Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Usuwanie topnika z płyty.
Google Adsense [BOT] • 20 Жовтня 2018, 13:21
LAZY написав:Izopropanol nie wniknie do wnętrza kondensatora, skoro elektrolit z niego nie wyciekaA jak ma wyciekać, skoro elektrolit jest tu w postaci stałej (polimer)?
lekolorado написав:No właśnie w tym problem jak to zmyć bez moczenia.Izopropanol nie zaszkodzi tej płytce - po prostu wrzuć do kuwety z IPA, wypłucz topnik (używając pędzelka do PCB ze sztywnym włosiem) a na koniec porządnie osusz (osobiście wrzucam płyty po takim myciu na 15 minut do piecyka do suszenia układów BGA, nagrzanego do 80°C - przedtem wydmuchując nadmiar izopropanolu kompresorem).
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Nie wiem jak ten topnik reaguje z płytą, ale wystarczy Hot-a na 100°C podgrzewać miejsce w którym jest niezły bajzel, następnie IPA na papierowy ręcznik i wytrzeć. Nie zapomnij o temperaturze i uważaj, aby się nie poparzyć. Jak już ładnie zejdzie to potem sama IPA i pędzelek 2 minuty i po sprawie. Ewentualnie jeżeli ten pseudo-topnik pod wpływem grzania nie zamieni się w stan ciekły, podnieś temperaturę Hot-a i do dzieła. Na koniec przedmuchaj ładnie aby alkohol nigdzie nie pozostał i po sprawie.
Coreix - Colocation, Dedicated Servers, VPS, 24h/365 Human Technical Support https://coreix.net.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
pawel80 написав:Nie wiem jak ten topnik reaguje z płytąKingbo jest topnikiem bardzo agresywnym, pozostawiony na płycie powoduje po pewnym czasie korozję lutowia oraz gorszą zwilżalność padów w przypadku ponownego lutowania. Bezwzględnie należy go usunąć zaraz po lutowaniu.
Poza tym to masz absolutną rację, @pawel80 - Kingbo to jest pseudo-topnik Autor powinien zastanowić się, czy nie lepiej byłoby używać topników "no-clean", czyli takich, które po aktywacji nie powodują korozji i nie trzeba ich zmywać po lutowaniu. Do przelutowywania dobrym topnikiem jest Insat Super Flux.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.