• Klucze sieciowe.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Klucze sieciowe.

by Dollar 30 October 2018, 16:57
Dzień dobry.

Mam problem nad którym kombinuję od jakiegoś czasu.
Współpracuję z jedną szkołą podstawową która ma stworzoną sieć na roterach TP-Linka głównie to modele WR-841N. Nauczyciele prowadząc lekcję używają laptopów za pomocą których łączą się z danym ruterem który jest w ich zasięgu. Co jakiś czas jakiś nieudolny nauczyciel pokazuje hasło sieciowe uczniom co doprowadza do katastrofy edukacyjnej, uczniowie zamiast się uczyć bawią się w internecie i handlują hasłem co tworzy szarą strefę na korytarzach.

W 95% laptopy posiadają system win 10, i tak się zastanawiam czy istnieje program który wykonał by coś w rodzaju pliku wykonawczego który wpisał by do każdego systemu laptopa wszystkie nadajniki wraz z nowym hasłem sieciowym by ominąć ręczne wbijanie hasła sieciowego przez nauczycieli na każdym laptopie.

Modernizacja sieci całkowicie odpada (brak funduszy)

Re: Klucze sieciowe.

by Google Adsense [BOT] 30 October 2018, 16:57

#2 Re: Klucze sieciowe.

by delp 30 October 2018, 22:58
Czy nie możesz zrobić filtrowania po adresach MAC w tych routerach z laptopów nauczycieli ?

#3 Re: Klucze sieciowe.

by Dollar 1 November 2018, 08:37
Zbyt trudne do wykonania ilość sprzętu i jego rotacja jest zbyt duża by ustawić wszystko na sztywno.

#4 Re: Klucze sieciowe.

by delp 1 November 2018, 23:43
Ile tego sprzętu tam jest (nauczycieli), tak często go wymieniają ?
Napisałeś że modernizacja sieci odpada (brak funduszy)
Czy 200-300zł na tak dużą szkołę to problem ?

#5 Re: Klucze sieciowe.

by Dollar 2 November 2018, 08:15
160 urządzeń (laptopy, komputery, drukarki) + urządzania prywatne nauczyciel.
300 zł na modernizację to znaczy ?

#6 Re: Klucze sieciowe.

by delp 2 November 2018, 10:42
Jak masz to zrobione, możesz coś więcej napisać.
Jeden centralny router do niego podłączone skrętką routery wr841 ?
Drukarki są podłączone przez LAN, komputery podłączone do tych wr841 ?
Wszystko działa jako jedna sieć ?
Czy każdy wr841 działa jako osobna sieć ?

#7 Re: Klucze sieciowe.

by Dollar 2 November 2018, 11:36
Każdy ruter jako osobna sieć tak to odziedziczyłem i na wstępie się przeżegnałem.

Schematu sieci brak
Rutery podłączone są jeden za drugim

#8 Re: Klucze sieciowe.

by delp 2 November 2018, 21:33
Napisałeś że jeden router za drugim.
Czy mam rozumieć
Pierwszy wr841 podłączony do głównego routera (pomijam switche) do niego drugi wr841 podłączony do portu WAN i tak dalej.. (każdy robi swoją sieć z DHCP) czy tak mam rozumieć
Ile ich tam jest?
Temat drukarek pomijam.
Jaki masz główny router ?

#9 Re: Klucze sieciowe.

by microkod 5 November 2018, 01:19
Cześć,
Zapewne co router to inna podsieć.
Ja bym wszystkie routery poza głównym wyłączył DHCP - wpiął kabel w Switch'a ( bo WAN nie ma opcji Bridge ) i ustawił adres routera na jakiś wolny z adresacji głównego routera, i tak z każdym, ( oczywiście przestawić na niepowtarzalny ip w LAN )
Potem juz wszystkie routery widzisz w jednej sieci. I możesz z łatwością zawsze zarządzać
Możesz filtrować urządzenia nauczycieli po MAC karty sieciowej urządzenia. Opcja -> Wireless MAC Filtering
W tedy nawet jak hasło będzie poprawne to nie uzyskają połączenia.

P.S Ogólnie Tp- LINK ma mało opcji konfiguracyjnych - zainteresuje się alternatywnym oprogramowaniem Gargoyle lub Open WRT

Re: Klucze sieciowe.

by Google Adsense [BOT] 5 November 2018, 01:19
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).