• ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy

przez cichy133 4 października 2018, 15:30
Witam.
Laptop Asus S300C, płyta główna S300CA rev. 2.0 brak reakcji na włącznik oraz na podpięcie zasilacza. Pobór prądu minimalny [0,8 mA] Na kondensatorach od strony procesora napięcie 0,87V więc napięcie dochodzi w głąb płyty. Żaden z elementów się nie grzeje, żadna dioda się nie świeci, brak śladów zalania, brak zwarć na gniazdach. Jak się do tego zabrać?

Re: ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy

przez Google Adsense [BOT] 4 października 2018, 15:30

#2 Re: ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy

przez sebastiank 4 października 2018, 15:35
cichy133 napisał(a):Na kondensatorach od strony procesora napięcie 0,87V więc napięcie dochodzi w głąb płyty
- jeśli tylko takie to zacznij od standardowych pomiarów napięć na chargerze (w tej płycie jest chyba BQ24725).

#3 Re: ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy

przez cichy133 8 października 2018, 13:23
Ok, pomierzyłem napięcia na BQ25A, oraz na dwóch mosfetach A5 GNA najbliżej gniazda ładowania.

Obrazek
Obrazek

#4 Re: ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy  [ROZWIĄZANY]

przez sebastiank 8 października 2018, 13:42
Sprawdź czy te klucze nie mają przebicia - w szczególności pomiędzy bramką a D lub S.

#5 Re: ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy

przez cichy133 30 października 2018, 17:50
Wymieniłem oba A5 GNA koło gniazda zasilania i notebook ożył i śmiga aż miło. Jedna tylko przestroga dla czytelników elektrody - w jednym z tematów na tamtejszym forum ludzie pisali, że zamiennikiem A5 GNA może być FDMC 8884, a po ich kupnie okazało się, że są fizycznie dużo większe i nie było szans na wlutowanie ich w płytę. Zostałem więc zmuszony do kupna mosfetów w Chinach. Dostałem tylko A5 ANA, ale są na szczęście zamienne. Zamówiłem ich aż 50, więc jeżeli ktoś z forum by ich potrzebował to proszę wysłać mi prywatną wiadomość i się dogadamy.

Re: ASUS S300C main S300CA kompletnie martwy

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2018, 17:50