• Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Usunięty Użytkownik 402 21 kwietnia 2010, 11:40
Kupowałem w USA , kupowałem u chińczyka i cła nie płaciłem.

Re: Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Google Adsense [BOT] 21 kwietnia 2010, 11:40

#22 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez sivel 21 kwietnia 2010, 12:19
Jeżeli kupujesz 1szt to zazwyczaj sprzedawca ("Chińczyk") wpisuję niską wartość towaru i cła nie płacisz

#23 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 21 kwietnia 2010, 13:41
dokładnie tak, kupowałem w HK dziesiątki razy, w tym przez EBAY również-nie obawiaj się. W najgorszym przypadku moga Ci 22% dorzucić ale szanse nie większe myślę niz 0,1%. Na grube dziesiątki przesyłek z HK do mnie ŻADNA nie była clona, z USA jest gorzej-wieksza kontrola. Śmiało kupuj ;-)

#24 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez ronson4 21 kwietnia 2010, 15:21
Wszystko się zgadza, tylko sytuacja się zmienia, gdy urząd celny zapowiada się na kontrolę. Przy okazjonalnych zakupach nie mam problemu na 99% nie pojawią się. Przy częstszych zakupach możemy się ich niestety spodziewać i tu ustawa mówi jasno - na nas spoczywa obowiązek oclenia się i wpłacenia VATu. Co do obniżania wartości fakt. przez naszych mniejszych braci z China, robią nam tym wilczą przysługę . Po pierwsze - przy prowadzeniu działalności jesteśmy w plecy na podatku dochodowym. Po drugie - w przypadku kontroli mamy problem z weryfikacją kwoty przelanej a otrzymanej faktury. No i po trzecie najpiękniejszy przepis w naszym kraju - celnik może podważyć wartość faktur i tu się człowieku tłumacz , że nie jesteś wielbłądem i to nie ty wystawiałeś, tylko nasz wspaniały przyjaciel ze wschodu . Nie pisze tego, żeby robić komuś na złość czy też straszyć, tylko sam na co dzień walczę z biurokracją w naszym pięknym kraju i bywam w urzędach celnych - a tam to normalnie państwo w państwie .
P.S. Co do karty POST, jak kogoś interesuję mogę sprzedać za 120zł brutto z fakt. i gwarancją 12m

#25 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez oneeye 21 kwietnia 2010, 16:26
Spytam w takim razie co to za karta i jak się sprawuje. Czy jest do niej jakaś dokumentacja?

#26 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez ronson4 21 kwietnia 2010, 16:55
Książka kodów .Dokumentacja bardzo skromna (opis pinów ) ale wystarczająca. 50% lapów działa z nią na minipcie (jak ktoś ma czas można wyprowadzać sygnały z biosu), na minipci działa z większością bez problemów. Osobiście traktuje ją jako dodatek do stanowiska serwisowego , na pierwszym miejscu oscyloskop. Jeśli nie masz jeszcze u siebie oscyloskopu wydatki zacznij od niego, karta może poczekać. Jak Łukasz już napisał większość producentów stosuje karty debug dedykowane , które nie są w wolnej sprzedaży . Miałem gdzieś ofertę karty, która miała być uniwersalna do wszystkich lapów , ale cena mnie zniechęciła 1000euro.

#27 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez oneeye 21 kwietnia 2010, 19:21
Oscyloskopik mam, natomiast w niektórych przypadkach nie wiem na czym zatrzymuje się POST.

#28 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez ronson4 22 kwietnia 2010, 10:35
Mogę podesłać Ci do testów. Jak chcesz to daj znać na @

#30 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Usunięty Użytkownik 402 15 czerwca 2010, 20:27
Cena zachęcająca, tylko dla czego na all. płaciłem 180 zeta?.
Ciekawe czy dokumentacja do niej jest?

#31 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 15 czerwca 2010, 20:28
- English user's guide with diagnosis code lookup and description included

#32 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez patol 16 czerwca 2010, 12:47
Wczoraj sobie taką zamówiłem. Jak przyjdzie opiszę wrażenia. Za tą cenę wygląda naprawdę zachęcająco.

#33 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Calineczka 16 czerwca 2010, 13:16
i ja zamówiłem, jak znajdę czas na zabawy to zdam relację. Biorę tez dla Znajomego, może i On coś dopisze ;)

#34 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez michallus 26 czerwca 2010, 12:01
Moja poszła ostatnio z dymem, czasem się jednak przydaje w starszych modelach.
Aktualnie coraz mniej korzystam z kart. Wolę posługiwać się amperomierzem.

Zaciekawiła mnie karta diagnostyczna na DDR3, może Ronson coś więcej o niej napisze?

#35 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Maxur 5 sierpnia 2010, 05:44
ronson4 napisał(a):+ odprawa celna 70-80zł netto

Wystarczy ze nadawca wpisze wartosc celna, ponizej 100$ wartosci celnej ( w polsce ) nie trzeba placic podatku ani cla. Oczywiscie musi byc zakreslona opcja Gift i podstawa zeby slane bylo na adres domowy nie firmy bo jezeli pojdzie na adres firmowy nie zaleznie od wartosci podatek bedzie nalozony.

#36 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez DjDave 18 lutego 2011, 00:21
Chciałbym odkopać trochę ten temat. Co sądzicie o tej karcie?
Obrazek
// Proszę stosować się do zasad wklejania grafiki: viewtopic.php?f=112&t=615

#37 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Usunięty Użytkownik 402 18 lutego 2011, 10:16
Ciekawe urządzenie, pierwszy raz takie widzę czy możesz na PW podać link do strony, dziękuję.

#39 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez DjDave 18 lutego 2011, 15:11
Najbardziej ciekawi mnie kompatybilność. Jeżeli działa na tych płytach, na których nie działają zwykłe karty, to warto by było zainwestować.

#40 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Usunięty Użytkownik 402 18 lutego 2011, 15:30
Karta działa z 977 kontrolerami więc nie martwił bym się o kompatybilność.
Kwestia podpięcia sygnałów LPC do urządzenia i zasilania- bo nie każdy laptop ma wyprowadzone te sygnały wprost na złącze pci.

Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2011, 15:30
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).