• Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez deha 25 marca 2010, 12:09
Mam zamiar doposażyć warszat w oscyloskop cyfrowy do diagnozy , nie miałem styczności z pomiarami oscyloskopowymi ale widzę że przy serwisie laptopów bedzie potrzebny do podglądu przebiegów , pracy generatorów, kwarców itp bo czasami samym miernikiem nie jestem w stanie zidentyfikowac prawidłowej pracy . Czy taki z dolnej półki , np owon lub uni bedzie spelniał podstawowe zadania jakie można spotkać w pracy nad płytą z noteboka? Nie wiem na co zwrócić uwagę w zakupie takiego sprzetu , czy pasmo , powiedzmy 50 mhz wystarczy ?
Może ktoś z doświadczeniem w pracy z oscyloskopem cyfrowym naswietli w kilku słowach , jesli jest to mozliwe, na co zwrócić uwagę przy zakupie.

zastanawiam się nad tymi modelami:
OWON PDS6062T 2x60 MHz
OWON PDS5022S 2 x 25MHz
UNI-T UT2082C
a może coś używanego w podobnych kwotach , tak do 2tys.

Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez Google Adsense [BOT] 25 marca 2010, 12:09

#2 Re: jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez Usunięty Użytkownik 402 27 marca 2010, 15:36
Ja używam w domu fluke PM95 2x50mhz, ostatnio ciężko go trafić, ale są podobne modele. Dokładniej jest to scopometr czyli multimetr i oscyloskop w jednym.
Mam jeszcze miernik metex ale ten to się raczej do audio nadaje MS 2000 .
Ja nie wiem jakie preferencje wolisz przenośny- stacjonarny? bo ze stacjonarnych to za 1000zł można kupić ładny cyfrowy oscyloskop 4 kanałowy.
Generalnie w laptopach to najczęściej się przydaje do badania oscylatorów i przetwornic, wystarcza jedno kanałowy.

#3 Re: jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez deha 27 marca 2010, 22:41
stacjonarny 4 kanałowy za 1000 ? Czy napewno mówisz o cyfrowym ? Daj namiar gdzie można kupić coś takiego. Myslałem o stacjonarnym do przenośnych jakoś nie mam przekonania.

#4 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez Usunięty Użytkownik 402 28 marca 2010, 20:01
Zobacz na allegro , nieraz do wyboru do koloru.

Linku nie daję bo usuną.
Sam sprzedałem analogowo cyfrowy 2x 100MHz za niewielkie pieniądze.

Na allegro to po prostu trzeba często zerkać. Sam Fluka i Metexa tam okazyjnie nabyłem.

oscyloskop cyfrowy Tektronix 2440 <aktualnie znalazłem taki

#5 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez sivel 28 marca 2010, 22:12
Nie ma szans kupić za 1000zł cyfrówki 100MHz, chyba że mówisz o przystawce na USB

#6 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez Usunięty Użytkownik 402 29 marca 2010, 13:28
Fluke 2x50mhz kupiłem za 1050zl - scopometr przenośny lcd, metexa -scopometr przenośny lcd za jak dobrze pamiętam niecałe 200zł - lekko uszkodzony. Stacjonarnymi się nie interesowałem, ale nieraz są okazje cenowe. Jak wspomniałem trzeba codziennie w dział zaglądać i sprawdzać co się pojawiło.
Aktualnie jest 2x 300MHz cyfrowy ,ale ceny nie znam - nie została osiągnięta > dostałem właśnie maila 1700zł.

Od wczoraj pojawiło się kilka aukcji z przenośnymi lcd, parametry przeciętne ale do warsztatu starczy.

#7 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez deha 29 marca 2010, 18:23
A jak sprawują się takie przenośne scopometry , bo mam wrażenie że to trochę jak zabawka ,i jak wygląda sprawa z wyswietlaczem w takim sprzecie? Czy jest on czytelny i szybki jak te w stacjonarnych? Jeszcze sprawa z parametrami , czy pasmo 50mhz wystarczy do pomiarów w płytach.
Będę musiał chyba kupić i przeczytać jakąś ksiązkę o pomiarach oscyloskopowych.

#8 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez Usunięty Użytkownik 402 29 marca 2010, 19:13
50 MHz wystarcza zupełnie do pomiarów rezonatorów kwarcowych w laptopach, najczęściej padają kwarce 32,768KHz czasem szybsze np 25 MHz.
Mój Fluke oprócz przebiegu to pokazuje też częstotliwość i napięcie - przy naprawie przetwornic idealna sprawa
http://www.download-service-manuals.com/download.php?file=FlukePhilips-521.pdf&SID=kdepnlgs51hnhjsti0e3hbltc5v3stq5

przejrzyj dokumentację od tego modelu.

#9 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez simek10 22 kwietnia 2010, 09:39
Witam.
Pomyślałem, że tez się przyłączę do dyskusji na temat oscyloskopów. Stanąłem przed wyborem na zakup dobrego oscyloskopu. Myślałem nad czymś takim Skopometr HDS1022M-N OWON 36M, tylko nie wiem jak to w praktyce się sprawia. Generalnie większe mam przekonanie do stacjonarnych cyfrowych. Nad stacjonarnym to myślałem nad UNI-T UT2082C - 2 x 80MHz. Ewentualnie co możecie polecić w tych parametrach w kwocie do ok 2500zl.

#10 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez deha 22 kwietnia 2010, 11:17
To jesteś z tym samym dylematem , sam nie wiem na co się zdecydowac , najgorsze jest to że może się okazac po zakupie ze to nie to o co mi chodziło. Mobilny skopometr bylby ok , tylko jak z jego parametrami czy można go porównać np do stacjonarnego no UNI 2X25Mhz?

#11 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez simek10 22 kwietnia 2010, 17:32
Znalazłem na alledrogo 4 kanałowy, ale niestety analogowy. Był fajny Techtronixa na licytacji i chyba jeszcze jest za ok 500zł. Myślałem nad przystawką na USB do komputera, ale jakoś nie mogę się do tego przekonać - fakt ma dużo funkcji pomiarowych, minusem jest to że brak jest izolacji galwanicznej od komputera i sieci. W sumie i tak myślę kupić transformator separujący 230V/230V tak ze 100-150VA - koszt takiego na www.toroidy.pl to ponad 100zł, ale myślę że warto.

#12 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez deha 22 kwietnia 2010, 19:04
To że nie ma izolacji galwanicznej, to znaczy że układ mierzony jest elektrycznie, połączony w tym przypadku z komputerem i jak coś nie tak pójdzie to palisz komputer. Do izolacji wykorzystywane są najczęściej transoptory i inne optoelektroniczne elementy. Trafo może Ci się przydać jak zrobisz zwarcie na zasilaniu to nie popali Ci bezpieczników w domu , ale przy laptopach chyba jest bez sensu, chyba że będziesz naprawiał zasilacze.

#13 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez Usunięty Użytkownik 402 22 kwietnia 2010, 21:57
Po co kupować monstrum do napraw laptopów?, w zupełności nawet jednokanałowy by wystarczył, choć teraz głównie produkuje się dwu kanałowe, pasmo 50MHz lub nieco większe w zupełności wystarcza. Kwarce pracują na małych częstotliwościach, przetwornice na KHz, głównie mierzymy jednym kanałem. Dobrą funkcją oscyloskopu jest pomiar częstotliwości i tą funkcję sobie cenię najbardziej.
Generalnie mój scopometr mierzy jednocześnie napięcie, częstotliwość i pokazuje przebieg na ekranie, min -max itp.
Nie muszę kilku mierników podpinać, wszystko co mnie interesuje mam za jednym dotknięciem.
Nie muszę mieć wypasionego 4 kanałowego oscyloskopu, analizatora widma, wobuloskopu czy innego cuda - nie użyłbym nawet połowy funkcji jakie oferują takie urządzenia. No chyba że ktoś chce kupić żeby się ,,pokazać'' na dzielnicy że ma się super mega wypas sprzęt.
Ja nie mierzę danych przelatujących po szynach ,a jedynie dokonuję prostych pomiarów przetwornic, czy oscylatora na kwarcu.

#14 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez tomerrro 30 października 2010, 08:12
Witam!
Podpianam się pod temat, muszę kupić jakiś oscyloskop- coś na początek do podstawowych pomiarów, rezonatorów przetwornic itp...
Znalazłem przystawkę do kompa PCS500 jest w ofercie AVT.
Podłączony jest do LPT i posiada izolację galwaniczna, pasmo 2x50MHz myślę że, wystarczy w zupełności na początek.
Link : http://sklep.avt.pl/p/pl/49137/oscyloskop+do+pc+2x50mhz1ghzzas.html
Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Znalazłem jeszcze na alledrogo coś takiego:
http://allegro.pl/oscyloskop-cyfrowy-2-kanalowy-60-mhz-i1289357981.html
Ale on nie jest chyba odizolowany galwaniecznie.

#15 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez willyvmm 30 października 2010, 20:47
Ostatnio przerabiałem ten temat i padło na RIGOL DS1052E. 50MHz 1Gs/s i co ważne jest porządnie wykonany i można go przerobić na wersję 100MHz

Niezależne info i test:
http://www.youtube.com/watch?v=kdjpbWLi7UI

Oraz opis hacka
http://www.youtube.com/watch?v=LnhXfVYWYXE

Co prawda chwilowo zakup odłożyłem w czasie, ale jak tylko wrócę do tematu to właśnie ten zakupię.

#16 Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez benchmarek 30 października 2010, 22:26
Częstotliwość pracy. Oscyloskop cyfrowy ma dwie wartości mówiące z jaką częstotliwością może pracować część cyfrowa i analogowa. Możliwość próbkowania przetwornika nie do końca przekłada się możliwości pomiarowe. W uproszczeniu dla idealnego sinusa (w innych przypadkach pojawiają się harmoniczne) przykład: przetwornik 1Gsa/s, maksymalna częstotliwość sygnału próbkowanego to połową częstotliwości próbkowania (twierdzenie o próbkowaniu Shanona-Koteilnikowa) czyli w tym przypadku przebieg do 50Mhz ale bezpośrednio na przetwornik AD, jednak ograniczeniem jest tor analogowy, który jest w stanie przepuścić pewną szerokość pasma i nie musi ona być wcale równa połowie częstotliwości próbkowania przetwornika, i z reguły jest to mniej, a ma to związek wprost ze spadkiem sygnału przechodzącego przez analogowy tor wejściowy o 3 dB. Niezorientowanych odsyłam do definicji np. "3dB pasmo przenoszenia".
Reasumując, oscyloskop cyfrowy np. na pasmo analogowe 25Mhz pozwoli na obejrzenie przebiegów nawet i 66Mhz. Taka częstotliwość "pomiaru" do diagnostyki usterek płyt głównych jest wystarczająca. Przykładowo oscyloskop Atten Ads1022C przy f do 25MHz można dokonywać precyzyjnych pomiarów, przy f wyższych od 25MHz można obejrzeć przebiegi np na kwarcach f>25Mhz. Dostępne są funkcje dodatkowe np w postaci rozkładu Fouriera na zawartość harmonicznych (namiastka analizatora widma) i wiele innych przydatnych funkcji.

Re: Jaki oscyloskop cyfrowy w rozsądnej cenie?

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2010, 16:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).