#1 Lenovo Ideapad 100-15IBD CG410/CG510 NM-A681 włącza się bez obrazu
przez soczek42 • 21 października 2018, 15:13
Witam!
LENOVO IDEAPAD 100-15IBD
Platforma: CG410/CG510 NM-A681 REV:1.0
CPU: I5-5200U
GPU: UMA
KBC: IT8586E FXA
BIOS: 25Q64FSIQ
Komputer trafił do mnie ze śladami zalania i niestety ze śladami wcześniejszej naprawy (brak dysku i kości RAM, odpięta bateria) z objawem gaśnięcia po chwili od włączenia. Po rozebraniu znalazłem ślady zalania w okolicy gniazda ładowania.

Zrobiłem:
-oczyściłem miejsca zalań i wygrzałem gorącym powietrzem w celu ew. dolutowania elementów (po tym komputer już nie wyłącza się sam ale włącza i wisi bez obrazu - pobór prądu sztywno 0.25 A )
-przeprogramowałem bios i EC dostępnymi na forum jednak efekt ten sam, stoi bez obrazu
-zmierzyłem cewki są napięcia na każdej z nich i nie ma zwarć
-tranzystory PQ301 i PQ302 bez zwarć
-przy podłączeniu baterii dioda ładowania miga na pomarańczowo
-hybryda po włączeniu robi się ciepła ale nie gorąca
Czy mogę prosić o podpowiedź na co zwrócić uwagę i co jeszcze zrobić? Z góry dziękuję za podpowiedź
LENOVO IDEAPAD 100-15IBD
Platforma: CG410/CG510 NM-A681 REV:1.0
CPU: I5-5200U
GPU: UMA
KBC: IT8586E FXA
BIOS: 25Q64FSIQ
Komputer trafił do mnie ze śladami zalania i niestety ze śladami wcześniejszej naprawy (brak dysku i kości RAM, odpięta bateria) z objawem gaśnięcia po chwili od włączenia. Po rozebraniu znalazłem ślady zalania w okolicy gniazda ładowania.

Zrobiłem:
-oczyściłem miejsca zalań i wygrzałem gorącym powietrzem w celu ew. dolutowania elementów (po tym komputer już nie wyłącza się sam ale włącza i wisi bez obrazu - pobór prądu sztywno 0.25 A )
-przeprogramowałem bios i EC dostępnymi na forum jednak efekt ten sam, stoi bez obrazu
-zmierzyłem cewki są napięcia na każdej z nich i nie ma zwarć
-tranzystory PQ301 i PQ302 bez zwarć
-przy podłączeniu baterii dioda ładowania miga na pomarańczowo
-hybryda po włączeniu robi się ciepła ale nie gorąca
Czy mogę prosić o podpowiedź na co zwrócić uwagę i co jeszcze zrobić? Z góry dziękuję za podpowiedź