• SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

от sebastiank 2 Октябрь 2018, 18:19
Witam,
mam dysk jak tytule, dokładny model SSDSC2BF240A5L. Kontroler BF29AS41BB0.

Dysk nie jest wykrywany w BIOSie, po podłączeniu przez USB dioda sygnalizująca pracę nie miga.

Mam też drugi taki sam model, w BIOSie nie jest wykrywany różnica polega na tym, że po podłączeniu przez USB dioda sygnalizująca pracę miga, ale dysk nie jest rozpoznawany w systemie (nawet po godzinie).

Próba aktualizacji firmware narzędziem bootowalnym ze strony intela powoduje zawieszanie się laptopa (w BIOSie dysk jako "compatible", UEFI) - po uruchomieniu z pendriva i wybraniu boot tylko kursor na czarnym tle.

Czy jest jakaś "standardowa usterka" tych dysków? Od czego zacząć diagnostykę?

Na dyskach nie ma ważnych danych.

Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

от Google Adsense [BOT] 2 Октябрь 2018, 18:19

#2 Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

от arvika 2 Октябрь 2018, 20:43
Robiłem kilka dni temu podobny dysk z kontrolerem BF29AS41BB0 zamiast BF29A41BB0. Niemniej jeszcze dychał i dane odzyskałem. Ale nie o to... Z moich informacji wynika że te kontrolery to rebrandowany Sandforce, czyli dziadostwo, najbardziej awaryjny kontroler dysków SSD. Obawiam się że wgrywanie FW nic nie da. Pozostaje jedynie gwarancja.

#3 Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

от sebastiank 2 Октябрь 2018, 21:00
Kontroler mam taki sam - zgubiłem literkę "S" - już wyedytowałem.
Jest sens przekładać kontroler np. z dysku z badami (mam kilka takich)? Ewentualnie czy da się ustalić które kości są uszkodzone i podmienić.
Jakiś reflow ma sens w przypadku tych dysków?

Firmware Update Tool 3.0.3 nie widzi dysku - jest inny sposób na wgranie firmware?

#4 Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

от arvika 2 Октябрь 2018, 22:19
W przypadku Sandforce uszkodzeniu ulega FW dysku. Kontroler ten używa sprzętowego szyfrowania danych. Nie jestem w stanie powiedzieć czy powodem uszkodzenia jest wada kontrolera czy uszkodzone sekotry na pamięciach. Cokolwiek byś miał z tym robić to nie ma sensu. Nowy dysk o tej pojemności kosztuje obecnie około 180zł. Szkoda roboty, chyba że dla sportu.

Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

от Google Adsense [BOT] 2 Октябрь 2018, 22:19
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).