle zmapowana. Czasem jest to uszkodzenie w wyniku zalania- zwarcia pomiędzy pinami układu, wymycie układu czasem wystarczy. Przy mocniejszym zalaniu trzeba go wymienić i naprawić druk pod tym układem. Czasem zalane jest złącze klawiatury i brud w nim powoduje złe działanie. Czasem laptopy mają dodatkowe przyciski na palmreście- ich zalanie może powodować nieprawidłowe działanie głównej klawiatury.
Co do urządzeń USB to taka klawiatura podpięta jest prosto do mostu z pominięciem KBC. Więc twierdzenie że na zewnętrznej działa to tak nie do końca sprawdzenie co jest nie tak. Klawiatura USB ma wewnątrz wbudowany kontroler i podobnie jak KBC zamienia kliknięcia na sygnał który rozumie most. Mam nadzieję że dostatecznie dokładnie to omówiłem.

Re: Problemy z działaniem klawiatury w laptopach - możliwe przyczyny  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 28 September 2018, 21:10